Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα τα “ευχαριστώ” της Κομισιόν στην Παγκόσμια Τράπεζα

World Bank Group president Jim Yong Kim. Photo EPA, Ernesto Arias

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε με επίσημο τρόπο την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) προς την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή εξάρει την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της ΠΤ, Τζιμ Γιονγκ Ιλ, όπου τονίζεται και η ανάγκη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, η επιστολή Μοσκοβισί «είναι μια επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Κομισιόν για την αξία και την ποιότητα των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα στους τομείς όπου υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και της εκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας».
Στην ΠΤ εκφράζουν την ευχή ότι οι αρμόδιοι της ελληνικής κυβέρνησης «θα κατανοήσουν τα παραπάνω χωρίς να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος». Όπως τονίζεται, η κυβέρνηση προτιμά τις υπηρεσίες του ΟΟΣΑ, για ιδεολογικούς προφανώς λόγους, που όμως δεν έχουν καμία σχέση με όσα θα μπορούσε να προσφέρει η ΠΤ.

Η επιστολή του Ευρωπαίου επιτρόπου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αποδοχή ενός ρόλου από την ΠΤ που μέχρι τώρα είχε αναλάβει το ΔΝΤ. Όμως, τονίστηκε στο «ΕτΚ» ότι με τα σημερινά δεδομένα οι Ευρωπαίοι έχουν ακόμα ανάγκη το Ταμείο και θα επιμείνουν να παραμείνει στο Ελληνικό Πρόγραμμα.
Για τον σκοπό αυτό, γίνονται συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, και οι τελευταίοι ελπίζουν ότι το Δ.Σ. του Ταμείου θα εγκρίνει την παραμονή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Μία αρνητική κατάληξη της δικαστικής υπόθεσης της κ. Κριστίν Λαγκάρντ, θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις διαδικασίες, τονίστηκε στο «ΕτΚ», ιδιαίτερα εάν εξαναγκαστεί σε παραίτηση υπό το βάρος του σκανδάλου, Προς το παρόν το Δ.Σ. της παρέχει πλήρη υποστήριξη.
Αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον που γνωρίζει τις διαθέσεις του Ταμείου υποστήριξε ότι στο ΔΝΤ έχουν μεν κουραστεί με την ενασχόληση τους στην Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή, κάποια στελέχη του, όπως ο Πολ Τόμσεν, θεωρούν ότι θα αποτελέσει μεγάλη ήττα η αποχώρηση πριν τη διευθέτηση του «ελληνικού προβλήματος». Ο κ. Τόμσεν φέρεται να υποστηρίζει την παραμονή του Ταμείου στο Ελληνικό Πρόγραμμα, αφού όμως αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να επιτύχουν με πραγματικά στοιχεία τη βιωσιμότητα του χρέους. Στο θέμα της βιωσιμότητας συμφωνούν οι πάντες στο ΔΝΤ.
Ο κ. Τόμσεν έχει και ένα λόγο παραπάνω να επιμένει στο συγκεκριμένο θέμα, διότι είναι αυτός που υποστήριξε το 2010 τη γερμανική θέση για την μη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ γνώριζε πως χωρίς αυτήν το χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Την αναδιάρθρωση είχε αρνηθεί να ζητήσει και ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Πάντως, η εξασφάλιση της υποστήριξης της Κομισιόν στην εμπλοκή της ΠΤ στην Ελλάδα, που επιτεύχθηκε κατόπιν επιμονής του Ελληνα αντιπροσώπου Χρήστου Παπουτσή, θεωρείται σημαντικό γεγονός στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ειδικά το σημείο της επιστολής στο οποίο αναφέρεται στη συμμετοχή του IFC, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Επίσης ο κ. Μοσκοβισί τονίζει την επιτυχή παροχή τεχνικής βοήθειας της ΠΤ στην ελληνική διοίκηση για την υλοποίηση έργων όπως η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις στην χώρα.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ: WORLD-BANK-MOSCOBISI01
Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
“Με αυτή την επιστολή, θα ήθελα να εκφράσω την αναγνώρισή μου στην πρόσφατη δραστηριοποίηση του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία βασίζεται στον επιλεκτικό και χρονικά καθορισμένο ρόλο του IFC (International Finance Corporation) στην Ελλάδα, όπως αποφασίσθηκε από το συμβούλιο του IFC τον Μάιο αυτής της χρονιάς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει  την επαναδραστηριοποίηση του IFC στην Ελλάδα, υποστηρίζει πλήρως και μοιράζεται τους στόχους του για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, την ενεργοποίηση τρίτων επενδυτών και την ανάκτηση της διαθεσιμότητας των πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκτιμά ιδιαιτέρως ότι το IFC συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Η ανάκτηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελλάδα και η ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου με την επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτική ιδιοκτησία είναι ένα σημαντικό βήμα για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, και άρα για τη σταθερότητα της Ε.Ε. συνολικά.
Η Επιτροπή εκτιμά πολύ επίσης τη συνεισφορά του προσωπικού της Παγκόσμιας Τράπεζας στην παροχή τεχνικής βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, τα έργα τεχνικής βοήθειας για την υλοποίηση ενός προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την απλοποίηση του συστήματος αδειοδοτήσεων είναι πολύ επιτυχημένα. Έχουν παράσχει έγκαιρη και πρακτική υποστήριξη για την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και έχουν συμβάλει στη βελτίωση της τεχνικής ικανότητας της ελληνικής διοίκησης, κάτι το οποίο είναι ένας ακόμη κοινός στόχος που πιστεύω ότι μοιράζονται οι θεσμοί μας.
Ελπίζω ότι η από κοινού μας συνεισφορά, μαζί με τους άλλους θεσμικούς μας εταίρους, θα ετοιμάσουν το δρόμο για  την σταθεροποίηση της οικονομίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να θέσουν τις βάσεις για θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και βιώσιμη ανάκαμψη με την πάροδο του χρόνου. Η Επιτροπή προσδοκά στη συνεχιζόμενη στενή συνεργασία με τον όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας».
WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου