Νέα Πολιτική
του Αντώνη Παπαγιαννίδη*
Οι διασταυρωμένες – Ελληνικά και Τουρκικά κι από τους δυο – τηλεοπτικές ευχές Νίκου Αναστασιάδη – Μουσταφά Ακιντζή για τις γιορτές (“να ζήσουμε και πάλι ειρηνικά σε μια επανενωμένη πατρίδα” ευχήθηκε ο πρώτος, “να φέρει ο νέος χρόνος μόνιμη ειρήνη, ηρεμία και ευημερία σε όλους τους Κυπραίους” ο δεύτερος) καλωσορίστηκαν όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και από την διεθνή κοινότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να χαιρετίσει “το καλύτερο σύμβολο ελπίδας για μια μεγάλη, Ευρωπαϊκή Κύπρο”. Ως κάτι περισσότερο από μια συμβολική κίνηση, ας πούμε ως μια επιβεβαίωση ότι “η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για επίλυση του Κυπριακού […]επιτρέπει να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα”, ήταν η αποτίμηση της Λευκωσίας.
Αντίθετα, όμως, οι φήμες ότι είχε υπάρξει πρόσκληση προς τις δυο πλευρές – ΕλληνοΚυπριακή και ΤουρκοΚυπριακή – καθώς και προς Ελλάδα και Τουρκία, να επαναλάβουν το προ 25ετίας γύμνασμα προσέγγισης στα πλαίσια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, και μάλιστα να καταπιαστούν, στην χαλαρή εκείνη ατμόσφαιρα, με μέρος από τον σκληρό πυρήνα του Κυπριακού – το καθεστώς των εγγυήσεων – διαψευδόταν με έμφαση από την Λευκωσία.
Για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη “στην παρούσα φάση του εν εξελίξει διαλόγου κάτι τέτοιο θα ήταν πρόωρο και σε καμιά περίπτωση βοηθητικό […] τυχόν ιδέες ή σκέψεις, στις οποίες η Κυβέρνηση δεν υπήρξε κοινωνός, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δημιουργήσουν προβλήματα στον διάλογο που βρίσκεται εν εξελίξει”. Ενδεχομένως την ένταση της διάψευσης/απόκρουσης προθέσεων να έφερε η διαρροή ότι η πρόταση συνάντησης στο Νταβός ήταν για Πενταμερή – όθεν και η στόχευση ειδικά στις εγγυήσεις. Ας μην λησμονείται ότι (τρίτη) εγγυήτρια δύναμη είναι η Μεγάλη Βρετανία, η οποία βεβαίως εποίησεν την νήσσαν τις ημέρες του Αττίλα Ι και Αττίλα ΙΙ το 1974 στην Μεγαλόνησο, πλην όμως μόλις υπερψηφίστηκε προ ημερών από την Βουλή των Κοινοτήτων η βρετανική παρέμβαση στην Συρία (κατά του ISIS), από την Βάση του Ακρωτηρίου έδωσε το σύνθημα απογείωσης στα Tornado της…
Βέβαια, σ’ αυτήν την φάση συζήτησης του Κυπριακού, ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξηγούσε στο περιοδικό “Δημοσιογραφία” – έκδοση του Μεταπτυχιακού Νέα Δημοσιογραφία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου/ελληνική έκδοση του Columbia Journalism Review – ότι “Στις λεπτές φάσεις που είναι οι συνομιλίες τώρα, δεν μπορείς να βγείς και να πεις, γιατί δεν έχεις ακόμη απτά αποτελέσματα ώστε να ενημερώσεις και ορθά […] Σήμερα ο πολίτης είναι πολύ πιο ενημερωμένος, όμως πολλές φορές είναι και παραπληροφορημένος”.
Για τον Νίκο Αναστασιάδη “Κανένας ηγέτης δεν μπορεί να παραγνωρίζει την κοινή γνώμη. Αλλά, εάν είναι ηγέτης, θα πρέπει να έχει το θάρρος να παίρνεις και αποφάσεις”. την ίδια στιγμή, πάντως, ο ιστορικός οπαδός της σκληρής/ανένδοτης γραμμής στο Κυπριακό Βάσος Λυσσαρίδης εξηγούσε στην “Δημοσιογραφία-CJR” ότι η Τουρκία “δεν θέλει διχοτόμηση. Αν ήθελε διχοτόμηση, θα την εφήρμοζε το 1974 – και ποιος θα την εμπόδιζε! Η Τουρκία θέλει πλήρη έλεγχο των Κυπριακών εξελίξεων […] με αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης της Κύπρου και, εφόσον πετύχει Τουρκική πλειοψηφία, τότε θα γίνει και οπαδός δημοκρατικών θέσεων και της αυτοδιάθεσης”.
*Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου