Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ |
Άρθρο γνώμης του Martin Wolf στην εφημερίδα Financial Times αναφέρεται στις πιθανότητες που έχει η ελληνική οικονομία να ανακάμψει το 2016, σημειώνοντας ότι μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα το συμπέρασμά του είναι ότι υπάρχει μια πιθανότητα επιστροφής στην ανάπτυξη, αλλά όχι τόσο μεγάλη.
Εκτιμά ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι βασικοί παίκτες όπως το ΔΝΤ και οι πιστωτές κυρίως η Γερμανία, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, είναι αισιόδοξος για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ ελπίζει και σε ελάφρυνση του χρέους.
Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με την ελάφρυνση ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος αλλά αμφιβάλλει για την ικανότητα της Ελλάδας να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι πιστωτές διαφωνούν με τη θέση του Ταμείου. Χαρακτηρίζει χάος την κατάσταση που επικρατεί καθώς, όπως επισημαίνει, αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αξιολόγηση, λήγει το πρόγραμμα του ΔΝΤ το Μάρτιο, η οικονομία είναι εύθραυστη και γενικότερα υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας και στο εσωτερικό της χώρας και στη σχέση με τους πιστωτές της.
Καταλήγοντας εκτιμά ότι υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια να συμβούν. το πρώτο οι μεταρρυθμίσεις ενεργοποιούνται, η κυβέρνηση πείθεται να παραμείνει προσκολλημένη στο πρόγραμμα, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη δεύτερη πιθανότητα, το πρόγραμμα αποτυγχάνει, η κυβέρνηση πέφτει και αντικαθίσταται από μια άλλη υπέρ των μεταρρυθμίσεων και πιο επιτυχημένη, ενώ υπάρχει και η τρίτη, σύμφωνα με την οποία η νέα κυβέρνηση δεν επιτυγχάνει και τελικώς η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ. “
¨Όλα αυτά είναι μακροπρόθεσμα, καθώς επί του παρόντος η Ισπανία βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή, στην Ιταλία υπάρχει δυσαρέσκεια ενώ σοβεί η προσφυγική κρίση στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η Ευρώπη, όπως ο Παρθενώνας είναι γηρασμένη, κατεστραμμένη και υπό επισκευή. Ελπίζω η Ελλάδα να ευημερήσει μέσα σε μια σταθερή ευρωζώνη, ωστόσο αυτό παραμένει ακόμη ελπίδα“, καταλήγει. [Hope and fear in the endless Greek crisis]
- Financial Times: Είναι θαύμα ότι οι ελληνικές τράπεζες στέκονται ακόμα όρθιες. Οι πιστωτές της χώρας έδειξαν προσαρμοστικότητα, ενώ ο έλεγχος κεφαλαίων αποδείχθηκε λιγότερο ζημιογόνος από το αναμενόμενο. Οι προοπτικές είναι θετικές για τον τραπεζικό τομέα. Εξάλλου, η αυξημένη έκδοση χρεωστικών καρτών –λόγω της επιβολής του ελέγχου κεφαλαίων- μείωσε το κόστος των συναλλαγών και αύξησε τα κέρδη. Εφιάλτης, ωστόσο, παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που συνιστούν τα 2/5 του τραπεζικού δανεισμού και σχεδόν το μισό ΑΕΠ της χώρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές τράπεζες ανέκαμψαν από την κρίση. Αλλά η μοίρα τους είναι στο έλεος της επιθυμίας της κυβέρνησης. Η ανάκαμψη σας ανήκει για να τη χάσετε (ενν. να τη διαχειριστείτε), κ. Τσίπρα. Αφήστε λοιπόν τις τράπεζες ήσυχες, καταλήγει το άρθρο. [Greek banks: Hellenic hopes]
- BBC, άρθρο του Jontly Bloom: Βρίσκεται πραγματικά η Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης(Is Greece really on the road to recovery?); Οι ιδιωτικοποιήσεις ξεκινούν, ωστόσο ακόμη αποτελούν ένα μικρό μέρος αυτών που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί. Οι πικρές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, με το συνταξιοδοτικό να αποτελεί ταυτόχρονα όρο του προγράμματος, αλλά και πολιτικό δυναμίτη. Περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής και απειλεί να κλονίσει την πλειοψηφία της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο.
- Οι ειδικοί προβλέπουν ανάκαμψη το 2016, εκτός και αν η μεταρρυθμιστική πορεία διακοπεί και πάλι, πράγμα που αποτελεί διακριτή πιθανότητα. Είναι ως εκ τούτου πολύ νωρίς ακόμη να πούμε ότι η Ελλάδα είναι εκτός κινδύνου. Μία κατάρρευση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, μία αποτυχία μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, μία άρνηση του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης να στηρίξουν μία χώρα που δεν πραγματοποιεί τις δεσμεύσεις της, μπορούν να φέρουν την Ελλάδα πάλι στο χείλος της καταστροφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου