Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΘΝΟΣ |
Μην στοιχηματίζετε για μια καλή χρονιά για την Ελλάδα για την οποία το 2015 χαρακτηρίστηκε ως “annus horribilis”, γράφει η Holly Ellyatt στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC.
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ισχύουν ακόμα και το επόμενο έτος ίσως επιφέρει περαιτέρω πολιτική και οικονομική αστάθεια, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτή. Το θέμα περικοπής του χρέους παραμένει και πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του Δ.Ν.Τ. δηλώνουν ότι, χωρίς αναδιάρθρωση, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει.
Το Δ.Ν.Τ. εκτιμά συρρίκνωση 1.3% το 2016 και ποσοστό ανεργίας στο 27.1%. Διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και απεργίες έχουν αρχίσει ξανά, ενώ, παράλληλα, η Ελλάδα αποτελεί de facto την πύλη εισόδου χιλιάδων απελπισμένων μεταναστών από τη Μ. Ανατολή και την Αφρική. Επιπλέον, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, η στήριξη των πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑμειώθηκε κατακόρυφα και εκτιμάται στο 18.4%.
(CNBC, Holly Ellyatt)
Ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του παρέδωσε σε εισαγγελέα USB με δεδομένα χιλιάδων ύποπτων τραπεζικών συναλλαγών και δήλωσε ότι οι φοροφυγάδες θα έχουν μία τελευταία ευκαιρία να το παραδεχτούν, γράφουν οι Renee Maltezou, Constantinos Georgizas στο πρακτορείο Reuters.
Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2015 ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης συνάντησε την προηγούμενη εβδομάδα τον Herve Falciani.
«Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας. Προκειμένου να πεισθούν οι Έλληνες ότι οι θυσίες τους θα αποδώσουν, η κυβέρνηση θα στηρίξει τις δικαστικές αρχές «ηθικά, πολιτικά και υλικά» δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τον Ιανουάριο νομοσχέδιο που θα δίνει στους φοροδιαφεύγοντες μία τελευταία ευκαιρία οικειοθελούς αποκάλυψης των χρημάτων που μετέφεραν στο εξωτερικό και δεν φορολογήθηκαν.
(Renee Maltezou , Constantinos Georgizas) – Reuters
Δημοσίευμα της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL αναφέρεται στην επικείμενη αν και καθυστερημένη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά.
Σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση, η κινεζική COSCO αποτελεί τον μοναδικό έως τώρα πλειοδότη για το πλειοψηφικό πακέτο ενώ οι δύο άλλες εταιρείες που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον, η δανική APM Terminals και φιλιππινέζικη International Container Terminal Services, δεν υπέβαλαν τελικά προσφορά μέχρι την τελική προθεσμία που έληγε τη Δευτέρα.
“Θα είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές προσφορές μετά τη λήξη της προθεσμίας αλλά αφού ο πωλητής δεν έχει επισήμως ανακοινώσει τις προσφορές, δεν είναι πρωτοφανές να γίνουν αποδεκτές και κάποιες καθυστερημένες προσφορές”, δήλωσε το ένα άτομο. “Πέραν της παρουσίας της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, οι Κινέζοι διατηρούν μία μακρά σταθερή σχέση με την ελληνική Ναυτιλία, επομένως θα προκαλέσει έκπληξη εάν η COSCO δεν κερδίσει τον διαγωνισμό, σχολιάζει ο G. Xiradakis, σύμβουλος της China Development Bank.
Εξάρσεις μεταβλητότητας στις ευρωπαϊκές αγορές προβλέπουν αναλυτές εξαιτίας πολλών παραγόντων και κινδύνων για το 2016, γράφει το συνδρομητικό Bloomberg.
Πιο συγκεκριμένα ο διάλογος της Βρετανίας με την Ε.Ε. ενόψει του δημοψηφίσματος, οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος, οι συζητήσεις στην Ισπανία για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, η πιθανότητα νέων εκλογών στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι εκλογές σε πέντε περιφέρειες στη Γερμανία και την Ιρλανδία συνιστούν τους σημαντικότερους παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν τις αγορές. Οι αναλυτές επίσης, εκτιμούν ότι οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μεταρρυθμίσεις, για την προσφυγική κρίση και τους εθνικούς προϋπολογισμούς θα παίξουν σημαντικό ρόλο.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων και οι συνομιλίες με τους πιστωτές δεν απόλυτα προβλέψιμες εν μέσω εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας και κόπωσης εξαιτίας της λιτότητας, επισημαίνουν επενδυτικοί κύκλοι συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs. Πιο κρίσιμοι για την Ελλάδα είναι οι πρώτοι μήνες του νέου έτους με σημαντικά γεγονότα την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, τις εκλογές στη Ν. Δημοκρατία, τις αποφάσεις της ΕΚΤ και τις επιπτώσεις τους στις ελληνικές τράπεζες και την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ
mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου