ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΘΝΟΣ |
Άρθρο γνώμης του Hugo Dixon με τίτλο «Η ΕΕ θα μπορούσε να καταρρεύσει χωρίς ευελιξία»[Dixon: EU could fall apart without flexibility] αναρτάται στο Reuters και επισημαίνει ότι η σπασμωδική αντίδραση των Βρυξελλών στις κρίσεις σημαίνει την διεκδίκηση περισσότερων εξουσιών. Η πιο πρόσφατη σειρά προβλημάτων έχει τροφοδοτήσει τον δεξιόστροφο λαϊκισμό, που τρέφεται από την ιδέα ότι η ΕΕ ήδη έχει μεγάλη επιρροή.
Αν η ΕΕ δεν υιοθετήσει πιο αποκεντρωμένες λύσεις, θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί. Καθώς η ΕΕ παλεύει με την ροή των προσφύγων, την τρομοκρατία και την διαρκώς αιωρούμενη ευρωκρίση, οι κασσάνδρες υπογραμμίζουν αποκαλυπτικά οράματα. Ο Nieall Ferguson, καθηγητής Ιστορίας στο Harvard University, έχει συγκρίνει την τρέχουσα θέση της ΕΕ με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ισχυριζόμενος ότι έχει αφήσει τις άμυνές της να καταρρεύσουν.
Ο Brendan Simms, καθηγητής Ιστορίας στο Cambridge University, έχει προβεί σε παραλληλισμούς με την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, την Σοβιετική Ένωση και την Γιουγκοσλαβία, λέγοντας ότι όλες ήταν μη επιτυχείς προσπάθειες για την δημιουργία υπερεθνικών οντοτήτων.
Παράλληλα, η Marine Le Pen, επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», μιλά με χαιρεκακία για την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν σαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ συμφώνησε, παρότι ήταν περισσότερο πικρόχολος παρά χαιρέκακος σε σχέση με την εν λόγω προοπτική. Εάν η Βρετανία βγει μετά το δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο ζήτημα, τόνισε, οι ψηφοφόροι σε άλλες χώρες ενδεχομένως να ζητήσουν να διεξάγουν και δικά τους δημοψηφίσματα.
Ο αρθρογράφος τονίζει στη συνέχεια ότι η ΕΕ παράγει μικρό έργο στη διαχείριση των πολλαπλών της κρίσεων. Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες έχουν εισέλθει στην ΕΕ παράνομα φέτος και οι περισσότεροι εκμεταλλεύονται την έλλειψη αποτελεσματικών συνοριακών ελέγχων από την Ελλάδα. Λίγοι εκ των τζιχαντιστών που είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις στο Παρίσι έχουν επίσης εκμεταλλευθεί τις αδυναμίες. Ωσάν αυτό να μην ήταν αρκετά άσχημο, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται μόνο με αργούς ρυθμούς και φλερτάρει με τον αποπληθωρισμό.
Όλα αυτά τα θέματα, καθώς και η απειλή μιας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, βρέθηκαν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Δεκεμβρίου [….]. Η Ευρωζώνη έχει κάνει ορισμένα βήματα με στόχο να διασφαλίσει ότι οι τραπεζικοί επενδυτές μοιράζονται το οικονομικό κόστος των διασώσεων μέσω των λεγόμενων bail-ins. Ωστόσο, έχει πράξει λίγα για να σταματήσει τους δανειστές από το να επηρεάζονται από υπερχρεωμένες κυβερνήσεις. Μιαλύση θα ήταν να πει στις τράπεζες ότι πρέπει να περιορίσουν την οικονομική τους έκθεση σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο κράτος. Μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε χώρες, όπως η Ιταλία, ωθώντας προς τα επάνω τα κόστη δανεισμού. Ωστόσο, τώρα είναι η ιδανική περίοδος να ξεκινήσει η μετάβαση δεδομένου ότι η ΕΚΤ αγοράζει τόσα πολλά κρατικά ομόλογα και έτσι διατηρεί ένα ανώτατο όριο στις αποδόσεις. Με παρόμοιο τρόπο, υπάρχει εναλλακτική της συνοριοφυλακής που μπορεί να εφορμήσει σε μια χώρα ενάντια στις επιθυμίες της κυβέρνησής της.
Η εναλλακτική είναι να αποπεμφθεί από την Σένγκεν μια χώρα που δεν αποδίδει επαρκώς όσον αφορά την φρούρηση των συνόρων της και δεν καλεί την προτεινόμενη ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή για βοήθεια. Μέχρις ότου η χώρα αυτή δεν πράξει τα δέοντα, θα αποκοπτόταν από την Σένγκεν ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα απομονώνονταν. Παρότι αυτό δεν συνέβη επισήμως στην Ελλάδα, η ανέγερση φρακτών σε διάφορες βαλκανικές χώρες έχει παρόμοιες πρακτικές επιπτώσεις, σημειώνει ο συντάκτης.
Ε.Ε.-Ελλάδα-Οικονομία
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των BlackRock, Pacific Investment Management και Prudential Financial , τα ομόλογα των περιφερειακών οικονομιών της Ευρώπης, όπως της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, θα βρεθούν και πάλι στην κορυφή των προτιμήσεων, με την ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της.
Ενώ η Ευρώπη ήταν αναστατωμένη από τις ανησυχίες για ένα ενδεχόμενο ελληνικό default, οι διεθνείς επενδυτές είχαν ‘εισχωρήσει’ βαθύτερα στα πιο ‘επικίνδυνα’ κράτη του ευρώ γεγονός που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης και υποδηλώνει ότι τα μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να αποφύγουν την επανάληψη κρίσεων που σχεδόν διέλυσαν την Ευρωζώνη. Όλα τα ‘’ομόλογα για τα οποία υπήρχε φόβος ότι θα ήταν καταστροφικά, από την Ισπανία μέχρι την Ελλάδα, απέδειξαν ότι είχαν τις καλύτερες αποδόσεις’’, σύμφωνα με τον Robert Tipp (chief investment strategist – Prudential).
Τα ελληνικά ομόλογα είχαν 22% επιστροφές, τα ιταλικά και τα ισπανικά περισσότερο από 3%, ενώ η Γερμανία και οι ΗΠΑ, οικονομικά σταθερότερες χώρες, έχουν μείνει πίσω.(Bloomberg, «The 2016 Bond Trade That BlackRock, Pimco and JPMorgan All Back»/Eshe Nelson)
Αναφορά στο δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αποστολή εκ μέρους της Επιτροπής στην Ελλάδα σειράς προτάσεων για τη διασφάλιση της συμβατότητας των κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται στον ναυτιλιακό τομέα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Η Επιτροπή διαπίστωσε, ειδικότερα, ότι οι ισχύουσες διατάξεις μπορεί να παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα σε μετόχους ναυτιλιακών εταιρειών να επωφελούνται από ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση η οποία θα έπρεπε να παρέχεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις θαλάσσιων μεταφορών. Επίσης, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία ότι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση επεκτείνεται και σε ενδιάμεσους φορείς του ναυτιλιακού τομέα και εταιρείες εκμετάλλευσης πλοίων που δεν παρέχουν υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών.(Bloomberg, συνδρ. «EU Asks Greece to Revise Support Measures in Maritime Sector»/Gaspard Sebag)-(ΓΤΕ Βρυξελλών).
Επί του ίδιου θέματος σχετικό άρθρο στο οποίο σημειώνεται ότι Κομισιόν προειδοποιεί την Ελλάδα για τις κρατικές ενισχύσεις στο ναυτιλιακό τομέα. (WSJ, «|European Union Warns Greece on Maritime Subsidies»/ Tom Fairless).
mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου