AP Photo/Petros Giannakouris
|
Η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει, με την Ελλάδα και τους «θεσμούς» να αναζητούν συμφωνία θέτοντας τους δικούς τους όρους για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Συμφώνησαν για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
Στη βελγική πρωτεύουσα βρέθηκε την Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαντ – Κλόντ Γιούνκερ. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και συμφωνήθηκε η ανάγκη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να βρεθεί άμεσα λύση στο ελληνικό ζήτημα.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έρχονται με το σταγονόμετρο ενώ θολό είναι το τοπίο για την πρόταση των «θεσμών».
«Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει»
Όπως είναι γνωστό, από προχθές το βράδυ, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως την πρότασή της προς τους «θεσμούς», «για ένα έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, που θα δώσει ένα τέρμα στην κρίση στην Ευρώπη και θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει από αυτή την ασφυξία την οικονομική, αλλά και περιθώρια ανάκαμψης. Θα δώσει τέλος στα σενάρια για Grexit, θα δώσει τέλος στα σενάρια της καταστροφής» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας λίγο πριν αναχωρήσει για την βελγική πρωτεύουσα.
«Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει. Θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Τρέχουν οι εξελίξεις
Αναβολή πήρε το προγραμματισμένο για την Τετάρτη EuroWorking Group. Η τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το απόγευμα στις 18:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες.
Οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να τελειώσουν σύντομα
Η πρώτη εντύπωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας από την ελληνική πρόταση είναι πως οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να τελειώσουν σύντομα. «Η αισιοδοξία για την πρόοδο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις δεν είναι δικαιολογημένη» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Υπενθυμίζοντας σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με τα οποία δεν συμμερίζεται την ελληνική αισιοδοξία για μια συμφωνία, ο Σόιμπλε δήλωσε πως η κατάσταση παραμένει απαράλλακτη μετά τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας.
«Δεν έχω πληροφορίες ότι έχει αλλάξει ο,τιδήποτε σημαντικό σε όρους ουσίας», δήλωσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια εκδήλωσης στο Βερολίνο.
«Εργαζόμαστε εντατικά»
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε με τη σειρά της ότι οι διεθνείς πιστωτές εργάζονται εντατικά με την Ελλάδα για να επιτευχθεί μια συμφωνία αυτό το μήνα.
«Όλη η δουλειά που κάνουμε έχει στόχο να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας στο συμφωνηθέν χρονικό πλαίσιο. Εργαζόμαστε εντατικά γι' αυτό», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, όταν ερωτήθηκε αν θα δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος πέραν του τέλους Ιουνίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Κοντά σε συμφωνία...
Βρισκόμαστε «λίγες μέρες ή λίγες ώρες μακριά από μια συμφωνία» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια συνόδου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ωστόσο ότι, «αν ζητηθούν πάρα πολλά από την Ελλάδα, αυτό θα εμποδίσει την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη», αλλά «εάν δεν ζητηθεί τίποτε ή δεν ζητηθούν αρκετά, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για το σύνολο της ευρωζώνης».
Ντράγκι: Η συμφωνία με την Ελλάδα πρέπει να είναι ισχυρή
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, αναφέρθηκε στο ελληνικό ζήτημα και υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει μια «ισχυρή συμφωνία» με την Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα παραμείνει στην ευρωζώνη και η οικονομία της θα γίνει βιώσιμη.
«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Αλλά πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία, και μια ισχυρή συμφωνία είναι αυτή που θα δημιουργήσει ανάπτυξη, εμπεριέχει κοινωνική δικαιοσύνη αλλά είναι επίσης δημοσιονομικά βιώσιμη και αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες πηγές παραγόντων χρηματοοικονομικής αστάθειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Ντράγκι.
Συντάκτης: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου