Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Κολασμένο εξαήμερο


Η πολύωρη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου είχε κάποιες ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, συμμετείχαν για αρκετό διάστημα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρ. Μαντάς, κάτι που δείχνει προετοιμασία για την εσωκομματική αποδοχή μιας συμφωνίας.
Το σημαντικότερο, ίσως, είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, επικράτησε η άποψη ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί συμβιβασμός τις επόμενες μέρες, με ορόσημο το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, την προσεχή Πέμπτη, με μία σημαντική διαφοροποίηση, αυτή του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος φέρεται να επέμεινε ότι αν η ελληνική πλευρά κρατήσει άτεγκτη στάση, τελικά οι πιστωτές θα υποχωρήσουν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αποτίμηση των μέχρι τώρα χειρισμών και εξηγήθηκε ότι οι εταίροι θέτουν ως όριο το επόμενο Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι αν χαθεί αυτή η προθεσμία, δεν θα υπάρχει χρόνος για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, όταν, τυπικά, εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα.

Το συμπέρασμα της σύσκεψης αποτυπώθηκε στην απόφαση να μεταβούν στις Βρυξέλλες ο Γ. Δραγασάκης, ο Ν. Παππάς, ο Ευ. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης προκειμένου να παρουσιάσουν σήμερα τις ελληνικές αντιπροτάσεις. Η συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην αντιπροσωπεία είναι πολύ ενδεικτική της κρισιμότητας αυτών των διαβουλεύσεων αλλά έχει επίσης σημασία για τις εσωκομματικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Γ. Δραγασάκης είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής και με σημαντική επιρροή.
Από την πλευρά των εταίρων εξακολουθεί να παίζεται το έργο "χαμένοι στη μετάφραση" των διαδικασιών, αφού από την Κομισιόν διαμηνύθηκε ότι οι συζητήσεις είναι πάντα χρήσιμες αλλά τις τελικές αποφάσεις τις παίρνουν οι θεσμοί. Η ουσία είναι ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του Α. Τσίπρα με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ συμφωνήθηκε να γίνουν εντατικές συνομιλίες στη διάρκεια του σαββατοκύριακου ώστε να να υπάρχει ύλη προς αξιοποίηση στο EuroWorkingGroup που θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Είναι σαφές ότι στα επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συνομιλιών κορυφής προκειμένου να λύνονται οι κόμποι που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται σύγκλιση σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015, όπως ζητούν οι «θεσμοί» έναντι του 0,75% που είχε αντιπροτείνει αρχικά η ελληνική πλευρά. Μάχη θα δοθεί για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ρεύμα και στην εστίαση, ενώ ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση της εξαίρεσης των νησιών προωθείται μια φόρμουλα για τη στήριξή τους μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κυβέρνηση επιμένει στην αποδοχή κάποιας από τις προτάσεις της για την αναδιάρθρωση του χρέους και ζητά ρητή αναφορά στη συμφωνία, ενώ οι πιστωτές αντιτείνουν ότι θα πρέπει πρώτα να ψηφιστούν τα μέτρα, να αρχίσουν να εφαρμόζονται και στη συνέχεια να ανοίξει η σχετική συζήτηση. Εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα είναι το ασφαλιστικό, όπου όμως φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινός τόπος, ενώ για τα εργασιακά είναι απόλυτη η θέση των πιστωτών να μπει τέλος στην προσπάθεια για αύξηση του κατώτατου μισθού σταδιακά.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει στη Βουλή μια συμφωνία που θα υποστηριχθεί από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και εννοούν ότι δεν θα παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές που αφορούν χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα/όχι νέα μείωση μισθών και συντάξεων/ρύθμιση χρέους/αναπτυξιακό πακέτο. Οι ίδιες πηγές προσπερνούν τις εκκλήσεις της ΝΔ και του Ποταμιού για εθνική ενότητα που, κατά τη γνώμη τους, παραπέμπουν σε αλλαγή κυβέρνησης χωρίς εκλογές. Υποστηρίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να αναζητηθούν τέτοιου είδους πολιτικές διέξοδοι, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο ανασχηματισμού την επόμενη μέρα ενδεχόμενης έγκρισης από τη Βουλή μιας συμφωνίας με τους πιστωτές που δεν θα επιφέρει ανεξέλεγκτους εσωκομματικούς κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου