Η πλήρης διάσταση μεταξύ δηλωμένων προθέσεων και δηλώσεων προόδου παραμένουν και το πρωί της 1ης Μαΐου ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας ηγήθηκε του πολύωρου Υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο καταγράφηκαν οι σημαντικές διαφορές, ωστόσο οι άνθρωποί του για μια ακόμη φορά έκαναν λόγο για συμφωνία εντός λίγων ημερών.
Οι δηλώσεις των αξιωματούχων Ελλάδας και Ευρώπης που δόθηκαν την τελευταία εβδομάδα είναι πολύ χαρακτηριστικές και δείχνουν την ουσιαστική διάσταση που μεγαλώνει καθημερινά μεταξύ λόγων και πράξεων.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε την εβδομάδα με προαναγγελία πολυνομοσχεδίου που θα ερχόταν στην βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος (ή ακόμα και ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εφόσον χρειαστεί). Το σχέδιο αυτό θα περιλάμβανε μια σειρά από δυσάρεστα μέτρα στα όρια της συνέχισης της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η ευρωζώνη με στόχο μια «minimum συμφωνία» που πιθανότατα σημαίνει να επιστραφούν στην Ελλάδα τα 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ με τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έκανε λόγο για κατάθεση του νομοσχεδίου στο Brussels Group για μελέτη και έγκριση ήδη από την Δευτέρα, ωστόσο με συνεχόμενες αναβολές και παρατάσεις έφυγε η εβδομάδα χωρίς κανένας να το έχει δει.
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αποδείξει ότι έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος όπως αυτά κατέγραψε ο νέος επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και διαμηνύει στους πιστωτές ότι δεν σκοπεύει να αναλάβει καμία δέσμευση χωρίς πρώτα να υπάρξει αντίστοιχη υπόσχεση χρηματοδότησης από την άλλη πλευρά. Ωστόσο τα μέλη της Τρόικας φαίνονται εντελώς απρόθυμα να πράξουν κάτι τέτοιο.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωζώνης, Γερούν Νταίσεμπλουμ έκανε λόγο για απόσταση στην ουσία των διαπραγματεύσεων και έριξε χθες την βόμβα υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη έχει προετοιμάσει σχέδιο Β σε περίπτωση Grexit, κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ο οποίος μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπέρα αναφέροντας ότι η Τρόικα δεν σκοπεύει να αποδεσμεύσει κεφάλαια ή να θεωρήσει ολοκληρωμένη την ενδιάμεση αξιολόγηση «για μερικά μέτρα που θέλει να φέρει η Ελλάδα».
Στην Αθήνα ο Γιάνης Βαρουφάκης -που ουσιαστικά παραγκωνίστηκε αυτή την εβδομάδα- κάνει λόγο για μια ανάλγητη Ευρώπη που δεν σκοπεύει να υποχωρήσει αν πρώτα δεν υποταχθεί πλήρως η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός θεωρεί ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που δεν θα περνάει τις κόκκινες της γραμμές και οι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον του λένε ότι σε αυτή την περίπτωση τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες δεν πρόκειται να δώσουν το Οκ στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ στο Brussels Group που πλέον συμμετέχουν από πλευράς της Ελλάδας μόνο οι εκπρόσωποι που ήταν αρεστοί στους πιστωτές δεν φαίνονται σημάδια σύγκλισης. Αντίθετα μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας έκαναν λόγο για «μεγάλη απόσταση». Όπως αναμενόταν η απόσυρση του Βαρουφάκη βελτίωσε το κλίμα αλλά όχι την ουσία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας.
Και όμως παρά το σκηνικό που περιγράφεται παραπάνω όλοι οι αξιωματούχοι, κυρίως στην Ελλάδα επιμένουν ότι η συμφωνία είναι θέμα ωρών και ότι μετά από αυτό θα ξεκινήσει η πραγματική συζήτηση για την συνολική ρύθμιση του ελληνικού ζητήματος. Ο Αλέξης Τσίπρας ανήγγειλε χθες ότι θα λάβει πρωτοβουλίες και θα μιλήσει (κυρίως τηλεφωνικά) με τους ευρωπαίους ηγέτες, προσπαθώντας να κάνει ακόμα πιο πολιτική την υπόθεση της λύσης ενώ και ο Γερούν Ντάισεμπλουμ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφτεί αρκετούς ομόλογούς του ανά την Ευρώπη με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα.
Πηγή ΤΡΡ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου