Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

Αδυνατούν να πληρώσουν φόρους 2.428.233 πολίτες

Το Ποντίκι


Η ύφεση και η φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης στους πολίτες έχει οδηγήσει σε απόγνωση το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας. Σύμφωνα με  στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον Ιούλιο  2.428.233 πολίτες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ. Το μέγεθος της επιδρομής του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται σε 3,5 έως 4 δισ. ευρώ.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεν συνάντησαν τις προσδοκίες των πολιτών καθώς δεν προβλέπουν έκπτωση στα μη ηλεκτροδοτούμενα και ανοίκιαστα ακίνητα, αλλά και οι δόσεις περιορίστηκαν στις 6.
 Όπως γράφει η «Αυγή» το επιστέγασμα των «φορομπηχτικών σχεδιασμών» είναι η απόφαση της κυβέρνησης να μην πέσουν οι εισπράξεις από ΕΝΦΙΑ κάτω από το στόχο του προϋπολογισμού (2,65 δισ. ευρώ) ουσιαστικά δηλαδή δεν αλλάζει η επιβάρυνση που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες σε σύγκριση με τους αρχικούς υπολογισμούς κυβέρνησης και τρόικας.

Το τελικό πακέτο διορθώσεων προβλέπει:

  • Έξι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ που θα εκτείνονται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015, χωρίς να επηρεάσουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
  • Απλούστευση διαδικασιών χορήγησης απαλλαγών στις ευπαθείς οικονομικά ομάδες υπό δύο προϋποθέσεις, το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και το άθροισμα των τετραγωνικών των κτισμάτων

Οι προϋποθέσεις μερικής ή ολικής απαλλαγής είναι:
  • Συνολική επιφάνεια κτισμάτων κάτω των 150 τμ.
  • Συνολικό ετήσιο εισόδημα 2013 κάτω των 9000 ευρώ + 1000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο

Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και οικογένειες με ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω:
  • Συνολική επιφάνεια κτισμάτων κάτω των 150 τμ.
  • Συνολικό ετήσιο εισόδημα 2013 κάτω των 12000 ευρώ + 1000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο

Για τους τρίτεκνους που δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ αλλα έχουν χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται μείωση 50%

Επίσης στις «βελτιώσεις» αντικαθίστανται οι αρχικές εξωπραγματικές τιμές προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών οικοπέδων εντός σχεδίου σε 4000 οικισμούς της χώρας και αλλάζουν οι διαδικασίες εκπτώσεων στα διατηρητέα.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου