Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας

analyst


Η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001/2002, με έναν εντελώς χαοτικό τρόπο – ενώ, κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης των παλαιών ομολόγων της (2005), έκανε τεράστια λάθη. Εδώ ακριβώς «ελλοχεύουν» τα εξαιρετικά μεγάλα ρίσκα για τη χώρα.


Η προσπάθεια του σύνδεσμου των τραπεζών της Αργεντινής (Adeba) για εξεύρεση λύσης στο θέμα της αποληρωμής των Hedge Funds δεν κατέληξε θετικά.
Το σχέδιο των τραπεζών προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της χώρας, ύψους 1,5 δις $, προς τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (Hedge Funds) από τις ίδιες – με την ταυτόχρονη ανάληψη των δικαιωμάτων που ενέχουν οι απαιτήσεις των Hedge Funds, απέναντι στο κράτος.
Για να μπορέσει να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα έπρεπε τα κερδοσκοπικά κεφάλαια να καταθέσουν μία «αίτηση αναίρεσης» στον αρμόδιο δικαστή των Η.Π.Α. (Thomas Griesa) – ο οποίος έχει απαγορεύσει την πληρωμή τους στη Αργεντινή, για εκείνο το χρονικό διάστημα που δεν πληρώνονται επίσης οι παλαιότεροι πιστωτές της.

Η χρεοκοπία του 2001/2002 και τα αποτελέσματα σήμερα

Η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001/2002, με έναν εντελώς χαοτικό τρόπο – ενώ, κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης των παλαιών ομολόγων της (2005), έκανε τεράστια λάθη. Εδώ ακριβώς «ελλοχεύουν» τα εξαιρετικά μεγάλα ρίσκα για τη χώρα.
Ειδικότερα, κατά την αναδιάρθρωση που αποφασίσθηκε το 2005, το 93% των πιστωτών της χώρας αποδέχθηκαν μία μεγάλη διαγραφή των απαιτήσεων τους, ύψους 63% επί της αξίας τους – ενώ το 7% αρνήθηκε να συμφωνήσει.
Εάν λοιπόν καταφέρουν να εισπράξουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια το οφειλόμενο ποσόν του 1,5 δις $, τότε η Αργεντινή θα πρέπει να πληρώσει και άλλους πιστωτές της - εν πρώτοις τις απαιτήσεις αυτών που δεν συμφώνησαν με τη διαγραφή (7%), ύψους περί τα 15 δις $.
Εκτός από τα παραπάνω όμως, η Αργεντινή έχει ένα επί πλέον ρίσκο, το οποίο θα μπορούσε να την γκρεμίσει στην άβυσσο: τη ρήτρα RUFO. Ειδικότερα, υποσχέθηκε σε εκείνους τους δανειστές της, οι οποίοι συμφώνησαν με τη διαγραφή, να τους δώσει περισσότερα χρήματα -  εάν εκείνοι οι πιστωτές, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τη μείωση των απαιτήσεων τους, λάμβαναν ένα υψηλότερο ποσόν.
Αποδέχθηκε και υπέγραψε λοιπόν τη ρήτρα RUFO – η οποία θα τεθεί σε ισχύ, εάν η χώρα πληρώσει στα κερδοσκοπικά κεφάλαια το 1,5 δις $, καθώς επίσης εάν εξοφλήσει το 7% των υπολοίπων πιστωτών της (15 δις $).
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ουσιαστικά ακυρώνεται η διαγραφή του 2005 – οπότε το δημόσια χρέος της Αργεντινής θα εκτοξευθεί στα ύψη, με απαιτήσεις που θα ξεπεράσουν τα 400 δις $. Η ρήτρα βέβαια λήγει στα τέλη του 2014 – επομένως, η χώρα θα πρέπει να καθυστερήσει την πληρωμή με κάθε τρόπο, υποσχόμενη ενδεχομένως κρυφά μεγαλύτερο ποσόν στα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία την εκβιάζουν, έτσι ώστε να περάσει η προθεσμία.

Η κρίση χρέους έχει παγκόσμιες διαστάσεις

H κρίση χρέους έχει παγκόσμιες διαστάσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τις χρηματοοικονομικές φούσκες δέκα και πλέον φορές πολλαπλάσιες του παγκόσμιου ΑΕΠ, να αποτελούν την βασική αιτία του χρηματοοικονομικού πολέμουσε παγκόσμια κλίμακα..

Ή όλα αυτά θα ρυθμιστούν παγκόσμια ή βρισκόμαστε στα πρόθυρα προπαρασκευής σε κλίμακα οικονομίας-πολέμου, που στο βάθος της θα λύσει το παγκόσμιο πρόβλημα δυστυχώς για την ανθρωπότητα με μία γενικευμένη πολεμική σύρραξη.
.
Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο οικονομολόγος-αναλυτής κ. Βασίλης Βιλιάρδος μιλώντας στον 98.4, σημειώνοντας ότι το πλέον θερμό σημείο τριβής των δυνάμεων που αναμετρώνται σχηματικά (από τη μία η αναπτυγμένη Δύση των ΗΠΑ με υποχείρια της την Ε.Ε. και την Ιαπωνία και από την άλλη οι χώρες των BRICS) είναι και πάλι τα «Παγκόσμια Βαλκάνια» με την εξαιρετική αστάθεια που παρουσιάζουν.



Σημείωση:

Η όλη κατάσταση «ενεργοποιήθηκε», όταν η Αργεντινή (εχθές 30/7) δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την πληρωμή των τόκων αξίας $539 εκ. Ο αρμόδιος επί του θέματος αμερικανός δικαστής Thomas Griesa αποφάνθηκε πως, η πληρωμή των τόκων αυτών δεν μπορεί πλέον να γίνει (καθυστερημένα)Θα απαιτηθεί δηλαδή η αποπληρωμή της συνολικής αξίας των ομολόγων των Hedge Funds ύψους $1,5 δις.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αργεντινή σε σχέση με την απόφαση αυτή, είναι ο κίνδυνος να απαιτήσουν οι ομολογιούχοι των $29 δις (που εντάσσονται στη ρήτρα cross-default) την άμεση αποληρωμή τους (αξία ομολόγων + μη καταβεβλημένοι τόκοι). Για την ενεργοποίηση της σχετικής ρήτρας, αρκεί να ψηφίσει υπέρ της άμεσης αποπληρωμής το 25% των ομολογιούχων.
Στόχος της προαναφερόμενης κίνησης των τραπεζών της χώρας για συμφωνία με τα Hedge Fund, ήταν η αποφυγή της ενεργποίησης της παραπάνω ρήτρας (cross default). Και ο λόγος είναι, επειδή η παρούσα ρήτρα λήγει στο τέλος του 2014, όποτε και είναι σε θέση η χώρα να αποφύγει την υποχρέωσή της σε άμεση πληρωμή των $29 δις.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Αργεντινή στη περίπτωση που κληθεί να αποπληρώσει άμεσα τους ομολογιούχους των $29 δις, θα είναι η ανικανότητά της να «προστατεύσει» το νόμισμα της από μια απότομη υποτίμηση.
Πιο συγκεκριμένα, η αξία των ομολόγων αυτών (συν των σχετικών τόκων), ισοδυναμεί με τα συνολικά αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα. Κατ’ επέκτασιν, δεν θα είναι πλέον σε θέση να στηρίξει την αξία του νομίσματός της, αγοράζοντάς το. Επιπλέον, οι πολίτες της χώρας, φοβούμενοι μια μεγάλη υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, αγοράζουν δολάριο (και πουλούν peso) και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση (μειώνουν την ισχύ του τοπικού νομίσματος, peso).
.
argentina-s-international-reserves-international-reserves_chartbuilder-final..
Αργεντινή – η εξέλιξη των αποθεμάτων της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα.
.
Στην περίπτωση τώρα, που η υποτίμηση του peso καταλήξει να είναι σημαντικήθα αυξηθεί η αξία του εξωτερικού χρέους της χώρας. Επειδή δηλαδή, το χρέος της χώρας είναι σε ξένο νόμισμα, τυχόν υποτίμηση του peso θα απαιτούσε περισσότερα peso για κάθε δολάριο χρέους – και κατ’ επέκτασιν η αποπληρωμή θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο.
Η αύξηση της «αξίας» των CDS 5 ετών (γράφημα) πάντως, φανερώνει πως η αρχική αισιοδοξία όσων αφορά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αργεντινής και ομολογιούχων, έχει πλέον χαθεί (εκ μέρους των αγορών):
.
Αργεντινή-–-η-απότομη-μεταστροφή-της-αξίας-των-CDS-5-ετών..
Αργεντινή – η απότομη μεταστροφή της αξίας των CDS 5 ετών. Τα CDS λειτουργούν ως ασφάλεια απέναντι στη περίπτωση αδυναμίας μιας χώρας, για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου