Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Α' ΕΞΑΜΗΝΟ: ΚΑΛΠΑΖΟΥΣΑ ΥΦΕΣΗ (-3,2%)- ΠΤΩΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ (-4,2%)- ΑΥΞΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ (+9,6%)

iskra


ΣΥΝΤΡΙΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ 2014
Η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα αγαθών καταγράφει πτωτική πορεία με ρυθμό 4,6% το α' εξάμηνο 2014, σημειώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ενώ αύξηση κατά1,2% κατέγραψαν οι εισαγωγές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 9,6% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και την ανάλυση του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών κατέγραψαν πτώση κατά 4,6%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών.
Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 4%. Αντίθετα, οριακή αύξηση κατά 1,2%σημείωσαν οι εισαγωγές (συμπ. πετρελαιοειδών), διαμορφώνοντας την αξία του εμπορικού ελλείμματος σε10,6 δισ. ευρώ, αυξημένο σε ετήσια βάση κατά 9,6%.
Η πτώση των εξαγωγών στο εξεταζόμενο διάστημα προήλθε, αναφέρει ο ΣΕΒΕ, κυρίως από τον κλάδο των πετρελαιοειδών (-7%) και των βιομηχανικών ειδών (-2,8%), ενώ σταθερότητα κατέγραψαν οι εξαγωγές τροφίμων.
Επιπλέον, διατηρείται η έντονη κάμψη στις πωλήσεις ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές (-68,6%),ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές σε ποτά – καπνά (-11,3%).


Στον αντίποδα, η εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου των χημικών προϊόντων κατέγραψε αύξηση κατά6,5%, αποσπώντας μερίδιο 10,2% στις συνολικές εξαγωγές.
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Σημαντική είναι η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες από το εξωτερικό, σημειώνει ο ΣΕΒΕ.
Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή βελτίωση της διεθνούς οικονομίας, την βελτίωση των σχετικών τιμών, αλλά και την βελτίωση της εικόνας της χώρας μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το α' εξάμηνο 2014 σημειώθηκε αύξηση κατά 1.228 εκατ. ευρώ στο πλεόνασμα τουισοζυγίου υπηρεσιών, μια εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην άνοδο των εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (7,8%), αλλά και από την αύξηση στις εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (13,4%).
ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΑΕΠ ΚΑΤΑ 3,2% ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ το α' εξάμηνο 2014 κατέγραψε μείωση κατά 3,2% σε ετήσια βάση, ενώ σε αξία ανήλθε σε 85,9 δισ. ευρώ.
Οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, εκφρασμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ για το ίδιο διάστημα υπολογίζονται σε15,3%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών & υπηρεσιών υπολογίζονται σε 29,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου