Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ανέτοιμοι στα δύσκολα

Το Ποντίκι



Του Σταύρου Χριστακόπουλου

«Θέλουµε χώρο ν’ανασάνουµε και όχι άλλα χρήματα» λέ­ει ο Σαμαράς σε συνέντευξή του στην «Bild» εν όψει της αυριανής συνάντησής του με τη Μέρκελ. «Δεν υπάρ­χουν περιθώρια για ουσιαστικές μεταβολές στα συμφω­νηθέντα» είναι η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο.

«Ο Έλληνας ζητιάνος περιοδεύει για μία ακόμη φορά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ζητάει περισσότερο χρό­νο για την υλοποίηση του Μνημονίου» λέει η βρετανική εφημερίδα «Independent», χαρακτηρίζοντας ζητιάνους τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τη χώρα. Ο ίδιος χαρα­κτηρισμός έχει χρησιμοποιηθεί προσφάτως και σε άρ­θρο των επίσης βρετανικών «Financial Times».

Δεν µπορεί να κερδίσει τίποτε αυτός που δεν διεκδικεί τίποτε, έλεγε προ ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ, ψέγοντας τον πρωθυ­πουργό για εγκατάλειψη της «επαναδιαπραγμάτευσης» και πλήρη σύμπλευση με τα γερμανικά συμφέροντα. Και παραμένει σταθερή η αξιωματική αντιπολίτευση στην άποψή της για διαγραφόμενη πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία και τη δραχμή.

Μέχρι στιγµής, η κυβέρνηση, παρά το δυσμενές κλίμα σε ευρωπαϊκό και εσωτερικό επίπεδο, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής. Πότε με την επίκληση της απει­λής χρεοκοπίας, πότε με το βάπτισμα της επιμήκυνσης σε «διαπραγμάτευση» αλλά και της εργασιακής «εφε­δρείας» σε «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς», καταφέρ­νει να διαχειρίζεται τις αντιρρήσεις που εμφανίζονται από στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων.


Οι επιµέρους φωνές για διάρρηξη της κυβερνητικής συμ­φωνίας παραμένουν ασυγκρότητες και χωρίς συγκεκρι­μένη κατεύθυνση, με συνέπεια να μειώνεται η έντασή τους υπό το βάρος της «μεγάλης» κυβερνητικής ατζέ­ντας.

Όµως η κυβέρνηση προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει έκρυθμες καταστάσεις από το φθινόπωρο. Πολλοί και διαφορετικοί οι παράγοντες που αποτελούν την εύφλε­κτη κοινωνική ύλη, αλλά ενιαίο το έδαφος πάνω στο οποίο καλλιεργούνται: ο συνεχής βομβαρδισμός του ελ­ληνικού λαού με εξοντωτικά μέτρα και αποφάσεις που παίρνουν χαρακτήρα οικονομικής δολοφονίας.

Τα κυβερνητικά επιτελεία ωστόσο εμφανίζονται ανέτοιμα να διαχειριστούν την κοινωνική έκρηξη που τόσο φο­βούνται, ενώ εμφανίζονται ανέτοιμα, χωρίς εναλλακτι­κά πλάνα διαχείρισης του ενδεχομένου μιας χρεοκοπί­ας. Τρεις μνημονιακές κυβερνήσεις μέχρι στιγμής έχουν επιφέρει μόνο τη διάλυση, χωρίς η παρούσα να δείχνει ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των συνεπειών. Ο επερ­χόμενος χειμώνας θα είναι καυτός...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου