Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Μας αποτελειώνουν, μέσα στο 2012, οι τοκογλύφοι

spirospero


Απογευματινό δημοσίευμα του Reuters αναστάτωσε την Αθήνα. Το πρακτορείο παρουσιάζει τα τρία σενάρια που επεξεργάζονται οι Τροικανοι για την έκθεσή τους η οποία θα παραδοθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.


Το εφιαλτικότερο είναι ότι το Reuters υποστηρίζει ότι η Τρόικα θα ζητήσει πρόσθετες περικοπές των δαπανών ύψους 20-30 δις, εκτός βέβαια των τωρινών 14 δις ευρώ.

Κατά το Reuters τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το τι θα αναφέρει η έκθεσή τους
Σενάριο 1ο: Η Τρόικα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι οριακά εκτός προγράμματος, αλλά μπορεί να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά με περισσότερες περικοπές στις δαπάνες και μέτρα αύξησης των εσόδων. 
Σενάριο 2ο: Η Τρόικα λέει ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το πρόγραμμα σταθεροποίησης, αλλά μπορεί να της δοθεί περισσότερος χρόνος να πετύχει τους στόχους της και πιθανόν ένα τρίτο πρόγραμμα δανειοδότησης από την Ε.Ε και το ΔΝΤ για την μακροπρόθεσμη στήριξη της. 
Σενάριο 3ο: Η Τρόικα αποφαίνεται ότι η Ελλάδα είναι εντελώς εκτός προγράμματος, δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της, και χρειάζεται νέα, βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους για να μην χρεοκοπήσει. Σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΚΤ και οι εθνικές τράπεζες θα χρειαστεί να κουρέψουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, δηλαδή να γίνει το λεγόμενο κούρεμα χρέους του επίσημου τομέα (OSI). Παράλληλα, θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα δανειοδότησης πολλών δισεκατομμυρίων.


Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «ενώ το πρώτο σενάριο είναι αυτό που θα ήθελαν οι πολιτικοί», τα δεύτερο (επιμήκυνση με νέο δάνειο) και το τρίτο σενάριο (νέο κούρεμα) φαίνεται να είναι πιο πιθανά». Αμφότερα, συνεχίζει το δημοσίευμα, «εγείρουν το ερώτημα αν η Ελλάδα που έχει ήδη δύο πακέτα διάσωσης ύψους 300 δισ. ευρώ, μπορεί να παραμείνει στο ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου