Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις … Μόνο μέτρα

Αναδημοσιεύτηκε από την 



Οταν ο Ουμπέρτο Εκο δημοσίευε το 1990 στο περιοδικό «L’ Espresso» άρθρο με τον τίτλο «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» δεν είχε υπ’ όψιν του την τρόικα και τις πιέσεις που ασκεί σε κυβερνήσεις, όπως την ελληνική, για την τήρηση δεσμεύσεων. Αυτός ο Αύγουστος που καλωσορίσαμε σήμερα στο πρώτο δεκαήμερό του θα μας «φέρει» τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.
Η τρόικα έκανε χθες το πρωί «ντου» στο Μέγαρο Μαξίμου περνώντας το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου. Εκεί ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με σχετική λιτή ανακοίνωση, τους παρείχε διευκρινίσεις γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα.

Παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής του, Χρήστος Σταϊκούρας. Ολες οι συναντήσεις, καθώς και οι υπόλοιπες που θα κάνει ο πρωθυπουργός με τους κυβερνητικούς εταίρους Φώτη Κουβέλη και Ευάγγελο Βενιζέλο θα έχουν αντικείμενο τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και πώς αυτά δεν θα πλήξουν περαιτέρω μισθωτούς και συνταξιούχους. Πάντως, όπως και να έχει, είναι θέμα ημερών να τα πληροφορηθούμε.

Τον Αύγουστο (πιθανότατα την Τετάρτη 8 Αυγούστου) αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ προανήγγειλε χθες, Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Ακολουθούμε τον μόνο δρόμο που μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και προσπαθούμε αυτό να γίνει με τις λιγότερες δυνατές θυσίες» είπε.


Σε δηλώσεις του ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε «βαρύ και δύσκολο εισιτήριο τα 11 δισ.», αλλά όπως υποστήριξε, «είναι ο μόνος δρόμος για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να μην ξαναγυρίσουμε δεκαετίες πίσω».

«Οι εξελίξεις το φθινόπωρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι ραγδαίες, και εμείς πρέπει πάση θυσία να είμαστε εντός» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση ώστε  να διασφαλιστούν οι ευπαθείς ομάδες και να μη ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Μετά την αποχώρηση της τρόικας από το Μαξίμου ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Τ. Αθανασόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Εμίρης.

Μετά το τέλος της σύσκεψης δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά όπως είναι γνωστό, ο στόχος για έσοδα 3 δισ. ευρώ φέτος από τις αποκρατικοποιήσεις δεν πρόκειται να επιτευχθεί και ο «πήχης» έχει πέσει αρκετά χαμηλότερα.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων μέσα στο επόμενο διάστημα, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας. Αυτό που επείγει, επίσης, είναι το θέμα της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου.

πηγή : Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου