Αναδημοσίευση από την ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΚΟΥΒΕΛΗ : ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ,
ΤΡΙΒΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ!
Η ‘ΒΟΜΒΑ’ ΤΩΝ 15 ΔΙΣ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ!
Η χθεσινή (Πέμπτη 26/7) συνάντηση των τριών αρχηγών Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη μοιάζει με το χρονικό ενός προαναγγελθέντος έργου που έχει προδιαγεγραμμένο τραγικό τέλος: ένα γιγάντιο λογαριασμό 15 δισ. (3 δισ. το 2012 και 12 δισ. ’13 – ’14) που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός και ο οποίος θα δώσει τη χαριστική βολή στον τόπο!
Οι τρεις αρχηγοί ομονοούν πλήρως στο μνημόνιο και τη «λυπητερή» των 15 δις και δείχνουν να έχουν διαφωνίες και τριβές στον τρόπο που θα βρεθεί το τεράστιο ποσό.
Στην πραγματικότητα παίζεται ένα κακόγουστο θέατρο με μοιρασμένους κακοπαιγμένους ρόλους, αφού και οι τρεις αρχηγοί μνημονιοφύλακες προτείνουν τη μαγική συνταγή που θα αντλεί 15 δισ. χωρίς να κλιμακώνει την ύφεση, χωρίς να θίγει τα λαϊκά εισοδήματα και χωρίς να ενοχλεί το μεγάλο πλούτο!!!
Για την πληρέστερη ενημέρωση παραθέτουμε επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.
ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ “ΠΑΚΕΤΟΥ”, ΣΥΜΦΩΝΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ!
Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ συζήτησαν για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν. Παρέλαβαν δε τις προτάσεις, προκειμένου να τις μελετήσουν και να επανέλθουν σε νέα συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, την ερχόμενη Δευτέρα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι δύσκολη, ωστόσο, είπε ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα οριζόντιων περικοπών. Συμπλήρωσε ότι οι συζητήσεις των τριών αρχηγών δεν έχουν τελειώσει και συνεχίζεται η αντιμετώπιση των ζητημάτων.
«Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει. Αγωνιζόμαστε να βρούμε λύσεις και να κάνουμε δίκαιες παρεμβάσεις. Διεκδικούμε την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και αναζητούμε τη συνολικότερη επαναδιαπραγμάτευση» κατέληξε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. «Όλοι θέλουν να συμβάλουν και όλοι αναζητούν εναλλακτικές επιλογές που δεν θα φέρουν επιπλέον ύφεση» τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε την ανάγκη ενός νέου επικαιροποιημένου προγράμματος μέχρι το 2016, ώστε να εφαρμοστεί με ασφάλεια το πρόγραμμα περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θέλει να βγει από την κρίση ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και να αφήσει πίσω της την ύφεση. «Πρέπει να αλλάξει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του, διότι πρέπει να αλλάξει και το επικοινωνιακό κλίμα διεθνώς» συνέχισε.
Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ότι εκπορεύονται από συγκεκριμένους κύκλους και εξανεμίζουν τις προσπάθειες της χώρας να βγει από την κρίση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους εταίρους να βοηθήσουν την προσπάθεια της Ελλάδας, κατανοώντας την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στη χώρα. Σημείωσε ότι «αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν (σσ. ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχουν) ότι η Ελλάδα πρέπει να θυσιαστεί ως Ιφιγένεια για να πνεύσει ούριος άνεμος στα πανιά της ευρωζώνης, κάνουν μεγάλο λάθος, διότι η θυσία θα αποδειχτεί αυτοκτονία για την ευρωζώνη».
Επέκρινε τη στάση της Αντιπολίτευσης, στην οποία καταλόγισε ότι ποντάρει στην καταστροφή και το αδιέξοδο και την κάλεσε να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση και να συμβάλει, κινητοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.
ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΠΑΡΟΖΟ.
«Δεν αρκούν πλέον τα λόγια, οι πράξεις είναι πολύ πιο σημαντικές. Μετά τη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχω την πεποίθηση ότι θα προκύψουν αποτελέσματα» είπε ο Μπαρόζο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι «πρέπει να υπάρξει χειροπιαστή προοπτική εξόδου από την κρίση», με τον Μπαρόζο να επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει λιγότερο επώδυνη εναλλακτική λύση, ιδιαίτερα για τις πιο αδύναμες ομάδες. «Ξαναχτίστε τη χώρα με τη δική μας υποστήριξη» τόνισε.
Παράλληλα, ο Μπαρόζο έστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που με τα σχόλιά τους προκαλούν πρόβλημα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «κάποιες στιγμές κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι». «Θα αναθέσουμε την ευθύνη στην ΕΚΤ, για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε για το μέλλον του νομίσματός μας. Κάποιες στιγμές κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι» είπε συγκεκριμένα.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Μπαρόζο ότι θα προχωρήσει σε διευρυμένες αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις, σε αλλαγές στο επενδυτικό περιβάλλον και ότι θα χτυπήσει τη γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή.
Ο Μπαρόζο δήλωσε ικανοποιημένος από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον πρωθυπουργό και εξέφρασε τη χαρά του που τις δεσμεύσεις αυτές απέναντι στους εταίρους μοιράζονται και οι Βενιζέλος και Κουβέλης. «Ο Σαμαράς με διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και ξέρω ότι την ίδια αποφασιστικότητα συμμερίζονται και οι δύο άλλοι εταίροι της κυβέρνησης» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που προέρχονται από το Β’ Μνημόνιο, αλλά χρειάζονται αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα. Δεν αρκούν πλέον τα λόγια. Μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Σαμαρά πιστεύω ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα» πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες, είπε: «Ξέρω ότι πολλοί αισθάνονται ότι έχει χαθεί η ελπίδα, πολλοί είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν πολύ δύσκολες θυσίες και πάρα πολλοί διερωτώνται γιατί να πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα. Καταλαβαίνω αυτές τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, και συμφωνώ ότι κάποιες από τις προσπάθειες φαίνονται άδικες, αλλά καλώ τους πολίτες να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι άλλες εναλλακτικές δυνατότητες θα είναι πιο δύσκολες για την Ελλάδα και θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τις πιο ευπαθείς ομάδες της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε.
«Με τη δική μας υποστήριξη πρέπει να ξαναχτίσετε τη χώρα σας, τις δομές και την οικονομία σας και να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και η καλύτερη ελπίδα για επάνοδος στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας βρίσκεται μέσα στην Ευρωζώνη. Η παραμονή στο ευρώ είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αποφευχθούν χειρότερα δεινά για τον ελληνικό λαό κυρίως για ευπαθείς ομάδες» πρόσθεσε.
Ο Μπαρόζο επανέλαβε τη στήριξη της Κομισιόν, λέγοντας πως «θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας» και, στέλνοντας μήνυμα σε όσους μιλούν για έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη, είπε:
«Η Ελλάδα είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και της Ευρωζώνης και θέλουμε αυτό να διατηρηθεί. Όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης έχουν δηλώσεις με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί».
Στις 8:30 ο Σαμαράς θα παραθέσει δείπνο εργασίας στον κ. Μπαρόζο με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, όπως ο Γ.Στουρνάρας, Χρ.Σταϊκούρας, Κ.Χατζηδάκης, Σ.Κεδίκογλου και οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά κ.κ. Λαζαρίδης και Μουρμούρας.
Από την πλευρά του Μπαρόζο θα συμμετάσχει ο Χορστ Ράιχενμπαχ -ο οποίος ήρθε στην Αθήνα ειδικά για τον σκοπό αυτόν- ο Ματίας Μορς και ο κ. Καμπράλ, που είναι σύμβουλος του Μπαρόζο.
ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ GREXIT KAI NEO KOYPEMA
Ο Γάλλος οικονομολόγος Ζαν-Πολ Φιτουσί μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Αβενίρε τονίζει πως «αν υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αυτό θα σημαίνει το τέλος του Ευρώ».Ο Φιτουσί τόνισε πως «το ευρώ δεν είναι ένα μη αναστρέψιμο οικοδόμημα και κατά συνέπεια, οι αγορές θα νιώσουν πως είναι ελεύθερες να δράσουν για να θέσουν εκτός ενιαίου νομίσματος ύστερα από την Ελλάδα την Πορτογαλία, την Ισπανία και ούτω καθ’ εξής».
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πριν από δύο ημέρες η Bundesbank επισήμανε σε έκθεσή της πως το «εγχείρημα της Ευρωζώνης είναι αμετάκλητο και καμία χώρα δεν μπορεί να αποχωρήσει». «Δεν θα έπρεπε να γίνεται ούτε υποθετική αναφορά στην δυνατότητα εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη», συμπληρώνει ο Φιτουσί και προσθέτει ότι «στην πραγματικότητα το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό». Αναφερόμενος στην γενικότερη εξέλιξη της κρίσης, εκτιμά ότι «αν η Ευρώπη βουλιάξει θα βουλιάξει και η Γερμανία, έστω και αν βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του πλοίου».
Την ίδια στιγμή ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για δημοσιονομικά θέματα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κυβερνώντος κόμματος στη Γερμανία υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. δήλωσε στο Bloomberg πως «θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη». Ωστόσο όπως σημείωσε «θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας» και πρόσθεσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είναι μία «πιθανή λύση». «Φυσικά, πρέπει να σκεφθούμε ποιες δράσεις θα χρειασθούν, αν (. . .) προκύψει το χειρότερο. Αλλά θα μας κοστίσει πολλά χρήματα», σημείωσε.
Σχετικά με τις δηλώσεις του Μπάρτλε το Bloomberg σχολιάζει ότι είναι η πρώτη ένδειξη από υψηλόβαθμο Γερμανό αξιωματούχο ότι μπορεί να επίκειται πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση του Μπάρτλε έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος δήλωσε επιφυλακτικός για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει, σημειώνοντας πως η έξοδος της Ελλάδας δεν προκαλεί πλέον φόβο.
Εξάλλου το Bloomberg, επικαλούμενο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σενάρια για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία.
Σύμφωνα με την Die Zeit, αξιωματούχοι εξετάζουν μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδα. Ανάλογες πληροφορίες δημοσιεύτηκαν στο Reuters πριν από λίγες ημέρες. Ειδικότερα το δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι χαρακτήριζαν «απίθανο» το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, σημείωνε ότι μία νέα αναδιάρθρωση ενδεχομένως να είναι αναγκαία.
Για «plan D» των δανειστών της Ελλάδας κάνει λόγο η Die Welt το οποίο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ομάδας ιδιωτών ομολογιούχων, από μέρος των αξιώσεών τους.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για ιδιώτες ομολογιούχους, οι οποίοι κατέχουν ομόλογα υπαγόμενα σε ξένο δίκαιο και δεν είχαν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του περασμένου Μαρτίου. Το σχέδιο μελετάται ως εναλλακτική επιλογή στα τρία άλλα σενάρια, χρεοκοπία, τρίτο πακέτο στήριξης και κούρεμα του χρέους.
Εν τω μεταξύ, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου κοστολόγησε μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία και κατέληξε στο συμπέρασμα πως αυτή θα ήταν καλύτερο για τη Γερμανία να γίνει με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Neue Presse», το διακεκριμένο γερμανικό ινστιτούτο υπολογίζει στα 89 δισ. ευρώ τις απώλειες της Γερμανίας σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει αδυναμία πληρωμών εντός Ευρωζώνης και στα 82 δισ. ευρώ σε περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει και τεθεί έκτος του ευρώ.
Τέλος, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ προβλέπει τη σύγκλιση έκτακτου συμβουλίου υπουργών Οικονομικών και έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μέσα στον Αύγουστο, εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα, «αλλά και στην Κύπρο».
Πηγή : iskra.gr
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΚΟΥΒΕΛΗ : ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ,
GREEK TROIKANERS: YES MASTER ΣΕ ΟΛΑ!!!! |
Η ‘ΒΟΜΒΑ’ ΤΩΝ 15 ΔΙΣ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ!
ΜΠΑΡΟΖΟ: ΡΕΜΑΛΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕΣΑ! |
Η χθεσινή (Πέμπτη 26/7) συνάντηση των τριών αρχηγών Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη μοιάζει με το χρονικό ενός προαναγγελθέντος έργου που έχει προδιαγεγραμμένο τραγικό τέλος: ένα γιγάντιο λογαριασμό 15 δισ. (3 δισ. το 2012 και 12 δισ. ’13 – ’14) που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός και ο οποίος θα δώσει τη χαριστική βολή στον τόπο!
Οι τρεις αρχηγοί ομονοούν πλήρως στο μνημόνιο και τη «λυπητερή» των 15 δις και δείχνουν να έχουν διαφωνίες και τριβές στον τρόπο που θα βρεθεί το τεράστιο ποσό.
Στην πραγματικότητα παίζεται ένα κακόγουστο θέατρο με μοιρασμένους κακοπαιγμένους ρόλους, αφού και οι τρεις αρχηγοί μνημονιοφύλακες προτείνουν τη μαγική συνταγή που θα αντλεί 15 δισ. χωρίς να κλιμακώνει την ύφεση, χωρίς να θίγει τα λαϊκά εισοδήματα και χωρίς να ενοχλεί το μεγάλο πλούτο!!!
Για την πληρέστερη ενημέρωση παραθέτουμε επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.
ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ “ΠΑΚΕΤΟΥ”, ΣΥΜΦΩΝΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ!
Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ συζήτησαν για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν. Παρέλαβαν δε τις προτάσεις, προκειμένου να τις μελετήσουν και να επανέλθουν σε νέα συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, την ερχόμενη Δευτέρα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι δύσκολη, ωστόσο, είπε ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα οριζόντιων περικοπών. Συμπλήρωσε ότι οι συζητήσεις των τριών αρχηγών δεν έχουν τελειώσει και συνεχίζεται η αντιμετώπιση των ζητημάτων.
«Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει. Αγωνιζόμαστε να βρούμε λύσεις και να κάνουμε δίκαιες παρεμβάσεις. Διεκδικούμε την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και αναζητούμε τη συνολικότερη επαναδιαπραγμάτευση» κατέληξε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. «Όλοι θέλουν να συμβάλουν και όλοι αναζητούν εναλλακτικές επιλογές που δεν θα φέρουν επιπλέον ύφεση» τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε την ανάγκη ενός νέου επικαιροποιημένου προγράμματος μέχρι το 2016, ώστε να εφαρμοστεί με ασφάλεια το πρόγραμμα περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θέλει να βγει από την κρίση ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και να αφήσει πίσω της την ύφεση. «Πρέπει να αλλάξει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του, διότι πρέπει να αλλάξει και το επικοινωνιακό κλίμα διεθνώς» συνέχισε.
Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ότι εκπορεύονται από συγκεκριμένους κύκλους και εξανεμίζουν τις προσπάθειες της χώρας να βγει από την κρίση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους εταίρους να βοηθήσουν την προσπάθεια της Ελλάδας, κατανοώντας την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στη χώρα. Σημείωσε ότι «αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν (σσ. ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχουν) ότι η Ελλάδα πρέπει να θυσιαστεί ως Ιφιγένεια για να πνεύσει ούριος άνεμος στα πανιά της ευρωζώνης, κάνουν μεγάλο λάθος, διότι η θυσία θα αποδειχτεί αυτοκτονία για την ευρωζώνη».
Επέκρινε τη στάση της Αντιπολίτευσης, στην οποία καταλόγισε ότι ποντάρει στην καταστροφή και το αδιέξοδο και την κάλεσε να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση και να συμβάλει, κινητοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.
ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΠΑΡΟΖΟ.
«Δεν αρκούν πλέον τα λόγια, οι πράξεις είναι πολύ πιο σημαντικές. Μετά τη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχω την πεποίθηση ότι θα προκύψουν αποτελέσματα» είπε ο Μπαρόζο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι «πρέπει να υπάρξει χειροπιαστή προοπτική εξόδου από την κρίση», με τον Μπαρόζο να επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει λιγότερο επώδυνη εναλλακτική λύση, ιδιαίτερα για τις πιο αδύναμες ομάδες. «Ξαναχτίστε τη χώρα με τη δική μας υποστήριξη» τόνισε.
Παράλληλα, ο Μπαρόζο έστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που με τα σχόλιά τους προκαλούν πρόβλημα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «κάποιες στιγμές κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι». «Θα αναθέσουμε την ευθύνη στην ΕΚΤ, για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε για το μέλλον του νομίσματός μας. Κάποιες στιγμές κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι» είπε συγκεκριμένα.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Μπαρόζο ότι θα προχωρήσει σε διευρυμένες αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις, σε αλλαγές στο επενδυτικό περιβάλλον και ότι θα χτυπήσει τη γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή.
Ο Μπαρόζο δήλωσε ικανοποιημένος από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον πρωθυπουργό και εξέφρασε τη χαρά του που τις δεσμεύσεις αυτές απέναντι στους εταίρους μοιράζονται και οι Βενιζέλος και Κουβέλης. «Ο Σαμαράς με διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και ξέρω ότι την ίδια αποφασιστικότητα συμμερίζονται και οι δύο άλλοι εταίροι της κυβέρνησης» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που προέρχονται από το Β’ Μνημόνιο, αλλά χρειάζονται αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα. Δεν αρκούν πλέον τα λόγια. Μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Σαμαρά πιστεύω ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα» πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες, είπε: «Ξέρω ότι πολλοί αισθάνονται ότι έχει χαθεί η ελπίδα, πολλοί είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν πολύ δύσκολες θυσίες και πάρα πολλοί διερωτώνται γιατί να πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα. Καταλαβαίνω αυτές τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, και συμφωνώ ότι κάποιες από τις προσπάθειες φαίνονται άδικες, αλλά καλώ τους πολίτες να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι άλλες εναλλακτικές δυνατότητες θα είναι πιο δύσκολες για την Ελλάδα και θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τις πιο ευπαθείς ομάδες της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε.
«Με τη δική μας υποστήριξη πρέπει να ξαναχτίσετε τη χώρα σας, τις δομές και την οικονομία σας και να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και η καλύτερη ελπίδα για επάνοδος στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας βρίσκεται μέσα στην Ευρωζώνη. Η παραμονή στο ευρώ είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αποφευχθούν χειρότερα δεινά για τον ελληνικό λαό κυρίως για ευπαθείς ομάδες» πρόσθεσε.
Ο Μπαρόζο επανέλαβε τη στήριξη της Κομισιόν, λέγοντας πως «θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας» και, στέλνοντας μήνυμα σε όσους μιλούν για έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη, είπε:
«Η Ελλάδα είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και της Ευρωζώνης και θέλουμε αυτό να διατηρηθεί. Όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης έχουν δηλώσεις με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί».
Στις 8:30 ο Σαμαράς θα παραθέσει δείπνο εργασίας στον κ. Μπαρόζο με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, όπως ο Γ.Στουρνάρας, Χρ.Σταϊκούρας, Κ.Χατζηδάκης, Σ.Κεδίκογλου και οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά κ.κ. Λαζαρίδης και Μουρμούρας.
Από την πλευρά του Μπαρόζο θα συμμετάσχει ο Χορστ Ράιχενμπαχ -ο οποίος ήρθε στην Αθήνα ειδικά για τον σκοπό αυτόν- ο Ματίας Μορς και ο κ. Καμπράλ, που είναι σύμβουλος του Μπαρόζο.
ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ GREXIT KAI NEO KOYPEMA
Ο Γάλλος οικονομολόγος Ζαν-Πολ Φιτουσί μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Αβενίρε τονίζει πως «αν υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αυτό θα σημαίνει το τέλος του Ευρώ».Ο Φιτουσί τόνισε πως «το ευρώ δεν είναι ένα μη αναστρέψιμο οικοδόμημα και κατά συνέπεια, οι αγορές θα νιώσουν πως είναι ελεύθερες να δράσουν για να θέσουν εκτός ενιαίου νομίσματος ύστερα από την Ελλάδα την Πορτογαλία, την Ισπανία και ούτω καθ’ εξής».
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πριν από δύο ημέρες η Bundesbank επισήμανε σε έκθεσή της πως το «εγχείρημα της Ευρωζώνης είναι αμετάκλητο και καμία χώρα δεν μπορεί να αποχωρήσει». «Δεν θα έπρεπε να γίνεται ούτε υποθετική αναφορά στην δυνατότητα εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη», συμπληρώνει ο Φιτουσί και προσθέτει ότι «στην πραγματικότητα το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό». Αναφερόμενος στην γενικότερη εξέλιξη της κρίσης, εκτιμά ότι «αν η Ευρώπη βουλιάξει θα βουλιάξει και η Γερμανία, έστω και αν βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του πλοίου».
Την ίδια στιγμή ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για δημοσιονομικά θέματα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κυβερνώντος κόμματος στη Γερμανία υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. δήλωσε στο Bloomberg πως «θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη». Ωστόσο όπως σημείωσε «θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας» και πρόσθεσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είναι μία «πιθανή λύση». «Φυσικά, πρέπει να σκεφθούμε ποιες δράσεις θα χρειασθούν, αν (. . .) προκύψει το χειρότερο. Αλλά θα μας κοστίσει πολλά χρήματα», σημείωσε.
Σχετικά με τις δηλώσεις του Μπάρτλε το Bloomberg σχολιάζει ότι είναι η πρώτη ένδειξη από υψηλόβαθμο Γερμανό αξιωματούχο ότι μπορεί να επίκειται πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση του Μπάρτλε έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος δήλωσε επιφυλακτικός για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει, σημειώνοντας πως η έξοδος της Ελλάδας δεν προκαλεί πλέον φόβο.
Εξάλλου το Bloomberg, επικαλούμενο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σενάρια για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία.
Σύμφωνα με την Die Zeit, αξιωματούχοι εξετάζουν μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδα. Ανάλογες πληροφορίες δημοσιεύτηκαν στο Reuters πριν από λίγες ημέρες. Ειδικότερα το δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι χαρακτήριζαν «απίθανο» το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, σημείωνε ότι μία νέα αναδιάρθρωση ενδεχομένως να είναι αναγκαία.
Για «plan D» των δανειστών της Ελλάδας κάνει λόγο η Die Welt το οποίο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ομάδας ιδιωτών ομολογιούχων, από μέρος των αξιώσεών τους.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για ιδιώτες ομολογιούχους, οι οποίοι κατέχουν ομόλογα υπαγόμενα σε ξένο δίκαιο και δεν είχαν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του περασμένου Μαρτίου. Το σχέδιο μελετάται ως εναλλακτική επιλογή στα τρία άλλα σενάρια, χρεοκοπία, τρίτο πακέτο στήριξης και κούρεμα του χρέους.
Εν τω μεταξύ, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου κοστολόγησε μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία και κατέληξε στο συμπέρασμα πως αυτή θα ήταν καλύτερο για τη Γερμανία να γίνει με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Neue Presse», το διακεκριμένο γερμανικό ινστιτούτο υπολογίζει στα 89 δισ. ευρώ τις απώλειες της Γερμανίας σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει αδυναμία πληρωμών εντός Ευρωζώνης και στα 82 δισ. ευρώ σε περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει και τεθεί έκτος του ευρώ.
Τέλος, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ προβλέπει τη σύγκλιση έκτακτου συμβουλίου υπουργών Οικονομικών και έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μέσα στον Αύγουστο, εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα, «αλλά και στην Κύπρο».
Πηγή : iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου