Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Eurostat: Το ελληνικό χρέος αυξήθηκε στο 181,1% του ΑΕΠ το 2018

Ινφογνώμων Πολιτικά


Το μαξιλάρι ρευστότητας «φούσκωσε» το δημόσιο χρέος 

Νέα αύξηση κατέγραψε, πέρυσι το δημόσιο χρέος, γεγονός που συνδέεται εν πολλοίς με το μαξιλάρι ρευστότητας που δημιουργήθηκε για την έξοδο της χώρας απ' το πρόγραμμα χρηματοδοτικής υποστήριξης του ESM.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε σήμερα η Eurostat το δημόσιο χρέος αυξήθηκε το 2018 στα 334,57 δισ ευρώ από 317,48 δισ που ήταν ένα χρόνο πριν. Παράλληλα ο λόγος χρέους / ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 181,1% από 176,2% που ήταν το 2017. Και αυτό παρά την ανάπτυξη 1,9% της ελληνικής οικονομίας και του πλεονάσματος 2 δισ ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό του ελληνικού χρέους είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ιταλία (132,2% του ΑΕΠ)

Το «μαξιλάρι ρευστότητας» που δημιουργήθηκε πέρυσι έπειτα από τη συμφωνία της κυβέρνησης και των δανειστών, έχει διαθέσιμα 15,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο δημοσίου χρέους του ΟΔΔΗΧ. Τα χρήματα αυτά προήλθαν κυρίως από δόσεις του ESM και δευτερευόντως από κεφάλαια που άντλησε η χώρα από τις διεθνείς αγορές.

Όπως καταγράφει η Εurostat, το πλεόνασμα της ελληνικής κυβέρνησης πέρυσι ανήλθε σε 1,991 δισ.ευρώ.

Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που κοινοποιήθηκαν στην ευρωπαϊκή υπηρεσία, διευκρινίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 4,4% του ΑΕΠ ή 8,149 δισ. ευρώ (ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση το ελληνικό πρόγραμμα ήταν στο 3,5%).

ΠΗΓΗ: newmoney.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου