Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Ο «Μαύρος Κύκνος» των Ευρωεκλογών

analyst


Ο «Μαύρος Κύκνος» των Ευρωεκλογών 2019 θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στον κομματικό χάρτη στην Κύπρο, την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη. Οι τάσεις άρχισαν να διαμορφώνονται και να διαφαίνονται εδώ και αρκετούς μήνες. Οι προεκλογικές εκστρατείες αδυνατούν να ανατρέψουν τις τάσεις αυτές οι οποίες ενισχύονται όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Θα υπάρξουν εκπλήξεις και ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό.


Άποψη

Ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων δηλώνουν αποχή και αναποφάσιστοι. Στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια –τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα– έχει καταγραφεί πολύ μεγάλη εκλογική κινητικότητα με πολλαπλά είδη μετατοπίσεων. Η πρωτοφανής ρευστότητα και αστάθεια του πολίτικου υπεδάφους αφήνει τεράστια περιθώρια ελιγμών στο πολιτικό μάρκετινγκ. Στις πλείστες όμως περιπτώσεις οι πολιτικές καμπάνιες δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους.
Κινούμενη άμμος το επικοινωνιακό τοπίο – ο ξύλινος λόγος ενισχύει την απαξίωση και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ. Οι προεκλογικές εκστρατείες εστιάζονται στις συσπειρώσεις και σε φανατικότερες, αντί σε περισσότερες ψήφους.

Η εκλογική συμπεριφορά έχει αλλάξει. Οι ψηφοφόροι βλέπουν τα πάντα με πιο κριτική διάθεση και αξιολογούν τα κόμματα και τους υποψηφίους με βάση τις διαχρονικές τους θέσεις, τη συνέπεια, την αποτελεσματικότητα, την προσφορά και την πολιτική τους εικόνα.
Στην Κύπρο, στην κούρσα των Ευρωεκλογών μόνο ένας υποψήφιος έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή δυναμική. Αρκετοί υποψήφιοι Ευρωβουλευτές –από διάφορα κόμματα– έχουν επίσης τη δυνατότητα να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο αλλά μέχρι στιγμής επικοινωνιακά δεν το έχουν πετύχει. Οι παραδοσιακές προεκλογικές συνταγές όχι μόνο δεν αρκούν αλλά κάποτε πετυχαίνουν αντίθετα αποτελέσματα. Σε κομματικό επίπεδο, δύο πολιτικές δυνάμεις έχουν αποκτήσει το πλεονέκτημα από νωρίς. Ορισμένα ψηφοδέλτια είναι πιο δυνατά από άλλα. Υπάρχουν αξιόλογοι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με ελάχιστο όμως –μέχρι στιγμής– προεκλογικό αντίκτυπο πέραν των κομματικών τους χώρων.
Αυτές οι Ευρωεκλογές έχουν προκαλέσει αυξημένο ενδιαφέρον. Στην Κύπρο και την Ελλάδα ο κομματικός χάρτης θα αλλάξει, οι νικητές θα είναι λίγοι, οι χαμένοι πολλοί. Θεωρητικά τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί. Οι προεκλογικές εκστρατείες μπορούν ακόμη να διεισδύσουν σε τεράστιες δεξαμενές ψηφοφόρων που είναι ακόμα διαθέσιμες. Μόνο ένα θαύμα μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων. Στην εποχή της μεταβλητότητας, της ρευστότητας, της αβεβαιότητας, των ασυμμετριών και των «Μαύρων Κύκνων» όλα μπορούν να συμβούν. Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν θα εξαρτηθούν από την τυχαιότητα αλλά από τις καινοτόμες λύσεις στις πολλαπλές προκλήσεις και τη στρατηγική επικοινωνίας.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΣΥΚΑΣ
Σύμβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας και Καινοτομίας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου