Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Ελλάς το μεγαλείο σου!


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Μωυσή Λίτση

Συγκλονίζει η είδηση για τον χαμό της τετραμελούς οικογένειας στην Κρήτη. Ένας 29χρονος έχασε τη ζωή του μαζί με την 28χρονη σύζυγό του, την 20χρονη αδελφή της και την 57χρονη μητέρα τους, όταν το αυτοκίνητό τους παρασύρθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς επέστρεφαν από γαμήλιο γλέντι, από χείμαρρο, τα νερά του οποίου είχαν φουσκώσει από την καταρρακτώδη βροχή.

Μέχρι εδώ θα μπορούσε να είναι μία «κακή είδηση» απ’ αυτές που απρόσμενα έρχονται στο φως. Ο χείμαρρος περνούσε ωστόσο από επαρχιακή οδό και όπως είχε καταγγελθεί, στο παρελθόν παρ’ ολίγον να χάσουν και άλλοι άνθρωποι τη ζωή τους, καθώς οι αρχές δεν είχαν φροντίσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ούτε καν με κάποια προειδοποιητική πινακίδα, που θα απέτρεπε ενδεχομένως την άτυχη οικογένεια να περάσει από εκεί, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν γνώριζε τα κατατόπια στην περιοχή.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα τέσσερις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους επειδή περιφέρεια και δήμος ερίζουν για το ποιανού υπευθυνότητα είναι η αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος! Η είδηση θα μπορούσε να ήταν η εξαίρεση αν τόσες πολλές φορές οι κρατικές και τοπικές αρχές, με όλες τις κυβερνήσεις, δεν έδειχναν τη γνωστή αβελτηρία, κάθε φορά που καλούνται να λύσουν προβλήματα της καθημερινότητας: από την αποκομιδή απορριμμάτων μέχρι τη φροντίδα των ακτών και την εύρυθμη λειτουργία του οδικού δικτύου.

Πόσες και πόσες φορές δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος ο πολίτης με το τέρας της γραφειοκρατίας κάθε φορά που σπεύδει να παραπονεθεί στις τοπικές αρχές ή στην κεντρική εξουσία. Πόσες φορές οι αρχές δεν παραπέμπουν τα παράπονα και τις επισημάνσεις των πολιτών από τον... Άννα στον Καϊάφα.

Εν όψει εκλογών, ιδιαίτερα των δημοτικών, η καθημερινότητα αναμένεται να έρθει πολλές φορές στα χείλη των υποψηφίων. Μέχρι τον επόμενο χείμαρρο, πυρκαγιά ή πλημμύρα που θα θυμίσει το πόσο ανίσχυρη είναι η κατά άλλα… ισχυρή Ελλάδα.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων θεωρείται η εξαίρεση και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που τοπικοί άρχοντες βρίσκονται στο στόχαστρο όχι γιατί δεν έκαναν τη δουλειά τους, αλλά ακριβώς για το αντίθετο: επειδή την έκαναν.   


Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου