Σε προεκλογικούς ρυθμούς έχει μπει το κυβερνητικό επιτελείο, παρά την επίσημη γραμμή ότι οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών θα στηθούν το φθινόπωρο. Με δεδομένο όμως ότι η προκήρυξη των εκλογών και το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού είναι διαχρονικά το μυστικό όπλο κάθε πρωθυπουργού, εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε εκλογική ετοιμότητα έχουν τεθεί και οι «συνιστώσες» του κυβερνώντος κόμματος.
Φωτιά στην εκλογολογία πάντως αυτήν την φορά δεν έβαλαν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως της αξιωματικής, αλλά οι συσκέψεις και οι συναντήσεις στελεχών του κυβερνητικού στρατοπέδου, σε συνδυασμό με τις απόπειρες του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει «γέφυρες» με ό,τι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ.
Αποκορύφωμα των διαβουλεύσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν η νυχτερινή συνάντηση που έγινε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Στην συνάντηση αυτή μετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από τα μισά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αρκετά κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνάντηση κράτησε περισσότερες από δύο ώρες και έγιναν προσπάθειες να κρατηθεί μυστική. Όταν ωστόσο αποκαλύφθηκε οι συμμετέχοντες επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με χιούμορ. «Εκλογές; Ποιος ασχολείται με τις εκλογές; Ασχολείται κανείς;», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης, βγαίνοντας από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών. «Εγώ γεμιστά φτιάχνω»είπε η Θεανώ Φωτίου, επίσης εξερχόμενη από το γραφείο του Τσακαλώτου.
Στην ίδια συνάντηση μετείχαν και οι Κώστας Γαβρόγλου, Ανδρέας Ξανθός, Θοδωρής Δρίτσας, Ράνια Σβίγκου, Χρήστος Μαντάς και Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι οποίοι πάντως δεν σχολίασαν αν ήταν νόστιμα τα «γεμιστά». Δεν αποκάλυψαν επίσης ούτε τον λόγο της νυχτερινής σύσκεψης.
«Παιχνίδια» με τις λίστες και τον χρόνο
Την ώρα πάντως που αυτά συμβαίνουν στα κρυφά, στα φανερά συνεδρίασε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την προετοιμασία της συνόδου της ΚΕ του κόμματος. Στην συνεδρίαση θα συζητηθεί βεβαίως και η πορεία προς τις εκλογές, τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά, αλλά και ζητήματα που αφορούν τον χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.
Αν και το μόνο δεδομένο είναι το πότε θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και για αυτές δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα γίνουν με λίστα, με σταυρό προτίμησης ή με μεικτό σύστημα. Όσο όμως το τοπίο παραμένει θολό, τόσο η ΝΔ βλέπει και σε αυτό το θέμα απόπειρα αιφνιδιασμού από πλευράς του πρωθυπουργού. Μάλιστα η εκπρόσωπος του κόμματος χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να μην έχουν γίνει σαφείς οι διαδικασίες, τρεις μήνες πριν την εκλογική αναμέτρηση.
Η επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές εκτιμάται από στελέχη της αντιπολίτευσης ότι αποτελεί άλλο ένα κρυφό χαρτί του πρωθυπουργού. Και αυτό γιατί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει προβλήματα και δυσαρέσκεια στο ΚΙΝΑΛ, καθώς θα φέρει σε σύγκρουση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τους δύο νυν ευρωβουλευτές (Εύα Καϊλή και Νίκο Ανδρουλάκη) με τους δύο φιλόδοξους υποψήφιους (Νίκο Παπανδρέου και Γιώργο Καμίνη).
Αν οι ευρωεκλογές γίνουν με σταυρό προτίμησης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού τον λόγο έχουν οι ψηφοφόροι. Αν όμως ο πρωθυπουργός παίξει το χαρτί της λίστας τότε τα πράγματα είναι δύσκολα για την Φώφη Γεννηματά. Και αυτό γιατί θα κληθεί να διαλέξει ανάμεσα σε δύο ανθυποψηφίους της για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ (Καμίνης και Ανδρουλάκης), την πρώτη σε σταυρούς ευρωβουλευτή (Καϊλή) και τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ (Νίκο Παπανδρέου).
Το ενδεχόμενο αξιοποίησης της λίστας φαίνεται μάλιστα αρκετά πιθανό, μετά την πόρτα που έριξαν στο άνοιγμα Τσίπρα προς την κεντροαριστερά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αλλά και ονομαστά στελέχη του χώρου, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Πηγές του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανέφεραν βέβαια στο περιθώριο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν υπάρχει θέμα λίστας» και ότι «οι ευρωεκλογές θα γίνουν κανονικά με “σταυρό”». Αυτό όμως μένει να επιβεβαιωθεί επισήμως από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών.
Αναπάντητα ερωτήματα
Μέρος της εκλογολογίας, αλλά και των ερωτημάτων που θέτει η αντιπολίτευση, αποτελεί και το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τις ημερομηνίες των αυτοδιοικητικών κατά μία Κυριακή, όπως και το αν ισχύει το ενδεχόμενο αλλαγής του αριθμού των δημοτικών συμβούλων.
Το βασικό ερώτημα βεβαίως είναι ο χρόνος διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, για τις οποίες κυβέρνηση και πρωθυπουργός επαναλαμβάνουν συνεχώς, ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η κινητικότητα ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενισχύει αντί να καθησυχάζει τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού.
Σε αυτό συμβάλλουν και δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτον τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος επανέλαβε σήμερα σε δηλώσεις του στον Open, ότι «δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «είναι απαραίτητος ο χρόνος για να δουλέψουν όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και να δουλέψουν και μέσα στην κοινωνία μέχρι την εξάντληση της τετραετίας».
- Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
Πηγή slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου