Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ορόσημο για τη συμφωνία τα μέσα Αυγούστου


«Τις επόμενες μέρες» θα ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το πρόγραμμα στήριξης από τον ΕSM, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Όπως ανέφερε ο ίδιος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χθες πραγματοποιήθηκε ακόμη μία τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των ιθυνόντων και από τις δύο πλευρές προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο μέρος για να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.
Την ίδια ώρα, κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι αν και «φιλόδοξο», το καλύτερο σενάριο είναι να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, σε αυτήν την περίπτωση η πληρωμή της 20ής Αυγούστου προς την ΕΚΤ θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με την πρώτη εκταμίευση από τον ESM, κάτι που είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμούν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σκοπίμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις και μίλησε για «δεύτερο δεκαπενθήμερο» του Αυγούστου, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει προθεσμία «με τη στενή έννοια του όρου».
«Η Επιτροπή προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ενώ καταλήγουν λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να γίνονται εικασίες για το αν θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση- γέφυρα.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, βρίσκεται το Eurogroup το οποίο δεν εκλαμβάνει με καθόλου θετικό τρόπο το ενδεχόμενο να γίνει και δεύτερη χρήση του EFSM, ωστόσο παραδέχεται και ο ίδιος ότι το χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να είναι οριστικό αυτήν τη στιγμή, καθώς δεν έχει καν γίνει το σημαντικό βήμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
H ίδια πηγή επισημαίνει, δε, ότι στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και να δείξει η ελληνική πλευρά τη λεγόμενη «ιδιοκτησία» του προγράμματος. Σε αυτό, καταλήγει, πως θα συνέβαλε το πέρασμα από την ελληνική Βουλή ενός ακόμα πακέτου μέτρων στις αρχές Αυγούστου.
FT: Σύγκληση του Eurogroup στις 11 Αυγούστου
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται διπλωματική πηγή, η ευρωζώνη εξετάζει τη σύγκληση του Eurogroup στις 11 Αυγούστου για την έγκριση του νέου ελληνικού προγράμματος.
Το δημοσίευμα, που υπογράφει ο Peter Spiegel, αναφέρει ότι ορισμένοι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί για τον αν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, ύψους 86 δισ. ευρώ, μπορεί να είναι θέμα εβδομάδων για να ολοκληρωθούν.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έγκαιρα, ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Αυγούστου, τότε οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να κάνουν ότι έκαναν και για την αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ που έληξε στις 20 Ιουλίου: να χορηγήσουν ένα δάνειο - «γέφυρα» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM). Ο EFSM δάνεισε ήδη 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και απομένουν άλλα 6 δισ. ευρώ διαθέσιμα στο ταμείο αυτό.
Reuters: Αναζητούν «ασφαλές» μέρος οι δανειστές
Όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο, δεν έχει ακόμα οριστεί ημερομηνία έναρξης επίσημων συνομιλιών για το νέο πρόγραμμα καθώς οι πιστωτές εξακολουθούν να αναζητούν ένα ασφαλές μέρος.



Πηγή efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου