Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Plan B: Το ηχητικό με τις επίμαχες δηλώσεις Βαρουφάκη


Το ηχητικό με τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη περί Plan B, χακάρισμα των ΑΦΜ και παράλληλο τραπεζικό σύστημα έδωσε στην δημοσιότητα το φόρουμ OMFIF («The Official Monetary and Financial Institutions Forum»). Αμέσως μετά ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα ενώ το ίδιο έκανε και ο James Galbraithσυντονιστής της ομάδας που εργάστηκε υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών για τη δημιουργία του Plan B. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στις 16 Ιουλίου είχε παρουσιάσει σε στελέχη Hedge Funds το plan B που σχεδίαζε. To φόρουμ OMFIF με την άδεια του πρώην ΥΠΟΙΚ δημοσίευσε το ηχητικό από ολόκληρη την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης. 




Το ηχητικό ΜΕΡΟΣ 1ο
Στο ηχητικό, ο Γιάνης Βαρουφάκης ακούγεται, μεταξύ άλλων, να λέει ότι είχε πάρει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει την επεξεργασία του εναλλακτικού σχεδίου από τα τέλη Δεκεμβρίου. Όπως τονίζει ότι στόχος «δεν ήταν να βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ», αλλά να γίνει διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για μια συμφωνία που θα διασφάλιζε βιώσιμη ανάπτυξη. Προσθέτει, ωστόσο, ότι η δική του ερμηνεία στη λαϊκή εντολή ήταν πως οι πολίτες ζήτησαν στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνετο βιώσιμη συμφωνία να υπάρχει και μια εναλλακτική εξόδου από το ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό εξηγεί το Plan B που επεξεργαζόταν με μια μικρή ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών - ένα σχέδιο, που όπως λέει, στόχευε στη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών που θα μπορούσε να λειτουργήσει από την πρώτη στιγμή που θα έκλειναν οι τράπεζες. Η λογική αυτού του σχεδίου ήταν να δημιουργηθούν εναλλακτικοί λογαριασμοί (reserve accounts) που θα συνδέονταν με τα ΑΦΜ των φορολογουμένων. Σ' αυτούς τους λογαριασμούς θα μεταφέρονταν ακαριαία τα χρήματα των φορολογουμένων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και στους κατόχους των ΑΦΜ θα αποστελλόταν ένα Pin ώστε να αρχίσει να λειτουργεί το παράλληλο τραπεζικό σύστημα.




Το ηχητικό - Μέρος 2ο
Αυτοί οι λογαριασμοί, όπως επισημαίνει, θα ήταν λογαριασμοί σε ευρώ αλλά, πολύ γρήγορα, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε δραχμές. Στο σημείο αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει πως, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο, έπρεπε να ξεπεραστούν βασικά τεχνικά και διαρθρωτικά προβλήματα. Το κύριο εξ αυτών, όπως σημειώνει, ήταν το γεγονός ότι η επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Εσόδων (Κατερίνα Σαββαίδου) ελέγχεται απ' ευθείας από την τρόικα και δεν έπρεπε να έχει γνώση του σχεδίου.
Το ηχητικό - Μέρος 3ο
Για τον λόγο αυτό διόρισε στο υπουργείο έναν φίλο του, καθηγητή Πληροφορικής στο Columbia, ο οποίος είχε αναλάβει να φτιάξει το παράλληλο, εναλλακτικό σύστημα. Όταν προχώρησε η επεξεργασία, ο φίλος του τον ενημέρωσε ότι ελέγχει μεν το hardware αλλά όχι και το software της Γενικής Γραμματείας Εσόδων. Όπως λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνάντηση μόνον των δύο τους, για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, εξουσιοδότησε τον φίλο του να χακάρει τα ΑΦΜ, έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει τους παράλληλους λογαριασμούς.

Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου