Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Σε κλίμα διάσπασης διεξάγεται η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Το Ποντίκι


της Μαρίας Μητσοπούλου
Αργά απόψε το βράδυ, ενδεχομένως μετά τα μεσάνυχτα θα καταλήξουν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία συνεδριάζει από το πρωί σε φορτισμένο κλίμα προκειμένου να αποφασίσει με ποιες εσωκομματικές διαδικασίες θα αποφασιστεί η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ, με το φάντασμα της διάσπασης να πλανάται πάνω από το κόμμα.
Οι ομιλίες των μελών της Κεντρικής Επιτροπής συνεχίζονται και η διαδικασία των τοποθετήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 10 οπότε θα πάρουν τη σκυτάλη οι κρίσιμες ψηφοφορίες.
Όλα δείχνουν ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για Έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβρη θα περάσει καθώς στηρίζεται επί της ουσίας και από την ομάδα των 53 (υπό την προϋπόθεση ότι στο ενδιάμεσο δεν θα υπάρξουν διοικητικά μέτρα κατά διαφωνούντων, και θα διασφαλιστεί ομαλό κλίμα για την προσυνεδριακή συζήτηση).

Η Αριστερή Πλατφόρμα ζήτησε Διαρκές Συνέδριο άμεσα πριν τη συμφωνία ώστε το κόμμα να μην βρεθεί ενώπιον νέων πολιτικών τετελεσμένων δηλαδή την υπογραφή ενός 3ου μνημονίου.
Ωστόσο, από την πρόταση αυτή διαφοροποιήθηκε το στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας και μέλος της ΠΓ Αλέκος Καλύβης ο οποίος πρότεινε την διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου αλλά στο τέλος Σεπτέμβρη. 
Η οξύτητα και η ένταση κινείται πάντως μέσα σε αναμενόμενα πλαίσια.
Από την πλειοψηφία άλλα στελέχη κινούνται στην γραμμή του πρωθυπουργού καλώντας σε στήριξη της κυβέρνησης υπό το επιχείρημα ότι συνθηκολόγησε υπό το κράτος του εκβιασμού χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές, ενώ υπήρξαν και στελέχη της προεδρικής τάσης που προέβησαν σε σκληρή αυτοκριτική σχετικά με την πολιτική στρατηγική και την καλλιέργεια της αυταπάτης ότι σε αυτή την Ευρώπη ένα εναλλακτικό σχέδιο θα ήταν ανεκτό.
Παράλληλα, ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τη διαπραγματευτική της τακτικής, ακόμη και τη στελέχωση της διαπραγματευτικής ομάδας.
Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της συνολικά, την απαξίωση του κόμματος και των συλλογικών διαδικασιών και βεβαίως την απουσία ουσιαστικού εναλλακτικού plan B, που όπως ειπώθηκε ήταν στην ευθύνη της κυβέρνησης να το καταρτίσει και όχι της εσωκομματικής μειοψηφίας.
Κριτική ασκούν και τα μέλη της μετριοπαθούς τάσης των 53 τα οποία μιλούν ξεκάθαρα για στρατηγική ήττα του κόμματος, καθώς όλες οι βασικές θέσεις του κόμματος "διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα", και ζητούν να διασφαλιστεί η ενότητα του κόμματος και να υπάρξει σχέδιο απεγκλωβισμού από το μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου