Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Δεν υπάρχει πιά χώρος για Μαυρογυαλούρους

Νέα Πολιτική


του Μελέτη Μελετόπουλου*
Στην κρίση των Ιμίων, βουλευτής του τότε κυβερνώντος κόμματος τηλεφώνησε σε στέλεχος του επιτελείου, την ώρα που αυτός βρισκόταν στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, και ενώ ο πόλεμος ήταν προ των πυλών, για να του υπενθυμίσει το αίτημά του για μετάθεση αξιωματικού! Τα τελευταία σαράντα χρόνια, οι περισσότεροι βουλευτές περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και της νύχτας τους ασχολούμενοι με ρουσφέτια, ενώ οι υπουργοί δεν έβρισκαν τον χρόνο να συνεργαστούν με τα στελέχη του υπουργείου τους και τους συμβούλους τους, γιατί έπρεπε να εξυπηρετήσουν τους ψηφοφόρους τους.
Αυτού του είδους οι πολιτευτές, που ήταν το κυρίαρχο είδος στην Μεταπολίτευση, οδήγησαν την χώρα στην χρεωκοπία. Ρουσφέτια στα όρια ή και εκτός νομιμότητας, δημαγωγικός λαϊκισμός, κολακεία των πάντων, αναντιστοιχία λόγων και έργων, πρόταξη του προσωπικού και κομματικού συμφέροντος, ακατάσχετη φλυαρία στα ΜΜΕ, προχειρότητα στην διεκπεραίωση των κοινοβουλευτικών και υπουργικών καθηκόντων, αποφυγή της κουραστικής μελέτης των νομοσχεδίων και των υπηρεσιακών εγγράφων, λογιστική αδιαφάνεια και προεκλογικές εκστρατείες με αδήλωτους πόρους, αύξηση των περιουσιακών στοιχείων κατά την διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας, απροκάλυπτη οικογενειοκρατία και ευνοιοκρατία άρα εξ ορισμού αναξιοκρατία, τακτοποίηση συγγενών και φίλων στο δημόσιο, διορισμός συζύγων και θυγατέρων σε βουλευτικά και υπουργικά γραφεία, στενές σχέσεις με επιχειρηματίες, και πλήρης άγνοια των κανόνων λειτουργίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Το δε πιο εξοργιστικό είναι ότι κορυφαίοι εκπρόσωποι αυτού του μοντέλου υπήρξαν πανεπιστημιακοί καθηγητές, αλλά και διάφοροι διαπρύσιοι ευρωπαϊστές και δήθεν εκσυγχρονιστές. Μαζί μ’αυτούς και κάποιοι υπερπατριώτες και τηλεοπτικοί κήρυκες της ηθικής. Αυτοί όλοι μαζί οδήγησαν την χώρα στην χρεωκοπία.
Αυτό που δεν είδαμε, τα τελευταία τριάντα ή σαράντα χρόνια, ήταν σοβαροί, ανιδιοτελείς και ακέραιοι, σκληρά εργαζόμενοι υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, που να είναι σε θέση να επιλύσουν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις, να διαχειριστούν έντιμα και αποτελεσματικά την δημόσια περιουσία, να στηρίξουν την κοινωνική συνοχή και να προστατεύσουν το εθνικό συμφέρον. Τέτοιοι άνθρωποι θεωρήθηκαν επικίνδυνοι για τις ισορροπίες της φαυλοκρατίας και λοιδωρήθηκαν ως «παρωχημένοι», «εξωπραγματικοί», «γραφικοί», ενώ τα λαμόγια με τις αστραφτερές γραββάτες της μόδας, οι «τσάτσοι», οι ελεγχόμενοι, οι γαμπροί, οι κληρονόμοι και οι παρακοιμώμενοι της φαυλοκρατίας ήταν οι ενδεδειγμένοι για να ασκούν την διακυβέρνηση. Τα αποτελέσματα τα είδαμε.
Τώρα που η χώρα πρέπει να ξαναστηθεί από την αρχή, οι διαφόρων αποχρώσεων εκπρόσωποι της φαυλοκρατίας, γηραιότεροι και νεώτεροι, παρακαλούνται να σιωπήσουν οριστικά και να αποχωρήσουν από το προσκήνιο. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας απαιτεί άλλο, εντελώς διαφορετικό είδος πολιτικών, εντελώς διαφορετικό είδος ανθρώπων.  
* Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου