Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ο αποδιοπομπαίος τράγος


Γεια σου πιτσιρίκο,

πίσω από κάθε τραγωδία, πάντα υπάρχει ένας αποδιοπομπαίος τράγος. Αυτός που κατηγορείται για όλα όσα έφταιγαν ώστε να οδηγηθεί το εκάστοτε ζήτημα στην τραγωδία. Όταν δεν υπάρχει, δημιουργείται. Στη δική μας τραγωδία, όλη η σκηνή έχει στηθεί ώστε να αθωωθεί ο Τσίπρας.


Ποιος όμως θα πάρει την ευθύνη;
Η επιλογή ήταν ξεκάθαρη πριν ακόμα φτάσουμε στην επονείδιστη βραδιά των Βρυξελλών και των δεκαεπτά ωρών. Ο τέως υπ. Οικ. Γιάνης Βαρουφάκης.
Από τη βραδιά του δημοψηφίσματος και έπειτα, βλέπουμε μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του από την οποία εγείρονται και άλλα ερωτηματικά.
Είναι προφανές ότι ο Βαρουφάκης δε φοβάται να μιλήσει, ώστε να προστατέψει τον εαυτό του από τις κατηγορίες εναντίον του.
Κατηγορίες οι οποίες έπρεπε να απευθύνονται στον πρωθυπουργό και την στενή του ομάδα.
Η παραδοξότητα αυτή δε φαίνεται ακόμα να έχει γίνει κατανοητή ευρέως μέχρι σήμερα.

Καλείται ένας υπουργός οικονομικών  να απαντήσει ως να ήταν πρωθυπουργός, με την έννοια πως έχει τον τελευταίο λόγο. 
Αν ισχύει αυτό το ενδεχόμενο, ότι δηλαδή ο Τσίπρας μεταβίβασε την ευθύνη της συνολικής στρατηγικής στον υπουργό οικονομικών θα έπρεπε να είναι και αποφασισμένος να τον στηρίξει σε οποιοδήποτε θέμα προκύψει.
Αυτό δε συμβαίνει και συμπεραίνουμε πως ο πρωθυπουργός είναι ελλιπέστατος.
Πολύ μακριά από τον ηγέτη που προσπαθούνε με νύχια και με δόντια να μας παρουσιάσουν οι άρχοντες της ελληνικής διαπλοκής.
Στην πραγματικότητα, μάλιστα, συμβαίνει το αντίθετο. Με τις αδιάφορες έως ανύπαρκτες αντιδράσεις της, η κυβέρνηση συμμετέχει στην κλιμακούμενη επίθεση εναντίον του Βαρουφάκη.
Ο Βαρουφάκης, λοιπόν, είναι υποχρεωμένος να αμυνθεί και δε διστάζει να αποκαλύπτει πτυχές της διαπραγματευτικής στρατηγικής.
Πτυχές που δείχνουν πως, όντως, είχε δομηθεί ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση μη συμφωνίας. Αυτό είναι απολύτως λογικό.
Όποιος αμφισβητεί την ανάγκη ύπαρξής του πρέπει να είναι πολύ βλάκας ή πολύ ξεπουλημένος.
Το μεγάλο θέμα που προκύπτει είναι ότι εγκαταλείφθηκε πλήρως το ενδεχόμενο μη συμφωνίας από την κυβέρνηση και μάλιστα μια μέρα μετά το μεγαλειώδες δημοψήφισμα που κατέγραψε τη διαφωνία της ελληνικής κοινωνίας σε ένα νέο μνημόνιο.
Αυτό δεν μπορεί να χρεωθεί πουθενά αλλού παρά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τους συν αυτώ.
Ούτε στο Βαρουφάκη, ούτε στο Λαφαζάνη, ούτε στο Λαπαβίτσα, σε κανέναν.
Και όχι στην ελληνική κοινωνία η οποία έχει πλέον την υποχρέωση να υποστηρίξει τη θέλησή της, όπως εκφράστηκε μέσω της δημοψηφισματικής διαδικασίας. 
Συμφωνώ με την άποψή σου ότι ο Τσίπρας είναι, πλέον, ένα πολιτικό ζόμπι. Μένει στη ζωή «τρώγοντας» παλιούς συντρόφους και συντρόφισσες, «ρουφώντας» το αίμα από την ελληνική κοινωνία και στηριζόμενος στη σκιώδη κυβέρνηση εσωτερικού των διαπλεκόμενων καθικιών.
Δεν ενδιαφέρει κανέναν αν έχει ή δεν έχει χρόνο να «σώσει οτιδήποτε αν σώζεται».
Θα βρεθεί ο άνθρωπος που θα ενσαρκώσει τη θέληση της κοινωνίας.
Χάνουμε χρόνο, όμως ωριμάζουμε. Και ο λαός δεν βιώνει τη «βίαιη ωρίμανσή του», κατά τη προσφιλή ατάκα του Δραγασάκη, μετατρεπόμενος σε δούλο από επιλογή.
Τη βιώνει σε πιο ριζοσπαστικοποιημένο επίπεδο.
Ο λόγος για τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση ξεπούλησε το δημοψήφισμα ασμένως, θα μαθευτεί γρήγορα. Τότε να δούμε τι θα γίνει.
Όσον αφορά το Γιάνη Βαρουφάκη, το μείζον δεν έγκειται στο αν είναι αμετροεπής, εγωπαθής κλπ.
Ως οικονομολόγος είναι σε υψηλότατο επίπεδο, είναι λιγότερο ριζοσπάστης από τις επιθυμίες πάρα πολλών όμως στις προτεραιότητές του είναι μια ελεύθερη, από τα οικονομικά δεσμά, χώρα.
Είναι κάτι που καλύπτει ως προς τις προθέσεις του και πρέπει να υπάρχει ικανοποίηση με την απόφαση σχεδιασμού του δεύτερου πλάνου, όχι γιατί γνωρίζουμε τι ακριβώς θα σήμαινε η εφαρμογή του στην οικονομική κατάσταση της χώρας (δεν έχουμε την πληροφόρηση) αλλά γιατί γνωρίζουμε πως η εφαρμογή του θα σήμαινε πως το ΟΧΙ του λαού, εκφράστηκε προς τους επικυρίαρχους από την πολιτική ηγεσία της χώρας και πως αρχίσαμε να ανακτούμε την κυριαρχία μας έχοντας πάρει την απόφαση να στηριχτούμε στα πόδια μας και το μυαλό μας. 
Τέλος, έχω την εντύπωση πως ο Βαρουφάκης έχει πάρει απόφαση να διαψεύσει τον Τσίπρα και όσον αφορά στη δήλωση του τελευταίου πως ο πρώτος είναι καλός οικονομολόγος αλλά όχι καλός πολιτικός.
Συντροφικά
Γιάννης
(Αγαπητέ Γιάννη, εξαιρετική η προσέγγισή σου στο θέμα. Η χώρα οδηγείται σε νέο Μνημόνιο από την «αριστερή» κυβέρνηση -και μετά από δημοψήφισμα που οι πολίτες ψήφισαν 61,3% Όχι-, και ο μόνος που κατηγορείται είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που διαφώνησε και παραιτήθηκε την επόμενη του δημοψηφίσματος και έξι μέρες πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράψει τη συμφωνία. Οι Έλληνες δεν είναι τόσο χαζοί όσο νομίζουν κάποιοι. Αυτά τα πέντε χρόνια ήταν πολύ χρήσιμα για την σκέψη των πολιτών. Να είσαι καλά.)


Πηγή pitsirikos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου