Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ο Ντάουνερ βρίσκεται στο… Προεδρικό

Νέα Κρήτη


Σε πρόσφατη αρθρογραφία τεκμηριώσαμε μια αλυσίδα "παραλείψεων" του Προεδρικού, που συνιστούν αποδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σ' εκείνες τις αδιανόητες "παραλείψεις", περιλαμβάνεται και η  παραγνώριση υποβολής αίτησης στην υπό ίδρυση Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων. Ακόμη και σήμερα, μετά από πρόσφατες επαφές με το Προεδρικό, δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξήγηση. Τι μπορεί να εξηγήσει τέτοιες κινήσεις που αποδυναμώνουν την πολιτική, διπλωματική και οικονομική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Τι μπορεί να αιτιολογήσει και να αντισταθμίσει αυτή την επιζήμια στάση της κυβέρνησης;
Του Κώστα Μαυρίδη *
Στην πραγματικότητα, όταν πρόσφατα επισκέφθηκε την Κύπρο ο Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κυβέρνηση προέβαλλε ως θέμα συζητήσεων το κυπριακό και την οικονομία. Αλλά υποβολή αίτησης στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων, που θα είχε δυνητικά πλεονεκτήματα της Κύπρου έναντι της Τουρκίας, δεν έγινε, την στιγμή που η Τουρκία έκανε αίτηση και προχωρά ακάθεκτη. Η εξήγηση μπορεί να είναι μόνο μια και προκαλεί τρόμο. Ο κ. Ν. Αναστασιάδης κινείται πάνω σε ένα μόνο σενάριο. Όποια και νάναι η «λύση» που θα απαιτήσει ο Ακκιντζί, αυτή έχει γίνει ήδη αποδεχτεί από το Προεδρικό και θα υποστηριχτεί από τους παρατρεχάμενους με οικονομική και πολιτική εξάρτηση. Πρόκειται για την ομάδα η οποία έχει ανατρέψει κάθε τι σημαντικό που υποσχέθηκε και για το οποίο δεσμεύτηκε, και που «κυκλοφορεί» ως δεδομένη στους ξένους και στην Τουρκία η οποία επιδιώκει να θέσει τους δικούς της όρους.

Στη βδομάδα που πέρασε, είχαμε διάφορες δηλώσεις από το τουρκικό στρατόπεδο, που έκαναν πεντακάθαρο το πεδίο. Ο Ακκιντζί δηλώνει ότι ΟΛΑ συζητούνται. ΟΛΑ! Το φυσικό αέριο για το οποίο παλεύουμε στην ΕΕ να το διασφαλίσουμε υπέρ της Κύπρου και που ήταν αδιαπραγμάτευτο έχει μπει ήδη στο τραπέζι. Κι αν κάποιος ρωτήσει  εάν όλα αυτά αληθεύουν - αφού άλλες ήταν οι δεσμεύσεις του Προέδρου -, αρχίζει το υβρεολόγιο για τους «αρνητές της λύσης». Φυσικά το θέσαμε πριν και το επαναφέρουμε: Λύση θέλει κι ο Ερντογάν. Τι είδους λύση είναι το ζητούμενο.
Εκεί όπου η Ε/κ πλευρά θα δώσει για ν΄αποδομηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, αυτά όλα είναι υπό συζήτηση. Εκείνα που άπτονται της ουσίας του Κυπριακού (εγγυήσεις, εδαφικό, κατοχικά στρατεύματα κ.ά.) και στα οποία πρέπει η Τουρκία να υποχωρήσει, αυτά δεν συζητήθηκαν. Στο μεσοδιάστημα ο Πρόεδρος μας δηλώνει με αυτοπεποίθηση ότι στα θέματα όπου προκύπτει συμφωνία, αυτό θα ανακοινώνεται. Και παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα! Αυτό ούτε ο ίδιος δεν θα το πιστεύει… Πάντως, χαρακτηριστική παράμετρος είναι η απόδοση των κατεχομένων περιουσιών στους ιδιοκτήτες τους. Η αρχή είναι επικοινωνιακά άψογη (!), όπως παρέπεμπαν και τα έγγραφα Ντάουνερ: Να προβάλλεται η αποκατάσταση των περιουσιών στους ιδιοκτήτες τους, αλλά μια σειρά από κριτήρια να την καθιστούν αδύνατη. Η απογοήτευση δεν είναι οι διαφορές μας στην πολιτική προσέγγιση για το κυπριακό, ούτε τόσο η παραπλανητική τακτική που δεν στηλιτεύεται, αλλά ότι αυτή τη φορά στο «θέατρο» που στήθηκε πρωτοστατεί η πλευρά μας. Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα και ουσιαστικά, αυτή την προσέγγιση θα δούμε και στα υπόλοιπα θέματα που αφορούν την ουσία του Κυπριακού (εγγυήσεις, κατοχικά στρατεύματα, έποικοι), με μια σειρά «ενθουσιασμένων» στα ΜΜΕ, εντός και εκτός Κύπρου.
Αντί να ενισχύεται η Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση, το γνωστό μέτωπο της «όποιας λύσης», ακυρώνει και «παραλείπει» κάθε τέτοια ενέργεια γιατί με το λαό σε απόγνωση και οικονομική δυστυχία, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αυτό είναι το σχέδιο ενόψει και η αγωνία στο Προεδρικό να υπερψηφιστεί αυτή τη φορά η όποια λύση-διάλυση, μετέτρεψε την οικονομική δυστυχία της κοινωνίας μας σε... ευκαιρία. Σε αυτή την αγωνιώδη τους επιδίωξη, όπου "επενδύουν" την πολιτική τους επιβίωση, έθεσαν πρώτιστο στόχο τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης μέσω ενθουσιωδών επικοινωνιακών προσεγγίσεων, έστω και αν αυτό λειτουργεί εις βάρος της ουσίας του περιεχομένου της λύσης. Αυτή είναι η πραγματικότητα χωρίς πυροτεχνήματα και επικοινωνιακά τεχνάσματα.
* Ο κ. Κώστας Μαυρίδης, ευρωβουλευτής ΔΗ.ΚΟ (S & D)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου