Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Τσακαλώτος: Πολιτική παρέμβαση σε υψηλό επίπεδο για να αποφευχθεί η χρεοκοπία

Το Ποντίκι


Η Ελλάδα χρειάζεται παρέμβαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο για να αποφύγει τη χρεοκοπία, δήλωσε στη βρετανική Guardian, ο αναπληρωτής υπουργός διεθνών οικονομικών σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Επίσης σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο Brussels Group δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Όπως σημειώνει αναλυτικά η Guardian, ο επικεφαλής πλέον της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης αναφέρει ότι «δεν θα υπάρξει απόλυτη σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών» και πως «υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα όποια σύγκλιση απαιτείται να γίνει μετά τα Brussels Group, θα διεξαχθεί στο υψηλότερο επίπεδο όπου οι πολιτικοί θα κληθούν να γεφυρώσουν το κενό ώστε να επιτευχθεί η τελική συμφωνία».
Σχετικά με την συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρίγα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι πήγε πάρα πολύ καλά.

Ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει «ταβάνι» σε όσα μπορούν να συμφωνηθούν στις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, καθώς όπως αναφέρει «το Brussels Group δουλεύει σε μικρά κουτάκια τσεκάροντας θέματα, δεν υπάρχει καμία συναλλαγή εκεί».
Ο Ευ. Τσακαλώτος επέρριψε μέρος της ευθύνης για την έλλειψη προόδου στη σκληρή στάση του ΔΝΤ.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ, πολύ σκληρό σε όλα τα θέματα και δεν συμμετέχει πραγματικά σε μια συζήτηση», εξήγησε.
  
Ο υπουργός επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ρευστότητα μόνο για τον Ιούνιο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη μ' ένα βαρύ πρόγραμμα αποπληρωμών στην ΕΚΤ ύψους 6,7 δισ. ευρώ μόνο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. 
«Οι δύο διαπραγματεύσεις (η μακροπρόθεσμη και η βραχυπρόθεσμη) συγκλίνουν εκ των πραγμάτων, δεδομένου ότι σήμερα είναι 28 Μαΐου», δήλωσε. 
«Εξετάζουμε τώρα μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία, ίσως για ένα χρόνο, ώστε να μας δοθούν κάποια μακροοικονομικά περιθώρια για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου