Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

36 Χρόνια .... ΕΟΚ

the Crypt of Banking News



Από τη Νούλα Χρυσοχοΐδου

Ήταν 29 Μαΐου 1979 .... Πέρασαν 36 ολόκληρα χρόνια, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαζε την υπογραφή του σε μια από τις πιο ιστορικές συμφωνίες προσχώρησης της Ελλάδας, στην ΕΟΚ. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει το 1976 και τρία χρόνια αργότερα το 1979 επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στις 28 Ιουνίου 1979.

Ήταν το επισφράγισμα μιας πολύχρονης προσπάθειας, που πολλές φορές μόνος του ανέλαβε και έφερε εις πέρας ο αείμνηστος πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Για την ιστορία η υποβολή της αίτησης για σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ) έγινε τον Ιούνιο του '59, καθώς η αίτηση αυτή οδήγησε τελικά στην υπογραφή της Συμφωνίας δηλαδή της σύνδεσης Ελλάδας – Ε.Ο.Κ, τον Ιούνιο του '61. Με αυτήν την συμφωνία έγινε το πρώτο βήμα στην πορεία της Ελλάδας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, αλλά τον Απρίλιο του '67 η διαδικασία αυτή σταμάτησε μετά την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, ενώ ενεργοποιήθηκε ξανά μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας τον Ιούλιος του '74.

Ο κύριος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η επιδίωξη της ενσωμάτωσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως πλήρες μέλος. Πράγματι, η αίτηση για πλήρη ένταξη υποβλήθηκε στις 12 Ιουνίου 1975, με επιστολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή που απηύθυνε στον τότε Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αλλά και Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας G. Fitzgerald.

Οι πιο σημαντικοί λόγοι που η χώρα μας επέλεξε να ενταχθεί πλήρως στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ήταν γιατί θεώρησε ότι μέσω του θεσμικού πλαισίου της ΕΟΚ θα μπορούσε να σταθεροποιήσει εσωτερικά τους θεσμούς, όχι τους σημερινούς "θεσμούς", αλλά και γενικότερα το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα. Επίσης η νέα ανεξαρτησία αλλά και η θέση της στον δυτικό κόσμο θα την έδινε την υπεροχή έναντι των "αιώνιων εχθρών" της, κατά κύριο λόγο αυτή της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά την κατάληψη της ελληνικής Κύπρου από τους Τούρκους τον Ιούλιο του '74. Σίγουρα όμως θα συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη αλλά και την εκσυγχρόνιση της Ελλάδας, ενώ θα επίλυε τα προβλήματα υπανάπτυξης και της τότε πολιτικής ανωμαλίας σταθεροποιώντας πρώτα από όλα το Δημοκρατικό πολίτευμα. Αυτό όμως που ενδιέφερε την Ελλάδα δικαίως, ήταν ότι θα μπορούσε να παίρνει μέρος αλλά και να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές διεργασίες της ενοποίησης .... Και δεν ήταν λάθος τακτική, καθώς τουλάχιστον για τριάντα χρόνια από την ένταξη της στην ΕΟΚ η Ελλάδα γνώρισε σημαντική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Η ειρωνεία όμως είναι ότι 36 χρόνια πριν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άνοιγε την πόρτα στην Ευρώπη και την ενοποίηση της Ελλάδας με τον δυτικό κόσμο ενώ 36 χρόνια μετά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας, πασχίζει να μην βρεθεί η χώρα πίσω από την κλειστή πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου