Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΔΝΤ για Ευρώπη: Παράλογοι οικονομικοί κανόνες, καμία πειθαρχία


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του ασκεί κριτική στο σύστημα δημοσιονομικής εποπτείας και πειθαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τον Σκάι, οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας έχουν γίνει υπερβολικά πολύπλοκοι και δύσχρηστοι, ενώ παρά τις κοινοτικές συμφωνίες υπάρχει χρόνιο πρόβλημα καταπάτησης των δημοσιονομικών στόχων που θέτει το Σύμφωνο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ «περίπου οι μισές» χώρες μέλη της ΕΕ έχουν χάσει το στόχο για το δημόσιο χρέος (έως 60% του ΑΕΠ), ενώ στο σύνολό της η ευρωζώνη έχει χάσει το στόχο καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας 16ετίας. Ανεφάρμοστος είναι και ο στόχος για έλλειμμα έως 3%.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως οι δημοσιονομικοί στόχοι που ορίζονται από το Σύμφωνο δεν βγάζουν οικονομικό νόημα, εξηγώντας χαρακτηριστικά πως έλλειμμα 3% και χρέος 60% του ΑΕΠ προϋποθέτουν ανάπτυξη περίπου 5%.
Το Ταμείο, σύμφωνα πάντα με τον Σκάι, συστήνει την υιοθέτηση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ, ως μια πιο λογική προσέγγιση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει και τον βασικό άξονα για όλες τις υπόλοιπες αποφάσεις στην εκτέλεση των προϋπολογισμών. Αυτή η προσέγγιση ίσως να απαιτεί ακόμη και αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, όμως ενδεχομένως να αποτελεί «την καλύτερη απάντηση στον αυξανόμενο σκεπτικισμό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου