Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Έθιμα της Πρωτοχρονιάς

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


by To Skouliki Tom
Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο η Πρωτοχρονιά, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που την ώρα της αλλαγής αυτοκτονούν για να τους πάει έτσι όλη η χρονιά.
Tα χρόνια πριν την κρίση η Πρωτοχρονιά είχε απομακρυνθεί από τις παραδόσεις της πατρίδας μας αλλά τώρα που οι εποχές που κάναμε ρεβεγιόν στα μπουζούκια παρέα με τους επί σκηνής σκύλους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τα παλαιότερα έθιμα του τόπου μας.
Παραδοσιακά, κατά την ημέρα αυτή γίνεται ανταλλαγή επισκέψεων και δώρων, οπότε είναι η καλύτερη μέρα για να δηλητηριάσετε συγγενείς που απεχθάνεστε και να τους φάτε την κληρονομιά ή να ξεφορτωθείτε – με τη μορφή δώρων – όλη τη σαβούρα που μαζέψατε τη χρονιά που πέρασε.
Τα μεσάνυχτα της παραμονής, λίγα δευτερόλεπτα πριν τις 12, τα φώτα σβήνουν κι οι οικογένειες ανταλλάσσουν φιλιά, οπότε είναι η κατάλληλη ευκαιρία να κουτουπώσετε την αδερφή της γυναίκας σας με τον ωραίο κώλο ή να ρίξετε ένα ξεγυρισμένο γλωσσόφιλο στον κουνιάδο σας με τον οποίο διατηρείτε παράνομο δεσμό.
Ένα από τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς είναι η κοπή της βασιλόπιτας, που ονομάζεται έτσι λόγω της γιορτής του Αγίου Βασιλείου, ενώ αν γιόρταζε ο Άγιος Σπανάκειος θα κόβαμε σπανακόπιτα.
Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες, αντί για την πρώτη μέρα του χρόνου, συνήθιζαν να γιορτάζουν την πρώτη μέρα κάθε μήνα, οπότε έκοβαν βασιλόπιτα 12 φορές το χρόνο με αποτέλεσμα οι φούρνοι της εποχής να γαμιούνται στη δουλειά.

Σύμφωνα με το έθιμο, το πρώτο κομμάτι της βασιλόπιτας είναι του Χριστού, το δεύτερο της Παναγίας και το τρίτο του Αγίου Βασιλείου αλλά επειδή αυτοί είναι ακατάδεκτοι και δεν τα τρώνε, τα σαβουρώνουμε όλα εμείς, μαζί με το κομμάτι του σπιτιού που μας το έχει πάρει η τράπεζα.
Εκείνος μάλιστα που βρίσκει στο κομμάτι του το φλουρί θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς, ενώ αν το φλουρί τού κάτσει στο λαιμό και τα κακαρώσει θεωρείται ακόμα πιο τυχερός, αφού δε θα χρειάζεται να πληρώνει φόρους και χαράτσια για την υπόλοιπη ζωή του.
Ένα άλλο έθιμο της Πρωτοχρονιάς είναι το ποδαρικό, σύμφωνα με το οποίο, το καλύτερο σέντερ φορ της οικογένειας βγαίνει έξω από το σπίτι μαζί με μια μπάλα και ρίχνει καραβολίδες μέχρι να γκρεμίσει την πόρτα.
Το έθιμο λέει ότι αυτός που κάνει το ποδαρικό πρέπει να μπει με το δεξί, γιατί αν μπει με το αριστερό θα έρθουν οι κομμουνιστές, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι, πριν βγει έξω, να του κόψετε το αριστερό πόδι για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
Έαν σιχαίνεστε τα αίματα αλλά δε θέλετε να το διακινδυνεύσετε, μπορείτε να βγείτε ο ίδιος έξω από το σπίτι, να σπάσετε στην εξώπορτα ένα ρόδι, τρία μήλα και δυο μπανάνες και να φτιάξετε μια ωραιότατη φρουτοσαλάτα για τους καλεσμένους σας.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας θεωρούν μεγάλη γρουσουζιά να πέφτει νερό έξω από το σπίτι, οπότε αν βρέχει δεν κάνουν Πρωτοχρονιά και περιμένουν να έρθει το καλοκαίρι, ενώ άλλοι αποφεύγουν να αναφέρουν ονόματα επιβλαβών ζώων, όπως Αντώνης Σαμαράς κι Ευάγγελος Βενιζέλος.
Γενικά τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς είναι πάρα πολλά και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή αλλά μην ανησυχείτε γιατί το προσδόκιμο ζωής ανεβαίνει συνεχώς και θα έχετε την ευκαιρία να τα γνωρίσετε όλα πολύ πριν πάρετε σύνταξη, δηλαδή δύο χρόνια προτού τα τινάξετε.
Καλή Πρωτοχρονιά!(Ανήθικο δίδαγμα: Η στραβοχυμένη βασιλόπιτα είναι μια ευγενική προσφορά της σελίδας Calypso Larah 40 Xronia Epityxies.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου