της Νεφέλης Λυγερού –
Το βιβλίο «Πυρ και Μανία» του δημοσιογράφου Μάικλ Γουλφ, που έχει ως θέμα του τον πρόεδρο Τραμπ, ασχολείται ιδιαίτερα με τον Ρέϊνς Πρίμπους, τον ομογενή που βρέθηκε πιο ψηλά από οποιονδήποτε άλλον Ελληνοαμερικανό στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου ήταν δυστυχισμένος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της θητείας του, η οποία και έληξε επεισοδιακά, μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Και πριν την εκλογή του Τραμπ, το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου τον κατηγορούσε δημόσια σε κάθε ευκαιρία. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το εξής: το πρωί των εκλογών, η Κελιάν Κονγουέι –το τηλεοπτικό πρόσωπο του Τραμπ και από τους ελάχιστους συμβούλους του που ακόμα βρίσκονται μαζί του– καθισμένη σ’ ένα από τα γραφεία του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, τηλεφωνούσε σε φίλους και γνωστούς. Επιχειρούσε να προετοιμάσει το επόμενο επαγγελματικό της βήμα, βέβαιη, όπως και οι υπόλοιποι, ότι σε λίγες ώρες θα είχαν όλα τελειώσει.
Σε όλες τις συνομιλίες της δεν παρέλειπε να κακολογήσει τον Πρίμπους έως και να του φορτώσει την επερχόμενη ήττα. Σύμφωνα με την ίδια, μεταξύ των άλλων κακών που είχε ο μισητός Έλληνας ήταν ότι χρησιμοποιούσε την εθνική ρεπουμπλικανική επιτροπή, την οποία και ήλεγχε για να τους υπονομεύσει, όπως και η 33χρονη προστατευόμενή του Κέιτι Γουόλς. «Όταν χρειαζόμασταν ένα σπρώξιμο ο μαλάκας ο Πρίμπους μας τράβαγε πίσω». Αυτή ήταν η ατάκα που επαναλάμβανε μεθοδικά σε κάθε τηλεφώνημα.
Εξάλλου, όπως μαθαίνουμε, ο Τραμπ δεν ήθελε ποτέ να δώσει στον Πρίμπους εξουσία. Είχε επιλέξει τον γαμπρό του για την θέση του προσωπάρχη. Κάποιος έμπιστός του βρήκε το θάρρος και του είπε: «Άκου κανείς δεν στο λέει, αλλά όλοι το συζητάνε πίσω από την πλάτη σου. Δεν μπορείς να δώσεις τη θέση σε μέλη της οικογένειάς σου».
Η επόμενη επιλογή ήταν ο Στηβ Μπάνον, τον οποίο είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει με τεράστιο σεβασμό, θεωρώντας ότι κατέχει κάποιου είδους μαγικές δυνάμεις. Όλοι, όμως, τον απέτρεψαν, εξηγώντας του ότι είναι μία ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Τον κατηγορούσαν ότι διακατέχεται από ένα προσωπικό χάος που τον καθιστά ακατάλληλο για ένα αξίωμα, το οποίο προϋποθέτει οργανωτικές ικανότητες.
Αν και τελικά ο Πρίμπους πήρε την θέση, ποτέ αυτή δεν συνοδεύτηκε από τις εξουσίες που της αντιστοιχούν. Ενώ ο γαμπρός του και ο Μπάνον είχαν μόνιμη πρόσβαση στον Τραμπ, ο προσωπάρχης του δεν είχε αυτή την άνεση. Πολύ γρήγορα συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να παραμείνει στον Λευκό Οίκο. Όπως ο Πρίμπους εξομολογήθηκε σε φίλους του «ο ίδιος ο Ντόναλντ είναι προσωπάρχης του Ντόναλντ».
Από ένα σημείο και μετά ο Πρίμπους μετατράπηκε σε σάκο του μποξ του Αμερικανού προέδρου. Σε κρίσεις ειλικρίνειας ο Τραμπ μονολογούσε: «κατά βάθος αγαπώ τον Πρίμπους. Ποιος άλλος θα ανεχόταν αυτά;». Εντούτοις στα βραδινά τηλεφωνήματά του σε φίλους του τον αποκαλούσε «πανηλίθιο και κοντό σα νάνο». Μέχρι το καλοκαίρι του 2017, σύσσωμη η οικογένεια Τραμπ κατηγορούσε τον Πρίμπους για το χάος που επικρατούσε στον Λευκό Οίκο. Σε συναντήσεις του με ξένους ηγέτες, ο Τραμπ τον αντιμετώπιζε σαν υπηρέτη, κραυγάζοντας εντολές να φέρει το ένα ή το άλλο.
Για τον Τζορτζ Τζιτζίκο
Ο δεύτερος Έλληνας ομογενής στο περιβάλλον του Τραμπ είχε την ίδια μοίρα. Η μικρή προσέλευση κόσμου σε συγκέντρωση στο Φοίνιξ της Αριζόνα στάθηκε αρκετή για να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του ο μέχρι τότε προεδρικός σύμβουλος Τζόρτζ Τζιτζίκος. Έχοντας γίνει αποδέκτης δεκάδων ξεσπασμάτων του Αμερικανού προέδρου –γνωστού για τις εκρήξεις του– έμαθε ότι απομακρύνεται μέσω τρίτου.
Για την ακρίβεια, μέσω του κορυφαίου βοηθού σε θέματα ασφαλείας Κιθ Σίλερ του ανακοινώθηκε ότι δεν θα οργανώσει ποτέ ξανά συγκέντρωση για τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Τραμπ εξοργίστηκε και έβριζε θεούς και δαίμονες, όταν ενώ περίμενε να ανεβεί στο βήμα είδε σε μόνιτορ τα πλάνα με τη μισογεμάτη αίθουσα που έλαβε χώρα η προγραμματισμένη συγκέντρωση.
Το τουρκικό λόμπι
Η άτυπη βιογραφία του Προέδρου και της θητείας του αναφέρεται και στο ζήτημα της Τουρκίας. Όπως περιγράφεται, οι Τούρκοι διπλωμάτες, αλλά και κορυφαίοι λομπίστες φάνηκαν να λαμβάνουν αντιφατικά μηνύματα για τις προθέσεις του Τραμπ.
Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κορυφαίο στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης προσέγγισε σημαντικό οικονομικό παίκτη της αμερικανικής σκηνής και στενό φίλο του Τραμπ. Τον ρώτησε κατά πόσο θα βοηθούσε τα πράγματα αν οι Τούρκοι πρόσφεραν στον Αμερικανό πρόεδρο ένα ξενοδοχείο με θέα τον Βόσπορο για να μεγαλώσει τη συλλογή με τα ακίνητα που κατέχει.
Το βιβλίο, μάλιστα, αναφέρει και τον Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Φλιν παραδέχθηκε πως είπε ψέματα στο FBI και δέχθηκε να συνεργασθεί με τη Δικαιοσύνη. «Πολλοί έμπειροι άνθρωποι της Ουάσιγκτον συμβούλευσαν επανειλημμένως τον Φλιν να μην δεχτεί δώρα από Τούρκους και Ρώσους».
Για την Ευρώπη και την ελληνική κρίση
Αν και το βιβλίο δεν εστιάζεται στην Ευρώπη και στη σχέση του Τραμπ με τους ηγέτες της, ο Γουόλφ ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ έχει ελλιπή γνώση σε βασικά ζητήματα που ταλανίζουν την Γηραιά Ήπειρο, εξαιτίας της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στον Λευκό Οίκο. Δεν υπάρχει καμία μνεία στη Γερμανίδα Καγκελάριο και η Βρετανία αναφέρεται μία φορά, με αφορμή ένα συμπόσιο.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο Τραμπ ήλπιζε ότι η 24ωρη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάιο θα εδραίωνε το ΝΑΤΟ και θα εισήγαγε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε «νέο αμερικάνικο ήθος». Δυστυχώς, το ταξίδι του επισκιάστηκε από τις αποκαλύψεις για τις επαφές του με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Η δεύτερή του ευκαιρία, τον Ιούλιο στο φόρουμ των G20 στο Αμβούργο, συνέπεσε με την αποκάλυψη ότι ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κάσνερ είχαν οικονομικές δοσοληψίες με Ρώσους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία, ο πρόεδρος μετρούσε τις ώρες για να βρεθεί στο δωμάτιο ή στο αεροπλάνο και να σχεδιάσει με τους συνεργάτες του απάντηση στο άρθρο των Times.
Για τη Ρωσία και τον Τζορτζ Παπαδόπουλο
Ο Στηβ Μπάνον, ο άνθρωπος που χάραζε τη στρατηγική του Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο και παρέμεινε στενός σύμβουλός του κατά τους πρώτους μήνες της προεδρικής θητείας του, φαίνεται ότι έχει δώσει στον συγγραφέα πολύτιμες πληροφορίες. Χαρακτήρισε «προδοτική» και «αντιπατριωτική» τη συνάντηση που είχαν ο γιος του Τραμπ και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ με μια Ρωσίδα δικηγόρο, τον Ιούνιο του 2016.
Η συνάντηση αυτή οργανώθηκε αφού ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ πληροφορήθηκε, μέσω ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι η ρωσική κυβέρνηση είχε επιβαρυντικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον, την αντίπαλο του πατέρα του στις προεδρικές εκλογές. «Τα τρία σημαντικότερα πρόσωπα της εκστρατείας σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να συναντηθούν με μια ξένη κυβέρνηση στον ουρανοξύστη Τραμπ, στην αίθουσα συσκέψεων του 25ου ορόφου, χωρίς την παρουσία δικηγόρων. Δεν είχαν δικηγόρους» λέει ο Μπάνον στον Μάικλ Γούλφ, τον συγγραφέα του βιβλίου.
«Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι δεν ήταν προδοσία, ότι δεν ήταν κάτι το αντιπατριωτικό, ή μια ανοησία, και εγώ πιστεύω ότι ήταν όλα αυτά, θα έπρεπε να καλέσετε το FBI αμέσως» σημείωσε ο αμφιλεγόμενος πρώην υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου. Εντύπωση προκαλεί ότι ο Τζόρτζ Παπαδόπουλος, ο «αδύναμος κρίκος» στην υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αναφέρεται μία φορά.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Παπαδόπουλος ξεκίνησε –στην προσπάθεια του να είναι χρήσιμος και απαραίτητος– την επαφή αυτή, η οποία συνεχίστηκε από το επιτελείο του Τραμπ. Αυτόν τον είχαν αποκλείσει. Η επαφή κατέληξε σε συνάντηση της Ρωσίδας δικηγόρου Ναταλία Βελενίνσκαγια και του Βρετανού πολίτη Ρομπ Γκόλντστοουν με μέλη της οικογένειας Τραμπ, προκειμένου να ενημερωθούν για τα «άπλυτα» της Χίλαρι Κλίντον.
Πηγή slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου