Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Σύντομο μάθημα προς ανιστόρητους και αγεωγράφητους

iskra


του Καλλίνικου Νικολακόπουλου
Tο 39% των εδαφών της ιστορικής Μακεδονίας βρίσκονται στη FYROM. Το απόλυτα ορθό θα ήταν να δώσουν την ονομασία ‘Βόρεια Μακεδονία’ ή ‘Μακεδονία του Βαρδάρη’ στο γεωγραφικό αυτό διαμέρισμα. 
Το ορθό επίσης όνομα για το κρατίδιο θα ήταν ‘Δαρδανία’ ή ‘Δημοκρατία του Βαρδάρη’. Στην τωρινή συγκυρία (αλλά και προ 25ετίας) δεκτή έπρεπε να γίνει η ονομασία του γεωγραφικού διαμερίσματος ως ονομασία όλου του κρατιδίου, για αποφυγή εντάσεων και σκιαμαχιών. 
Η ελληνικότητα της Μακεδονίας, βασίζεται κυρίως σε όσα έχει γράψει ο αρχαίος γεωγράφος και ιστορικός Στράβων. Τα ιστορικά όμως γεγονότα, αποδεικνύουν ότι η Μακεδονία ποτέ δεν συμμάχησε με τις λοιπές ελληνικές πόλεις- κρατίδια εναντίον κοινού εχθρού όπως οι Πέρσες. Τουναντίον η Μακεδονία επικράτησε στη μάχη της Χαιρώνειας κατατροπώνοντας τον συνασπισμένο στρατό των άλλων ελληνικών πόλεων-κρατιδίων. 

Το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας που πήρε το όνομα Μακεδονία, αυθαίρετα περιέλαβε και εδάφη που ανήκαν ιστορικά στη Θράκη και κατοικούνταν από θρακικά φύλα. Η περιοχή πέρα από τον ποταμό Στρυμόνα δεν ανήκε στην ιστορική Μακεδονία. Το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Σερρών, ο νομός Καβάλας και ο νομός Δράμας δεν ανήκαν στην ιστορική Μακεδονία. 
Από το 1922 το ελληνικό γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία, κατοικείται, στη συντριπτική του πλειοψηφία από πρόσφυγες προερχόμενους από τον Πόντο, τη Θράκη και τη Μικρά Ασία και ο γηγενής πληθυσμός ήταν οικτρή μειοψηφία. Είναι αμφισβητήσιμο βέβαια και μη αποδεικνυόμενο ότι οι γηγενείς ήταν κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. 
Ακόμη, η πόλη της Θεσσαλονίκης, ως συγκροτημένη πόλη, δεν υπήρχε τα χρόνια της ιστορικής Μακεδονίας, γιατί ιδρύθηκε αργότερα από τον Κάσσανδρο και πρωτεύουσα της ήταν οι Αιγές στον νομό Πέλλας. 
Γιατί άραγε δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη αλυτρωτισμού και επεκτατισμού, από την πλευρά της Ελλάδας, η απαγόρευση χρήσης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για το γειτονικό κρατίδιο; Kατά τα άλλα μας φταίνε οι ‘γυφτοσκοπιανοί’ και όχι ο παγκόσμιος νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, που διέλυσε και κατέστρεψε τις όποιες κοινωνικές υποδομές και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
* Καλλίνικος Νικολακόπουλος –  Οικονομολόγος (πτυχιούχος οικονομικών επιστημών, 2ετές μεταπτυχιακό διοίκησης επιχειρήσεων στην τραπεζική/χρηματοοικονομική, 2ετές μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα οικονομικά και διοίκηση μονάδων υγείας) – Αναλυτής Πληροφοριακών Συστημάτων (2ετές μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα πληροφοριακά συστήματα), email : nikokal02@yahoo.gr,  website : www.kallinikosnikolakopoulos. blοgspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου