του Κωνσταντίνου Βέργου
Μερικοί αποδίδουν την ανικανότητά τους να συλλάβουν βασικά εθνικά θέματα στις οικονομικές συγκυρίες. Κανένα πρόβλημα με αυτό, εφόσον είναι απλοί άνθρωποι. Ανεπίτρεπτο όμως, αν αποτελούν την ηγεσία μιάς χώρας!
Δεν είναι πάντα 1+1=2
Η Ελλάδα συνέτριψε τους Πέρσες, χάρη στην στρατηγική και οχι την υπεροπλία. Η Ελλάδα όταν δημιουργήθηκε μέσα απο τις σταχτες, το 1821, και διπλασιάστηκε επι Ελευθερίου Βενιζέλου, δεν ήταν σημαντικότερη των υπερδυνάμεων. Υπήρχαν απλώς κάποιοι που πονούσαν την πατρίδα και αγωνίζονταν γι αυτήν με στρατηγική. Και για να πάρουμε ενα πρόσφατο παράδειγμα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Κύπρου, στάθηκε λιοντάρι απέναντι στα συμφέροντα των υπερδυνάμεων που πίεζαν για την αποδοχή του μειοδοτικού σχεδίου Ανάν. Στην διαπραγμάτευση και την αναμέτρηση δεν ισχύει εν ολίγοις σχεδόν ποτέ το 1+1=2. Ισχυει και το 1+1=3 ή και το 1+1=0. Στρατηγική, ψυχή, κίνηση μετά προσεκτική σκέψη οδηγούν σε ανατροπές.
Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Η σημερινή κυβέρνηση, αρχίζει αυξανόμενα να θυμίζει την άχρωμη και εθνικά αποτυχημένη κυβέρνησηΚωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πρέπει να θυμάται όμως τόσο το άδοξο τέλος εκείνης της κυβέρνησης όσο και ότι τα εθνικά λάθη, αν κάνει τέτοια, δεν θα της συγχωρεθούν και μπορεί να τα πληρώσει όχι απλώς με την πτώση της αλλα και η χώρα μας πιθανώς με έναν μελλοντικό πόλεμο. Θα εξηγήσουμε γιατί ισχύει το δεύτερο.
Οι Γεωγραφικοί προσδιορισμοί οδηγούν σε εδαφική διεκδίκηση και πόλεμο
Δανειζόμενος, για τις ανάγκες του άρθρου, τις απόψεις ειδικών αναλυτών όπως των Αλ.Δρίβα και Δ.Τσαιλά, ‘οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί, δεν είναι καλές λύσεις για τις εδαφικές διαφορές. Οι λέξεις στις διεθνείς συνθήκες, παράγουν έννομες υποχρεώσεις. Όταν αυτές κάνουν λόγο για εδάφη, οι λέξεις γίνονται εδάφη. Όλοι οι αλυτρωτισμοί και όλες οι εξάρσεις εθνικισμών στα Βαλκάνια, ακολουθούν αυτό το μοτίβο του γεωγραφικού προσδιορισμού’. Δεχόμενη επομένως οποιαδήποτε γεωγραφική ονομασία στο θέμα των Σκοπίων, η Ελληνική πλευρά δεν διαπράττει ένα λάθος, αλλά ένα έγκλημα. Διότι οπλίζει με ρουκέτες και ‘μπαζούκας’ τον αλυτρωτισμό, τις εθνικιστικές φαντασιώσεις και αξιώσεις του πιο ‘πυροβολημένου’ τμήματος των γειτόνων. Ο δε αλυτρωτισμός, ιστορικά, συνασπίζει συμφέροντα πολλών μικρών χωρών για κοινό φαγοπότι εδαφών. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν εχει κανένα δικαίωμα, δεν έχει εντολή από κανέναν, να εμπλέξει την Ελλάδα, τον Ελληνικό λαό σε πολεμικές περιπέτειες.
Τα συμφέροντα της δικής μας χώρας έχουν προτεραιότητα
Το ότι οι ΗΠΑ θέλουν σε αυτή τη φάση να εισέλθουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, ώστε να αποτρέψουν την πολιτική και οικονομική διείσδυση της Ρωσίας είναι κατανοητό, όμως αν σε αυτό πρέπει να συνηγορήσουμε, και αν θα γινει καλό είναι να γινει με σοβαρα οικονομικά ανταλλάγματα υπέρ μας, και κυρίως να πρέπει να γινει με τους δικούς μας όρους, που να διασφαλίζουν την Ειρήνη και Ασφάλεια στην περιοχή. Με τρόπο που να εξυπηρετει τα εθνικά μας συμφέροντα. Με όνομα , που να μην αποτελεί βαση για εδαφικές διεκδικήσεις και πόλεμο στο μέλλον. Το όνομα Μακεδονία δεν πρέπει να υπάρχει ως συνθετικό, ούτε για αστείο!
Ας σταθεί η Ελληνική κυβέρνηση στο υψος της, δεν επιτρέπονται παιδαριώδη λάθη εις βάρος της χώρας μας. Εχει κάθε συμφέρον να μην αποδεχτεί ονοματολογία που εξυπηρετεί αλυτρωτικά σχέδια εθνικιστικών κύκλων άλλων χωρών και εθνών. Εχει υποχρέωση να διασφαλίσει την ειρήνη στα Βαλκάνια!
Δρ. Κωνσταντίνος Βέργος
Πηγή new-economy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου