του Κωνσταντίνου Βέργου
Το Ιταλικό κοινοβούλιο διαλύθηκε χτες, και οδεύει προς εκλογές που θα γίνουν στις 4 Μαρτίου 2018. Στο προηγούμενο διάστημα η χώρα συγκλονίστηκε από σημαντικά θεσμικά, οικονομικά και πολιτικά γεγονότα.
Γιατι οι εκλογές είναι κρίσιμες
Πέραν του ότι ο Ρέντζι απέτυχε να περάσει αναθεωρήσεις που να ισχυροποιούν το τραπεζικό Λόμπι έναντι όλων, πέρσυ το Δεκέμβριο, η Ιταλία, χώρα με σημαντικό ρόλο στην ΕΕ, αντιμετωπίζει θέματα επιβίωσης των εταιριών και των πολιτών της, λόογω της καταστροφικής Γερμανικής πολιτικής. Λόγω μεγέθους (3η μεγαλύτερη χώρα στην ΕΕ πλεον), το τι θα πράξει, είναι κρίσιμο για την Ευρώπη.
Ποιος είναι αντίθετος στην Παγκοσμιοποίηση;
Η Ιταλία είναι μια χώρα της οποίας η ισχυρή ‘αριστερή’ παράδοση συνδέεται κυρίως με ‘φιλοευρωπαισμό’. Ο σοσιαλδημοκράτης Ρέντζι (Δημοκρατικό Κόμμα) εκφράζει αρκετά τους Τραπεζίτες και την Παγκοσμιοποίηση στην Ιταλία. Το Δημοκρατικό Κόμμα εχει 25% των ψήφων και 45% εδρών στη Βουλή (30% εδρών στη Γερουσία), ενώ ο Λουίτζι ντι Μαιο (Κόμμα 5 αστερων) , Ο Μπερλουσκόνι (Συντηρητικό κόμμα Φορτσα Ιτάλια) και ο Γκράσσο (κόμμα Ελεύθερων και Ίσων) που κατέχουν 15%, 10% και 10% των εδρών αντίστοιχα (αλλα με 25% και 22% των ψήφων το Κόμμα 5 αστέρων και η Φορτσα Ιτάλια), ειναι κατά της συνταγματικής αναθεώρησης κατά των τραπεζιτών, και θα προσπαθήσουν να στρέψουν την ιταλία στο Εθνικό συμφέρον. Η Λέγκα του Βορρά, ένα κόμμα με κατεύθυνση προς ανεξαρτητοποίηση της Βόρειας Ιταλίας, η ομοσπονδοποίηση της Ιταλιας, ειχε 5%, είναι ευρωσκεπτιστικό επίσης.
Τι έγινε στη μάχη των εθνών το 451 μχ;
Ο Θεοδόσιος ο Β, ηγέτης του Βυζαντίου, φαίνεται να δέχτηκε την εφάπαξ καταβολή 2000 κιλών χρυσού και την ετήσια καταβολή 700 κιλών χρυσού ως φόρο προς τον Αττίλα. Ομως οι Ρωμαίοι, που διοικούσαν τη Δυτική Ρωμαική Αυτοκρατορία, αρνήθηκαν να πληρώσουν τα λύτρα που ζητούσαν οι Ούνοι το 450 μχ. Ο Αττιλας προσπάθησε να διαλύσει τους Ρωμαίους. Όμως ο Αέτιος, που εκπροσωπούσε τη Ρωμη, συνέτριψε τον Αττίλα στην ‘μαχη των εθνων’, του οποίου ο στρατός είχε και 40.000 στρατιώτες από γερμανικά φυλα, παρότι ο Αττιλας διέθετε πολυπληθέστερο στρατό, και αποδεκάτισε τις δυνάμεις του Αττίλα το 451 μχ!
Τι γίνεται στην μάχη των εθνών το 2018;
Η Ιταλία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία οδηγήθηκε λογω του σκληρού νομίσματος, του ΕΥΡΩ, και των εκτεταμένων προγραμμάτων λιτότητας που προώθησε η Γερμανικη ηγεσία στον Ευρωπαϊκό Νότο ώστε να συντρίψει ή εξαγοράσει τους ανταγωνιστές της Ισπανία-Ιταλια-Γαλλία και να δημιουργήσει φτωχό-ζώνες με μισθούς σκλάβων ώστε να μεταφέρει την παραγωγή από Κίνα στην Νότια Ευρώπη με μισθούς… Μπαγκλαντές! Φυσικά ως τώρα επωφελήθηκε η Γερμανία. Η Βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία από την εναρξη του ΕΥΡΩ (το 2000) ως το 2017 αυξήθηκε συγκριτικά κατά 40% περίπου ενώ η Ιταλική (οπως και Γαλλική και Ισπανική) μειώθηκε κατά 20%. Αποτέλεσμα αυτού οι χρεοκοπίες και το αθρώο κλείσιμο Ιταλικών εταιριών, με καταστροφική επίπτωση ακόμη και στις υπάρχουσες, στην απασχόληση (αύξηση ανεργίας) και στο Τραπεζικό σύστημα της χώρας (400 δις κόκκινα δάνεια περίπου!) , ακόμη και η παραγωγική δυναμικότητα των εναπομεινασών βιομηχανικών μονάδων. Η χρήση παραγωγικής δυναμικότητας στις βιομηχανίες στην Ιταλία είναι σε επίπεδα 78% έναντι 87% στη Γερμανία. Δηλαδή οι Ιταλικές βιομηχανίες, λόγω σκληρού ΕΥΡΩ, και της λιτότητας και φοροκαρπαζιάς Γερμανικής έμπνευσης, ουσιαστικά υπολειτουργούν και οδεύουν προς κλείσιμο!
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και τι μπορεί να αλλάξει με μια νέα κυβέρνηση.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δραματικές αλλαγές σε σχέση με τις εκλογές του 2013. Το κινημα 5 αστέρων εχει 28% εναντι 26% του Δημοκρατικού Κόμματος(Ρεντζι), η Λέγκα του Βορρά και η Φορτσα Ιτάλια εχουν 15% έκαστη, ενώ το αντισυστημικό αριστερό κόμμα Ελεύθερων και Ίσων, έχει επιρροή κάτω του 5%. Η συντριβή, επομένως του Ρέντζι, θα οδηγήσει σε διεκδικητική στάση της χωρας, που θα μπορούσε να αμφισβητήσει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικης Τράπεζας και να γκρεμίσει εκείνο των Γερμανών! Τόσο το κίνημα 5 αστέρων όσο και τα άλλα αντισυστημικά κόμματα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρωτοφανείς εξελίξεις την Γερμανία, ακόμη και σε ολική σύγκρουση και για θέματα καθαρά παγκοσμιοποίησης. Λόγω του μεγέθους της Ιταλίας, και των εξελίξεων στην Ισπανία (Καταλονία), είναι πλέον ορατό το φαινόμενο ευθείας αμφισβήτησης της Γερμανικής πολιτικής ‘Νταχάου’ στη Νότια Ευρώπη και ήττας της Παγκοσμιοποίησης ακόμη και στην καρδιά της Ευρωπαικής Ένωσης. Για αυτό, οι εκλογές αυτές δεν είναι τυχαίες. Μετά το BREXIT και την εκλογή Τραμπ, η ‘μάχη των εθνών’ θα ξαναδοθεί στην Ιταλία, αλλά μπορεί να οδηγήσει πλέον, στην συντριβή της παγκοσμιοποίησης!
Βέργος Κωνσταντίνος
Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
Πηγή new-economy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου