Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Βόρεια Κορέα: Σε νέα ύψη το πυρηνικό θερμόμετρο


Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Άπω Ανατολή προκάλεσε η νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Η νέα πυραυλική δοκιμή μπορεί να μη συνοδευόταν από πυρηνικά, όπως συνέβη στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά σηματοδοτούσε ένα ποιοτικό βήμα εκ μέρους της Πιονγκγιάνγκ καθώς, με βάση δική της ανακοίνωση, τα τεχνικά στοιχεία της βολής έδειξαν ότι στο στόχαστρο πλέον μπορεί να τεθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ
Ειδικότερα, ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Hwasong 15 σε διάρκεια 53 λεπτών έφτασε σε ύψος 4.475 μέτρων (που είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από το ύψος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού!), ενώ διένυσε απόσταση 950 χιλιομέτρων πριν καταλήξει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ιαπωνίας, βόρεια της χώρας. Με βάση εμπειρογνώμονες αν ο πύραυλος είχε τοποθετηθεί σε τέτοια γωνία ώστε να διανύσει τη μέγιστη δυνατή απόσταση θα μπορούσε να καλύψει μια απόσταση 12.500 χιλιομέτρων, και να φθάσει στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται και η Ουάσιγκτον.
Τηρώντας το πρωτόκολλο, ΗΠΑ, Ρωσία και πολλά ακόμη κράτη καταδίκασαν τη δοκιμή τονίζοντας ότι απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή, για μια ακόμη φορά συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ απείλησαν με νέες κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, η τακτική που έχουν επιλέξει μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ, πέραν των εκφοβιστικών απειλών, είναι η περαιτέρω απομόνωση της Βόρειας Κορέας. Την υλοποιούν δε πιέζοντας τα κράτη, άλλες φορές λιγότερο άλλες φορές περισσότερο, να ακυρώσουν οποιοδήποτε δεσμό τα συνδέει με τη Β. Κορέα: οικονομικό, εμπορικό, διπλωματικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, στρατιωτικό, κοκ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Σιγκαπούρη διέκοψε μόλις πρόσφατα τους εμπορικούς της δεσμούς με την Πιονγκγιάνγκ, ενώ τον Οκτώβριο το ίδιο έκαναν το Σουδάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διακόπτοντας τις διπλωματικές τους σχέσεις. Με βάση δημοσίευμα των Financial Times εκτιμάται ότι μόνο 25 χώρες συνεχίζουν ακόμη να διατηρούν διπλωματική παρουσία στην βορειοκορεάτικη πρωτεύουσα.

Πολύ πιο αφόρητες πιέσεις ωστόσο δέχεται η Κίνα από την Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, αυτό που της ζητά είναι να τερματίσει τις αποστολές αργού πετρελαίου που σύμφωνα με νοτιοκορεάτικες πηγές, δεδομένου πώς ούτε το Πεκίνο ούτε η Πιονγκγιάνγκ δίνουν επίσημα στοιχεία στον Τύπο, ανέρχονται σε 500.000 τόνους ετησίως, το οποίο τροφοδοτεί τα δύο διυλιστήρια που διαθέτει η Β. Κορέα. Ενδεικτικά, η διπλωματική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϋ, που ανήκει στους ιέρακες του Τραμπ, κάλεσε την Κίνα να τερματίσει τις αποστολές, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι ίδιες οι ΗΠΑ θα πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση με το πετρέλαιο. Προανήγγειλε έτσι πιο δραστική εμπλοκή των ΗΠΑ στην κατεύθυνση να τεθεί η Β. Κορέα σε καθεστώς πολιορκίας.
Η Κίνα αρνείται επίμονα μέχρι στιγμής να ακολουθήσει τις αμερικανικές παραινέσεις και απειλές γιατί, πέραν των πολύ πιο ουσιαστικών και εντελώς ιδιοτελών λόγων που την κάνουν να στηρίζει το καθεστώς το οποίο λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας απέναντι στον αμερικανικό στρατό ο οποίος εδρεύει στη Νότια Κορέα, ξέρει ότι η Β. Κορέα μπορεί να αντέξει μόνο τρεις μήνες. Από κει και πέρα οι συνέπειες για τον πληθυσμό της, κι όχι φυσικά για το καθεστώς, θα είναι δραματικές: λιμοκτονία και ανθρωπιστική καταστροφή. Ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Υεμένη ή ό,τι συνέβη τη δεκαετία του ’90 στο Ιράκ. Σε αυτή την περίπτωση το βάρος της διαχείρισης της κρίσης θα καλούταν να αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά η Κίνα που συνορεύει με τη Β. Κορέα και θα έπρεπε να δεχτεί στα βόρεια σύνορά της αλλεπάλληλα κύματα πεινασμένων και απελπισμένων προσφύγων.
Από τις ίδιες τις ΗΠΑ ωστόσο διατυπώνονται κι άλλες, λιγότερο εμπρηστικές τοποθετήσεις, όπως του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος έχει λειτουργήσει ξανά στο παρελθόν σαν αντίβαρο στις άναρθρες κραυγές του Τραμπ επιχειρώντας να εξαντλήσει τα περιθώρια διπλωματικών λύσεων. Αυτή τη φορά ανήγγειλε τη σύγκληση με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και του Καναδά διεθνούς συνεδρίου που θα εξετάσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την Β. Κορέα. Στην ίδια κατεύθυνση της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης στοχεύει κι η πρόταση Ρωσίας και Κίνας που περιγράφεται ως «πάγωμα έναντι παγώματος». Να σταματήσουν δηλαδή ΗΠΑ και Νότια Κορέα τα παιχνίδια πολέμου στην κορεάτικη χερσόνησο και να διακόψει από τη μεριά της η Βόρεια Κορέα τις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές. Το μόνο ωστόσο σχετικό που υλοποιείται είναι η παγωμάρα με την οποία υποδέχονται την πρόταση και τα δύο μέρη, παρότι δεν είναι ίσα μεταξύ τους. Η αμερικανική μάλιστα πλευρά δυναμίτισε τη διπλωματική οδό εντάσσοντας τη Β. Κορέα στη λίστα του υπουργείου Εξωτερικών με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Μπους είχε βγάλει την Β. Κορέα από αυτή τη λίστα το 2008. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που πυροδοτεί περαιτέρω την κρίση, για σήμερα Κυριακή έχει προαναγγελθεί η υλοποίηση μιας μεγάλης διακλαδικής κοινής άσκησης μεταξύ Ν. Κορέας και ΗΠΑ, με τη συμμετοχή 230 πολεμικών αεροσκαφών (6 εκ των οποίων F22 Raptor Stealth) και 12.000 αμερικανών στρατιωτών! Κι αυτό μόλις λίγες εβδομάδες μετά από μια άλλη άσκηση μεγάλης κλίμακας του Αμερικανικού ναυτικού, που για πολλούς οδήγησε τη Β. Κορέα να απαντήσει με την τελευταία εκτόξευση πυραύλου…
Πηγή: Εφημερίδα Νέα Σελίδα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου