Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Άνθρωποι και αριθμοί


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Έφης Τριήρη

Βρίθουν τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, ότι πατά πλέον γερά στα πόδια της, ότι οι ξένοι επενδυτές στρέφουν ξανά το βλέμμα τους εδώ, ότι είναι θέμα χρόνου η έξοδος από τα μνημόνια και ότι ουσιαστικά έχει αναπτυχθεί μία νέα κουλτούρα και νοοτροπία. Η αγορά ομολόγων έχει ήδη τοποθετήσει την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και έχει δώσει το πράσινο φως για την τελική έξοδο από τα μνημόνια σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4% για πρώτη φορά από το 2006, ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης ανταλλαγής ομολόγων, αλλά και της συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση, γεγονός που αντανακλά το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, οι τοποθετήσεις σε 10ετή ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν αποφέρει στους επενδυτές απόδοση 20%, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο από τα κέρδη του 2% έως 4% που προσδίδουν οι υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Όλα λοιπόν δείχνουν μία θετική εικόνα για την ελληνική οικονομία, με τον μεταποιητικό κλάδο να καταγράφει μάλιστα ρεκόρ 18ετίας σε προσλήψεις, έπειτα από οκτώ χρόνια επώδυνης προσαρμογής. Κατά πόσο όμως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση που επιτρέπει θετικές προσδοκίες για το μέλλον; Ελάχιστα έχουν αλλάξει σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης και αναδιάρθρωσης της οικονομίας, ενώ η ανεργία στο 20% παραμένει η υψηλότερη στην Ευρωζώνη, με το δημόσιο χρέος να κυμαίνεται στο 180% του ΑΕΠ.

Ακόμη και εάν τα ελληνικά ομόλογα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ή η χώρα καταφέρει να βγει και πάλι στις αγορές, το βέβαιο είναι ότι τα προβλήματα για τον Έλληνα φορολογούμενο δεν θα τελειώσουν μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι του 2018. Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι με τους καλύτερους οιωνούς, εάν δηλαδή δεν υπάρξει κάτι που θα ανακόψει τη θετική εξέλιξη, σε μία δεκαετία από σήμερα τα οικονομικά μεγέθη θα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2009, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται και επιστροφή των νοικοκυριών στα τότε εισοδήματα. Μήπως, λοιπόν, όλο αυτό το «success story» είναι υπερεκτιμημένο; Παρά τις ελπίδες για φως στο τούνελ της λιτότητας, φαίνεται ότι η πραγματική ανάκαμψη απέχει ακόμη παρασάγγας. 

Ναυτεμπορική 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου