Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Γύρω από τον γύρο


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Η Ε.Ε. φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τον γύρο και το ντονέρ, γιατί έπειτα από ελέγχους διαπίστωσε πως πολλές φορές σ’ αυτές τις λιχουδιές υπάρχει φωσφορικό άλας, το οποίο είναι επικίνδυνο για την υγεία, όταν ψηθεί και ξαναζεσταθεί.
Κάποιοι βιάστηκαν να υψώσουν τα λάβαρα για να υπερασπιστούν την παραδοσιακή απόλαυση, άλλοι ανέσυραν την ιστορία με το κοκορέτσι και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στρώσαν γιουβέτσι. 
Δεν θα πειράξουν, τουλάχιστον άμεσα, το κεμπάπ οι Βρυξέλλες, για διάφορους λόγους, με κυριότερο ότι το φωσφορικό άλας χρησιμοποιείται ευρέως ως συντηρητικό και σταθεροποιητής στη βιομηχανία τροφίμων. Όταν στη συσκευασία δείτε το E ακολουθούμενο από τους αριθμούς 338 - 452, το super πρόσθετο φωσφορίζει. Όπως όλα τα αόρατα συστατικά που μπαίνουν στο πιάτο μας, δεν είναι ακίνδυνο. Η υπερβολική πρόσληψη έχει ως αποτέλεσμα και την ασβεστοποίηση των αγγείων.
Γι’ αυτό υπάρχει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων, που καθορίζει την ανώτατη ημερήσια λήψη. Στα 30 κεμπάπ την ημέρα καίγεσαι. Ούτως ή άλλως. Για ακόμη έναν χρόνο, λοιπόν, τρώμε λελογισμένα, χωρίς τύψεις, καθώς θα διεξαχθεί νέα έρευνα για το κατεψυγμένο κρέας.

 Αυτονόητο ότι, επικίνδυνο ή μη, κάθε βρώσιμο ή πόσιμο, αθροίζεται στο φορτίο που κουβαλά ο καθένας. Ευνόητο ότι δικαιούμαστε ένα μίνιμουμ ασφάλειας, αλλά μπορούμε να χωνέψουμε την υποκρισία και να υποκύψουμε στην «κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας», που ξαναγυρίζεται, άνευ μπουνιουελικής αδείας, στο κέντρο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας; 
Στη διατροφική μας προστασία φαίνεται πως δεν είναι μοναδικό κριτήριο η υγεία. 
Όπως δεν ήταν κριτήριο ποιότητας των αγγουριών η κυρτότητα. Ίσχυε, όμως, για 20 χρόνια η σχετική Οδηγία. Η διευκόλυνση των εμπόρων των μεγάλων χωρών ήταν η αιτία και η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία επιμελήθηκε τη συσκευασία. 
Ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς, θα περίμενε κανείς αποτελεσματικότητα και ευελιξία και όχι υπερρεαλιστική ταινία για ένα δείπνο, που αποκαλύπτει μόνο αδυναμία. Να χειριστούν τα ίδια τους τα προνόμια.    

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου