Εμείς περιμένουμε βοήθεια εξ Αμερικής. |
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr
nstas@naftemporiki.gr
Ένα επετειακό «αγαπώ τους Έλληνες» του Ντόναλντ Τραμπ στάθηκε αρκετό να αναζωπυρώσει τα σενάρια για το πώς η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσφέρει απλόχερα τη στήριξή της στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα.
Τι κι αν ο Αμερικανός πρόεδρος στη σύντομη ομιλία του για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου δεν έκανε καμία σχετική αναφορά, αλλά περιορίστηκε σε φιλοφρονήσεις προς τους Ελληνοαμερικανούς συνεργάτες του;
Τι κι αν όλοι ξέρουν ότι μοιράζει τα «αγαπώ» ανέξοδα σε επίσημες συναντήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι σε επίπεδο πολιτικής;
Τι και αν λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο ξένος Τύπος μετέδιδε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, προέτρεψε την Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ να μείνουν εκτός ελληνικού προγράμματος, διαμηνύοντας ότι «πρόκειται για ευρωπαϊκή υπόθεση»;
Εμείς περιμένουμε βοήθεια εξ Αμερικής.
Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είχε συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, που, όπως είπε, αποτελεί τον πλέον πιστό σύμμαχο της Ελλάδας, για βοήθεια «τύπου Σχεδίου Μάρσαλ». Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι «το Σχέδιο Μάρσαλ δεν συνοδευόταν από μνημόνια».
Φέτος κλείνουν 70 χρόνια από το δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ. Το 1947 οι ΗΠΑ στήριζαν «τους ελεύθερους ανθρώπους που αντιστέκονται στην προσπάθεια υποταγής τους σε ένοπλες μειοψηφίες ή εξωτερικές πιέσεις» υπό τον φόβο ότι ο Στάλιν θα μπορούσε να πυροδοτήσει εξεγέρσεις «σηκώνοντας απλώς το ακουστικό».
Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που ωφελήθηκαν τα μέγιστα από την «πιο γενναιόδωρη πράξη της ιστορίας». Αλλά η βοήθεια δεν ήταν «χωρίς μνημόνια». Για την υλοποίηση της συμφωνίας εκδόθηκαν συνολικά 26 νομοθετικά διατάγματα, τα οποία παρουσίαζαν αναλυτικά τις υποχρεώσεις μας απέναντι στις ΗΠΑ.
Και μπορεί να έχουμε κάθε λόγο να διατηρούμε άριστες σχέσεις με την Ουάσιγκτον, αλλά ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης θα έπρεπε μάλλον να αναζητούμε στην Ευρώπη τον πιο πιστό σύμμαχό μας.
Πριν από ακριβώς δύο χρόνια, όταν ήμασταν κοντά στη ρήξη με τους Ευρωπαίους, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβαινε στη Μόσχα. Τότε ήταν η Ρωσία που θα μας έσωζε χωρίς μνημόνια. Αυτή τη φορά ανακαλύψαμε την Αμερική.
Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου