Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Πρώτη και τελευταία;

Η ίδια η Ε.Ε. έσπευσε να απαντήσει στην πρόκληση του Brexit με το... όραμα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων.
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Μωυσή Λίτση 

Αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων ετών βρίσκονται από χθες η Βρετανία και η Ε.Ε. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προχώρησε στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, με το οποίο ξεκινά μια επίπονη περίοδος σκληρών διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του Brexit.
Το Λονδίνο επιδιώκει να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Να είναι χωρίς να είναι στην Ε.Ε. Να έχει τα οφέλη της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, αλλά από την άλλη να εφαρμόζει δική του κατά το δοκούν πολιτική, όσον αφορά τη μετανάστευση κ.λπ.
Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, θέλουν από τη μια να κόψουν την όρεξη σε άλλους φιλόδοξους «εξοδούχους», δείχνοντας ότι η έξοδος από την Ε.Ε. έχει κόστος... και από την άλλη να μη διαταράξουν τη σχέση με μια μεγάλη οικονομικά και πολιτικά δύναμη, ηγετικό μέλος του ΝΑΤΟ και ανέκαθεν «γέφυρα» προς την Ουάσιγκτον...
Το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όταν υπέγραφαν τη συνθήκη της Λισαβόνας το 2007 και υιοθετούσαν το Άρθρο 50 που προβλέπει τα της εξόδου ενός κράτους - μέλους, θεωρούσαν αδιανόητο ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί.

Ζούσαν σε περίοδο μέγιστης ευρωευφορίας και στην ατζέντα βρισκόταν μόνιμα η διεύρυνση και όχι η συρρίκνωση. Ήδη το Brexit έχει κινητοποιήσει αντίρροπες δυνάμεις εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Πριν ακόμη οριστικοποιηθεί η έξοδος της Βρετανίας, Σκωτία και Βόρειος Ιρλανδία ενδέχεται να τραβήξουν τον δικό τους μοναχικό δρόμο.
Η Σκωτία επιδιώκει ήδη τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή της, ενώ η πολιτική κρίση στη Βόρειο Ιρλανδία αναζωπυρώνει το παλιό όνειρο της ενοποίησης με τη μητέρα πατρίδα - τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Η ίδια η Ε.Ε. έσπευσε να απαντήσει στην πρόκληση του Brexit με το... όραμα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων.
Τον κατακερματισμό δηλαδή της Ε.Ε. σε «σκληρό» και «χαλαρό» πυρήνα, σχέδιο το οποίο στην πράξη θα επιτείνει το χάσμα Βορρά-Νότου και θα εντείνει τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των κυρίαρχων κρατών.
Το βέβαιο είναι ότι από χθες ξεκίνησε ένα ταξίδι στο άγνωστο, μετασχηματίζοντας άρδην το πολιτικοοικονομικό τοπίο στην Ευρώπη, όπως το ξέραμε. Δύσκολα θα στοιχημάτιζε κανείς ότι η βρετανική ευρω-έξοδος θα είναι και η τελευταία, ειδικά αν η σημερινή ηγεσία της Ε.Ε. συνεχίσει να αγνοεί τα σημάδια...

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου