Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Deutsche Bank, ο εχθρός της Τουρκίας

analyst


Κατά τη διάρκεια του 2016 η γερμανική τράπεζα, η οποία θεωρείται ως μία βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Γερμανίας, της Ευρωζώνης, καθώς επίσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει κατηγορηθεί και κριθεί ένοχος, πληρώνοντας πρόστιμα για πάρα πολλές απάτες – ενώ χαρακτηρίσθηκε από την ίδια την αστυνομία της χώρας της ως μία εγκληματική συμμορία.
Εν τούτοις, αυτό που συνέβη πρόσφατα ήταν εντελώς καινούργιο. Ειδικότερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, στα πλαίσια των επιθέσεων του εναντίον των κερδοσκόπων, τους οποίους κατηγορεί για την υποτίμηση της λίρας, τους συνέκρινε με τρομοκράτες – ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ αυτών που τρομοκρατούν τις χώρες με τα δολάρια ή με τα όπλα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η διακύμανση της λίρας (γράφημα).

.
Παράλληλα, μία φιλική προς την κυβέρνηση εφημερίδα ανέφερε πως η Deutsche Bank, καθώς επίσης άλλα «θεσμικά όργανα» της Γερμανίας, επιχειρούν να τρομοκρατήσουν οικονομικά την Τουρκία – με την έννοια πως η τράπεζα καταγγέλλει τα δάνεια που έχει δώσει στις επιχειρήσεις, ζητώντας την πληρωμή τους πριν από τη λήξη τους.
Φυσικά το υποκατάστημα της γερμανικής τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη απέρριψε τους ισχυρισμούς, με βάση τους οποίους συνωμοτεί για να καταστρέψει την τουρκική οικονομία – θεωρώντας απαράδεκτο να συνδέεται ως δανειστής με την τρομοκρατία. Εν προκειμένω πάντως η επίθεση του τούρκου προέδρου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για διαφθορά, εναντίον των κερδοσκόπων παρομοιάζεται με τις αντίστοιχες εκ μέρους της Βενεζουέλας – η οποία βαδίζει ολοταχώς προς την απόλυτη χρεοκοπία.
Υπενθυμίζουμε εδώ πως δεν είναι η πρώτη φορά, όπου η Deutsche Bank απασχολεί τα τουρκικά ΜΜΕ – αφού τον Ιανουάριο του 2014 κατηγορήθηκε ως ο υποκινητής της πτώσης του χρηματιστηρίου.
Εκτός από την τράπεζα, έχει κατηγορηθεί επίσης η Lufthansa, ως υπεύθυνη για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στο πάρκο της Κωνσταντινούπολης – επειδή ήθελε δήθεν να εμποδίσει την κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου, θεωρώντας το ανταγωνιστικό.
Ολοκληρώνοντας, παρά το ότι η μοναδική δυνατότητα για να σταθεροποιηθεί το νόμισμα είναι η αύξηση των επιτοκίων, ο πρόεδρος το απαγορεύει – έχοντας προειδοποιήσει την κεντρική τράπεζα ότι, εάν το αποφασίσει, θα το απορρίψει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου