Ελευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση
Αναφερθήκαμε στο Marketing (ΜΚΤ) και στο ρόλο του στις σύγχρονες κοινωνίες. Κάναμε μία αναφορά, εκτός των άλλων, και στη διαφήμιση. Εδώ, θα θέλαμε να επανέλθουμε, προσπαθώντας να καταδείξουμε πιο διεξοδικά το ρόλο της διαφήμισης, που δρα σαν αιχμή του δόρατος του καταναλωτισμού. Άλλωστε ακόμη και σήμερα, για πολλά άτομα, το ΜΚΤ δεν είναι τίποτε άλλο από την προβολή και ειδικότερα την διαφήμιση.
Η διαφήμιση, λοιπόν, είναι μία δυναμική στρατηγική από μέρους της εταιρείας που σκοπό έχει την πληροφόρηση, την πειθώ και την υπενθύμιση ενός προϊόντος. Αυτό συμβαίνει μέσω της συνεχούς προβολής και της τακτικής ανανέωσης των διαφημιστικών μηνυμάτων. Εννοείται πως μία τέτοια προβολή γίνεται με κάθε μέσο. Έτσι, η διαφήμιση βρίσκεται σχεδόν παντού και είτε το θέλουμε, είτε όχι, δεχόμαστε αρκετά από τα μηνύματά της.
Πριν προχωρήσουμε σε παραπέρα ανάλυση θα πρέπει να αναφερθεί και το εξής: η διαφήμιση δεν χρησιμοποιείται μόνο για να ωθήσει στην κατανάλωση αλλά και σαν μέσο ανταγωνισμού. Τώρα που ο καπιταλισμός έχει εξελιχθεί και αμέτρητα προϊόντα «ζητούν» να τα αγοράσουμε, η κάθε επιχείρηση χρησιμοποιεί τη διαφήμιση για να διαχωρίζει τα προϊόντα της. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με τον καταιγισμό των διαφημιστικών μηνυμάτων μιλάμε πλέον για τον πόλεμο των μηνυμάτων που θα τον κερδίσουν αυτοί που στέλνουν τα περισσότερα.
Ας δούμε, όμως, την διαφήμιση από οικονομική σκοπιά. Οι σύγχρονες οικονομίες χαρακτηρίζονται από τις μεγάλου μεγέθους οικονομικές μονάδες τους και τη συνεχή ανάγκη για παραγωγή νέων προϊόντων. Οι μεγάλες μονάδες μπορούν να παράγουν προτυποποιημένα προϊόντα χαμηλότερου κόστους αλλά για να το κάνουν θα πρέπει να μπορούν και να τα πωλούν. Αυτό το πετυχαίνουν με τη διαφήμιση, η οποία βοηθά στην πραγματοποίηση μεγάλων όγκων πωλήσεων που να δικαιολογούν την μαζική παραγωγή. Όμως η επιχείρηση είναι δυναμικός οργανισμός και έχει ως στόχο όχι μόνο την επίτευξη κερδών αλλά και την συνεχή αύξησή τους μέσω της επέκτασης της παραγωγής νέων προϊόντων και της πώλησης αυτών. Για να πωληθούν τα νέα προϊόντα χρειάζεται πάλι η διαφήμιση.
Αυτό προκύπτει από έρευνες που έχουν κάνει οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Μία απ’ αυτές λέει «… η διαφήμιση με το να κάνει γνωστές στον καταναλωτή τις αξίες των νέων προϊόντων, διευρύνει την αγορά γι’ αυτά, προωθεί την αποδοχή τους από τον καταναλωτή και ενθαρρύνει την επένδυση και την επιχειρηματικότητα που είναι απαραίτητες για τις καινοτομίες»!
Τι είναι όμως η διαφήμιση καθεαυτή; Είναι ένα σύντομο μήνυμα-«πληροφορία» που έχει χαρακτήρα ακουστικό ή οπτικό και απευθύνεται με τρόπο μαζικό στο κάθε άτομο ξεχωριστά. Συνήθως το μήνυμα είναι πολύ απλό (π.χ. ένα σλόγκαν όπως «Amstel γιατί έτσι σας αρέσει») ώστε να αποτυπώνεται πολύ εύκολα στο μυαλό, χωρίς να είναι απαραίτητη ιδιαίτερη σκέψη και ανάλυση. Επίσης προβάλλει και ένα πρότυπο συμπεριφοράς, το οποίο συνδέεται με το προϊόν (στην Amstel π.χ. προβάλλει την παρέα σ’ ένα μπαρ). Στόχος η υποδαύλιση μίας στάσης/προτύπου, η οποία δημιουργεί μία συγκεκριμένη συμπεριφορά. Η συμπεριφορά αυτή καλύπτεται από τη χρήση του προϊόντος του μηνύματος.
Άλλος ένας στόχος του διαφημιστικού μηνύματος είναι η επίτευξη οικειότητας του καταναλωτή με το προϊόν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της επανάληψης, δηλαδή μέσω του καταιγισμού διαφημίσεων από τα ΜΜΕ αλλά και στους χώρους της καθημερινότητάς μας.
Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό, επιδιώκουν και την ταύτιση του ατόμου με το προβαλλόμενο προϊόν. Μία τάση προς συμπεριφορά ή η οικειότητα μ’ ένα προϊόν, από μόνα τους, δεν ωθούν απαραίτητα στην κατανάλωση. Αυτός στον οποίον απευθύνεται η διαφήμιση, πρέπει να ταυτιστεί με την εικόνα του μηνύματος, να αναγνωρίζει τον εαυτό του μέσα στη διαφήμιση προκειμένου να εξασφαλιστεί η αγορά του προϊόντος.
Η διαφήμιση αποτελεί την πιο ενεργή επαφή της επιχείρησης με τα άτομα. Επειδή όμως είναι σύντομη χρησιμοποιεί αυτό που ονομάζεται μη λεκτική επικοινωνία. Αυτό σημαίνει πως για να πείσει δεν πρέπει να δώσει τόση προσοχή στο τι λέει αλλά πώς το λέει. Επίσης επειδή είναι μονόδρομο μήνυμα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει σαν πομπό κάποια πηγή υψηλής αξιοπιστίας π. χ. ένα «αναγνωρισμένο» και «σεβαστό» δημόσιο πρόσωπο.
Τα παραπάνω αφορούν την λειτουργία της σε «τεχνικό» επίπεδο. Η διαφήμιση, όμως, επηρεάζει την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα σε πολύ πιο καθολικό επίπεδο. Οι ίδιοι οι διαφημιστές ορίζουν το πώς. Από τα πρακτικά του πρώτου πανελλήνιου συνεδρίου ενώσεως διαφημιστικών εταιρειών, αντιγράφουμε:
«Με τα μηνύματά της αλλά και με τον τρόπο (κυρίως) με τον οποίο τα παρουσιάζει συμβάλλει αποφασιστικά στην πιο γρήγορη συνειδητοποίηση των αναγκών εκ μέρους των καταναλωτών. Αυτές ανακαλύπτονται πριν απ’ αυτόν γι’ αυτόν από τις διαφημιστικές εταιρείες.
Ο μέσος καταναλωτής έχει σε δεδομένο χρόνο πάρα πολλές ανάγκες, που τις γνωρίζει. Το στατικά, όμως, περιορισμένο εισόδημά του τον αναγκάζει να κάνει επιλογές, μερικές απ’ αυτές επώδυνες. Έτσι, χωρίζει τις ανάγκες του σε επείγουσες και μη επείγουσες.
Διαχρονικά, όμως, οι ανάγκες εξελίσσονται. Άλλες προστίθενται και άλλες αφαιρούνται. Στη διαδικασία αυτή, που είναι συνεχής, παρεμβαίνει και η διαφήμιση και με το δικό της τρόπο προσπαθεί να δείξει στον καταναλωτή μία σωστή (!) ιεράρχηση των αναγκών του. Αν και όταν πεισθεί ο καταναλωτής γι’ αυτήν την ανακατάταξη, θ’ αρχίσει τις προσπάθειες για την ικανοποίηση των αναγκών. Έχοντας πάντοτε υπ’ όψη του το περιορισμένο εισόδημά του, στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών, ο καταναλωτής έχει να διαλέξει μεταξύ των εξής επιλογών: α) να εργασθεί περισσότερο, β) να εργασθεί πιο εντατικά, δηλαδή να αλλάξει δουλειά, ώστε να αυξήσει την παραγωγικότητά του, γ) να διαχειριστεί πιο αποδοτικά τα περιουσιακά του στοιχεία, δ) ν’ αναζητήσει πιο φθηνές πηγές προμήθειας των προϊόντων που θέλει». (!!!)
Αυτά είναι κοινός τόπος για τους διαφημιστές και λίγο πιο κάτω, διαβάζοντας τη συγκεκριμένη εισήγηση, βρίσκουμε και το κερασάκι στην τούρτα: «Η διαφήμιση με τη δύναμη που έχει να δημιουργεί ισχυρές εικόνες ανώτερης ποιότητας για τα προϊόντα που την χρησιμοποιούν, δίνει τη δυνατότητα στο προϊόν, μαζί βέβαια με τα άλλα στοιχεία του μίγματος marketing, να ικανοποιεί, κυρίως με τα συμβολικά χαρακτηριστικά του, ανάγκες ανώτερου επιπέδου (sic), όπως ανάγκες προβολής, ανάγκες εκτιμήσεως, αγάπης και σνομπ»!
Βλέπουμε, λοιπόν, πως οι ίδιοι οι διαφημιστές οριοθετούν με γλαφυρό ως και κυνικό τρόπο τους στόχους και τις λειτουργίες της διαφήμισης. Καταλαβαίνουμε απ’ αυτά πως η διαφήμιση επιδιώκει να υποκινήσει τα πιο χαμηλά ένστικτα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Απευθύνεται κατευθείαν στο υποσυνείδητο του ανθρώπου με στόχο να ελαχιστοποιήσει την σκέψη του δέκτη, αναφορικά με το μήνυμα που λαμβάνει. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η διαφήμιση λειτουργεί πιο αποτελεσματικά μέσω της εικόνας (που επιβάλλεται πιο εύκολα από το λόγο), του λεκτικού σλόγκαν (που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη νοητική ανάλυση) και της συχνής επανάληψης (που ισοδυναμεί με πλύση εγκεφάλου).
Αυτά είναι στοιχεία που έχουν γίνει αντιληπτά από πολύ κόσμο γι’ αυτό και πολλές ενώσεις καταναλωτών έχουν πιέσει πολλές φορές για την ψήφιση νόμων που να προστατεύουν από τη διαφήμιση όλο τον πληθυσμό ή ευπαθές μέρος αυτού (π.χ. παιδιά). Αυτό βέβαια γίνεται μέσα από τη γνωστή λογική των ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) που σκοπό έχουν να κάνουν πολιτική περισσότερο παρά να δουν το πρόβλημά του στη ρίζα.
Έτσι, μέσα απ’ αυτές τις πιέσεις αλλά και με το κράτος να προσπαθεί να κοροϊδέψει πως βάζει χαλινάρια στην ασυδοσία των επιχειρήσεων, έχουμε φτάσει σε κάποιες νομοθεσίες. Πρόκειται για το κατ’ ευφημισμόν αποκαλούμενο «Δίκαιο προστασίας καταναλωτή» που, μεταξύ άλλων, απαγορεύει την παραπλανητική, την αθέμιτη και την συγκριτική διαφήμιση. Επίσης υπάρχουν νομοθεσίες που οριοθετούν την διαφήμιση χρονικά και χωρικά (π.χ. απαγορεύεται η διαφήμιση τσιγάρων στην τηλεόραση).
Τώρα, αν κάποιος πιστεύει πως αυτές οι νομοθεσίες προστατεύουν πραγματικά από τη διαφήμιση, είναι βαθιά γελασμένος. Γενικά, οι νομοθεσίες αυτές τείνουν περισσότερο στο να προστατεύουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων ενώ πολύ σπάνια εφαρμόζονται οι διατάξεις που «προστατεύουν» τον καταναλωτή. Για παράδειγμα, ο νόμος εφαρμόζεται σκληρά σε θέματα συγκριτικής διαφήμισης, όταν δηλαδή ένα προϊόν συγκρίνεται με κάποιο άλλο προσπαθώντας να μειώσει την αξία του ανταγωνιστικού. Είναι προφανές πως τέτοιες διαφημίσεις προσβάλλουν τους κανόνες με τους οποίους γίνεται η μοιρασιά της «πίτας» (βλ. αγοράς) από τις επιχειρήσεις γι’ αυτό και οι ίδιες τις πολεμούν με κάθε μέσο. Αντίθετα ποτέ δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις που προβλέπουν την απαγόρευση διαφημιστικών γιγαντοαφισών σε δημόσιους χώρους π. χ. σε πλατείες (ή αν έγινε, έγινε επιλεκτικά).
Τέλος, αναφορικά με την νομοθεσία για τις διαφημίσεις, θέλουμε να αναφέρουμε πως αθέμιτη διαφήμιση, με βάση το νόμο, είναι κάθε διαφήμιση που αντίκειται στα χρηστά ήθη. Βλέπουμε πως για άλλη μία φορά χρησιμοποιείται μία γνωστή νομική ρήτρα η οποία δίνει στο κράτος «το μαχαίρι και το πεπόνι» να λογοκρίνει μηνύματα που θεωρεί πως προσβάλλουν την κοινωνία και να επιτρέψει άλλα που αναπαράγουν την κυρίαρχη άποψη, λογική και ηθική.
Τα παραπάνω στοιχεία, όλα μαζί, μας φέρνουν στο τελικό μας συμπέρασμα. Κράτος και κεφάλαιο, σε αγαστή συνεργασία, διεξάγουν έναν ιδιάζοντα πολιτισμικό πόλεμο εναντίον της κοινωνίας. Η προσπάθειά τους αυτή επικεντρώνεται στην επιβολή και αναπαραγωγή προτύπων ζωής που θα μεταμορφώνουν τους ανθρώπους σε καταναλωτές. Ο στόχος γνωστός και τον έχουμε ξαναπεί: η αύξηση των κερδών και η ευκολότερη επιβολή της κυριαρχίας. Στην κοινωνία και στο κάθε άτομο ξεχωριστά εναπόκειται το αν θα αντισταθεί σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις και με ποιον τρόπο.
Σημείωση: Τα τονισμένα σημεία είναι αυτούσιες παραπομπές από «επιστημονική» βιβλιογραφία οικονομικών σχολών. Στόχος είναι να καταδειχθεί πως όσα, τόσο κυνικά, καταγράφονται δεν αποτελούν ερμηνευτικές αυθαιρεσίες από μέρους μας, αλλά «κατοχυρωμένοι» τρόποι δράσης της κυριαρχίας και του κεφαλαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου