analyst
του Ιάκωβου Ιωάννου
Δύο ακόμη χαμένα χρόνια για την Ελλάδα από μία κυβέρνηση που έκανε ακριβώς τα αντίθετα, από αυτά που υποσχέθηκε στους Έλληνες – καταφέρνοντας επί πλέον το δεύτερο άθλο, να μην κάνει επίσης τίποτα από αυτά που υποσχέθηκε στους δανειστές. Ακόμη χειρότερα, ξεκινώντας ως ο «επικριτής» της διαφθοράς, της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους, κατέληξε ως ο καινούργιος «ηγέτης» του τελευταίου – ενώ απλά άλλαξε τους παλαιούς πρωταγωνιστές της διαπλοκής και της διαφθοράς με νέους δικούς της.
Ο τρίτος άθλος της κυβέρνησης επετεύχθη στο χθεσινό Euro Group, όπου κατάφερε να συσπειρώσει όλους τους δανειστές μαζί εναντίον της χώρας μας – καθώς επίσης να εισπράξει το γνωστό «Take it or leave it», όπου (α) είτε συμβιβάζεται με τα νέα θηριώδη μέτρα που της ζητήθηκαν, (β) είτε δεν ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση, δεν παίρνει την επόμενη δόση του δανείου, δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κλείνουν οι τράπεζες που οφείλουν σχεδόν 90 δις € στην ΕΚΤ έχοντας ανάλογες κρατικές εγγυήσεις, χρεοκοπεί η Ελλάδα και οδηγείται στη δραχμή.
Περαιτέρω, ο πρωθυπουργός κατηγορείται πλέον ευθέως από τους Γερμανούς ως καιροσκόπος, με κριτήριο όλα τα παραπάνω – επίσης σχετικά με το ότι, πέτυχε ένα καθόλου υγιές πρωτογενές πλεόνασμα, αφού δεν προήλθε ως όφειλε από την αύξηση του ΑΕΠ αλλά από τους υπερβολικούς φόρους, οι οποίοι κατέστρεψαν ακόμη περισσότερο την οικονομία της χώρας.
Οι επί πλέον φόροι κατέστησαν τις επενδύσεις εκ μέρους των επιχειρήσεων αδύνατες, ενώ τα νοικοκυριά δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, πόσο μάλλον να καταναλώσουν – οπότε είναι δεδομένη η επιστροφή της Ελλάδας στην ύφεση, επομένως στη μείωση των εσόδων του δημοσίου, με αποτέλεσμα να της επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας από τους δανειστές.
Το γεγονός δε ότι, οι ισολογισμοί των τραπεζών μειώνονται συνεχώς (γράφημα), είναι ένα ακόμη δείγμα της δεινής κατάστασης της χώρας μας – με μοναδική ελπίδα τον τουρισμό, ο οποίος ωφελείται σε μεγάλο βαθμό από τις τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία, καθώς επίσης από τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.
Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη των ισολογισμών των τραπεζών.
.
Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ, το οποίο το τελευταίο χρονικό διάστημα ανέφερε συνεχώς ότι, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο, το κρίνει πλέον διαφορετικά: ως εξαιρετικά μη βιώσιμο. Την ίδια στιγμή ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος δεν έχει τίποτα εναντίον της κυβέρνησης ή των Ελλήνων, αλλά ένα περίεργο μίσος για την Ελλάδα, ενέτεινε τις απειλές του – έχοντας την άποψη ότι, η βασική αιτία του μίσους του είναι τα εμπόδια που έχουν τοποθετηθεί ακούσια από τη χώρα μας, στις ηγεμονικές του βλέψεις όσον αφορά την Ευρώπη.
Ολοκληρώνοντας, παρά το ότι το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει ως πιθανό ένα τέταρτο μνημόνιο, αφού με το υφιστάμενο η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες το 2018, ενώ δεν θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές, εμείς το θεωρούμε ουτοπικό – πιστεύοντας πως δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να εγκρίνουν κάτι τέτοιο οι δανειστές, αφού έχουν πάρει τα κλειδιά της χώρας, οπότε θα τους εξυπηρετούσε καλύτερα η δραχμή για να τη λεηλατήσουν εντελώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου