Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Σουρωτήρι το δίκτυο του ΟΤΕ


Νέα διάσταση στο σκάνδαλο των υποκλοπών στο δίκτυο του ΟΤΕ δίνουν οι πρόσφατες καταγγελίες του ΚΚΕ ότι επί ημέρες παρατηρούνταν συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας του κόμματος. Ειδικότερα, την 1η Δεκεμβρίου 2016 το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι σε κάθε κλήση που γινόταν προς το ΚΚΕ, επί δύο συνεχιζόμενες μάλιστα ημέρες, απαντούσαν την ίδια ώρα και τα τηλεφωνικά κέντρα άλλων κομμάτων!
ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ
Προφανώς, όπως εύκολα μπορεί κανείς να υποθέσει, το «μηχανάκι» που καταγράφει τις κλήσεις στα κόμματα υπέστη κάποια τεχνική βλάβη κι έτσι ήρθε στην επιφάνεια ο μηχανισμός παρακολούθησης που έχει στηθεί καταγράφοντας κάθε τηλεφωνική συνδιάλεξη που γίνεται από και προς τα πολιτικά κόμματα. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, παρήγγειλε κατεπείγουσα (λόγω της σοβαρότητας του θέματος) έρευνα ώστε να γίνει γνωστό τι έχει συμβεί.
Ανακοίνωση, με αφορμή τις καταγγελίες του ΚΚΕ, εξέδωσε και ο ΟΤΕ, όπου τονίζεται ότι «δεν παρατηρήθηκε κάποια δυσλειτουργία από τους μέχρι στιγμής ελέγχους». Ο ΟΤΕ ωστόσο είναι σοβαρότατα εκτεθειμένος, όπως από τον Ιούνιο του 2016 είχαν αποκαλύψει τα Επίκαιρα (Διάβασε εδώ το σχετικό άρθρο). Ειδικότερα, μετά από αποκαλύψεις συνδικαλιστών της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων του ΟΤΕ, τα Επίκαιρα είχαν φέρει στην επιφάνεια πρόγραμμα εκχώρησης σε τρίτους ουσιαστικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως η αποκατάσταση βλαβών, που άνοιγαν διάπλατα την πόρτα των παρακολουθήσεων στον κάθε έναν! Προσέξτε! Πλέον  μιλάμε για τη διάχυση, την κοινωνικοποίηση της δυνατότητας στις υποκλοπές, που υπερβαίνει ποιοτικά τους «κοριούς» που ανέκαθεν εισέρχονταν  στις τηλεφωνικές μας συνδιαλέξεις…

Κομμένη στα …τέσσερα η Ελλάδα
Η τεχνική δυνατότητα προσφέρθηκε με το πρόγραμμα Consolidation, βάσει του οποίου ο ΟΤΕ κατάτμησε την Ελλάδα για να την παραδώσει σε τέσσερις εργολάβους (Edil, ΕΡΓΑΤΗΚΑΤ, Ericsson/Artemis και ΙΝΤΡΑΚΑΤ), που θα έχουν την ευθύνη της συντήρησης του δικτύου. Το έκανε μάλιστα αυτό χωρίς να έχει πάρει ακόμη και τώρα καμιά άδεια εκ μέρους της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, του αρμόδιου υπουργείου ή δικαστικών αρχών. Μόνο, που οι μέθοδοι τις οποίες μετέρχεται ο γερμανικός και ιδιωτικός πλέον ΟΤΕ για να μειώσει το κόστος προσκρούουν σε κάποιες μικρές …λεπτομέρειες που αναγράφονται στο …σύνταγμα κι αφορούν τη διασφάλιση του απορρήτου. Ειδικότερα μόνον και μόνον για να διασφαλίζεται το απόρρητο των επικοινωνιών, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες κι ευαίσθητες εργασίες δεν μπορεί να τις πραγματοποιεί μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Κι όταν αναλαμβάνουν την εκτέλεση μιας τέτοιας εργασίας μη διαπιστευμένοι υπάλληλοι θα πρέπει αναγκαστικά να συνοδεύονται από εξουσιοδοτημένο προσωπικό του ΟΤΕ.
Οι εργολάβοι, που όταν αλώνιζαν στο δημόσιο ΟΤΕ ήταν (και δικαίως) κόκκινο πανί αλλά τώρα κανείς δε σχολιάζει τη δράση τους, για να ξεπεράσουν το παραπάνω …πρόβλημα ξεπερνούν εαυτόν σε επινοητικότητα. Συνδικαλιστές του ΟΤΕ έχουν φωτογραφίες που δείχνουν τεχνίτες των εργολάβων να εργάζονται φορώντας μπλούζες με το λογότυπο του ΟΤΕ για να ξεγελούν τους περαστικούς. Επίσης, να χρησιμοποιούν οχήματα με τα χρώματα και τα σήματα του ΟΤΕ και σκάλες του οργανισμού! Επιπλέον, αυθαίρετα και χωρίς καμία έγκριση βαφτίζουν εργάτες και προσωρινό προσωπικό ως διαπιστευμένους. Έτσι, διαπίστευσαν ως αρμόδιους για τη διαφύλαξη του απορρήτου 310 εργάτες των 4 εργολαβικών εταιρειών οι οποίοι με τη σειρά τους δίνουν ελεύθερη πρόσβαση σε εκατοντάδες άλλους εργάτες που απασχολούν οι εταιρείες και μαζί μαγνητικές κάρτες εισόδου στα κτίρια, κλειδιά καφάο, κωδικούς Συστήματος Ελέγχου Υπαίθριων Κατανεμητών, VPN τηλέφωνα για να ανοίγουν τα καφάο και φορητούς υπολογιστές, συνδεδεμένους με το σύστημα WFM.
ote_texnitisΚι επειδή κάποιος μπορεί να θεωρήσει ως θεμιτό να αναλάβουν οι ίδιες οι εταιρείες την ευθύνη τήρησης των διαδικασιών και του νόμου, να επικαλεστεί επάνω στο νεοφιλελεύθερο οίστρο του δηλαδή μια τρόπον τινά ιδιωτικοποίηση ή εκχώρηση στην επιχειρηματοκρατία των συνταγματικών εγγυήσεων, αρκεί να αναφέρουμε αυτό που συνέβη στις 8 Σεπτεμβρίου 2016 στο Χαλάνδρι, όταν κατόπιν αιτήματος συνδικαλιστών αστυνομικοί μετέβησαν στην οδό Λεωφόρο Μεσογείων 375. Το απόσπασμα από το βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας έχει ως τίτλο: «ώρα 10.53… Ύποπτα άτομα ενεργούν σε καφάο του ΟΤΕ». Παρακάτω δε αναφέρεται σε «άτομα να εργάζονται σε καφάο του ΟΤΕ χωρίς να υπάρχει επιβλέπων εξουσιοδοτημένος υπάλληλος στο σημείο, όπως αυτό ορίζεται στο σχετικό καταστατικό του ΟΤΕ. Στο σημείο διαπιστώσαμε να υπάρχει συνεργείο της εταιρείας χωροδομή ΑΕ… και δύο υπαλλήλους τον Β)… και Γ)… Με την παρουσία μας στο σημείο σταμάτησε κάθε εργασία και οδηγήσαμε τους Β και Γ στο ΑΤ Χαλανδρίου διότι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, όπου και για τα περαιτέρω επιλήφθηκε ο Αξιωματικός Υπηρεσίας».
Όποιος να ‘ναι…
Το ίδιο ακριβώς περιστατικό, με αλλοδαπό που δεν έφερε μαζί του τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα είχε προηγηθεί και τρεις μήνες νωρίτερα, στις 22 Ιουνίου 2016 όταν και πάλι επενέβη η αστυνομία σε εργασίες «καλωδίωσης καφάο του ΟΤΕ, χωρίς να υπάρχει επιβλέπων εξουσιοδοτημένος υπάλληλος στο σημείο, όπως αυτό ορίζεται από σχετικό καταστατικό του ΟΤΕ. Στο σημείο διαπιστώσαμε ότι υπάρχει συνεργείο της εταιρείας Ericson», αναφέρει το απόσπασμα από το ημερήσιο δελτίο του αστυνομικού οχήματος. Αναφέρει επίσης ότι «με την παρουσία μας στο σημείο σταμάτησε κάθε εργασία έως την ώρα 15.05 όπου και προσήλθε εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του ΟΤΕ ονόματι… Την 15.10 αποχωρήσαμε από το σημείο και με τη συνδρομή οχήματος της υπηρεσίας μας οδηγήσαμε τον… στο ΑΤ Βριλησσίων καθώς δεν έφερε μαζί του τα ταξιδιωτικά έγγραφα». Δεν είναι του παρόντος να κρίνουμε αν είναι η προσαγωγή των αλλοδαπών που δε φέρουν μαζί τους τα απαραίτητα χαρτιά προσιδιάζει σε ένα κράτος που διαπνέεται από τις αρχές του ανθρωπισμού. Κάλλιστα, ωστόσο μπορούμε να εξάγουμε ένα άλλο συμπέρασμα: Ότι οι ιδιωτικές τεχνικές εταιρείες στις οποίες ο γερμανικός ΟΤΕ έχει σιωπηρά μεταβιβάσει την υποχρέωσή του να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών, το έχουν μετατρέψει σε σουρωτήρι καθώς όχι μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό δε χρησιμοποιούν αλλά πιθανότατα χρησιμοποιούν σε ευρεία κλίμακα και παράτυπους μετανάστες, σαν έναν τρόπο να μειώνουν το εργατικό κόστος. Με αυτό τον τρόπο όμως παραδίδουν τις επικοινωνίες μας σε κάθε εκβιαστή και σε κάθε ελληνική ή ξένη υπηρεσία που πλέον μπορεί με λίγα κατοστάρικα να αποκτήσει ένα στικάκι με επικοινωνίες πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, κ.α.
Θα είχε ωστόσο ενδιαφέρον να μπορούσαμε να μάθουμε αν η μητρική του ΟΤΕ, η κρατική γερμανική εταιρεία Ντόιτσε Τέλεκομ θα επέτρεπε ποτέ όχι μόνο στις συγκεκριμένες ελληνικές τεχνικές εταιρείες αλλά σε οποιεσδήποτε ιδιωτικές εταιρείες να εισέλθουν στο δίκτυο σταθερών επικοινωνιών, ακόμη κι αν λόγοι μείωσης κόστους προέκριναν ένα τέτοιο σχέδιο. Ρητορική είναι προφανώς η ερώτηση δεδομένου ότι κανένα κυρίαρχο κράτος δε αφήνει τις συνδιαλέξεις του έρμαιο στις ορέξεις κάθε πολιτικού ή οικονομικού κέντρου.
Μετά απ’ όλα τα παραπάνω συνδικαλιστές της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων του ΟΤΕ κατέθεσαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών που διερευνά τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις ό,τι στοιχεία είχαν στη διάθεσή τους για το Consolidation Project και περιμένουν να τους καλέσει.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Επίκαιρα στις 6 Ιανουαρίου 2017


leonidasvatikiotis.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου