Νέα Πολιτική
του Αντώνη Παπαγιαννίδη*
Έχουν κυριολεκτικά απογειωθεί οι διοργανώσεις Συνεδρίων, Συμποσίων, Ημερίδων κοκ για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό τις τελευταίες εβδομάδες.
Όμως, απ’ όλες αυτές τις διοργανώσεις θα μας επιτρέψει ο αναγνώστης να του επισημάνουμε μια που θεωρούμε ότι είχε όχι απλώς ιδιαίτερη σημασία, αλλά και κουβαλούσε μια σημαντική υπόσχεση: ότι μια νέα γενιά, νέοι επιστήμονες, προσέρχεται στην υπόθεση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού – όμως όχι με την γενικευτική κοινωνική ευαισθησία. ούτε και με την έμπρακτη μεν αλλά στα όρια του χρήσιμου με το διαταρακτικό δραστηριοποίηση των αλληλέγγυων και του ανέντακτου εθελοντισμού.
Περί τίνος πρόκειται;
Δυο οργανώσεις νέων κατά βάσιν ανθρώπων – η Ένωση Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ-edam.gr) και ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ-hapsc.org), η πρώτη με πυρήνα νομικούς/δικηγόρους, η δεύτερη με πολιτικούς επιστήμονες – που έχουν “ανακαλύψει” στην πράξη το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό και την διασύνδεσή του με τα ζητήματα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην πράξη, στην πρακτική εφαρμογή, στις διαδικασίες δηλαδή διεκδίκησης/ χορήγησης ασύλου και στην επιδίωξη ενσωμάτωσης στην Ελληνική πραγματικότητα, έφεραν μαζί ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στα ζητήματα αυτά για μια ημέρα συζήτησης και ζύμωσης (όπως λέγαμε παλιότερα). Με την συμπαράσταση της Ακαδημίας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (athr.eplo.eu), αλλά και την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ή και του Δήμου Αθηναίων; έφεραν μαζί δεκάδες από (το επαναλαμβάνουμε: νέους κυρίως) ανθρώπους, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου προκειμένου να ακούσουν και να μάθουν και να ρωτήσουν και να ετοιμαστούν.
Για τι; Αυτή ήταν η ουσία της ημερίδας – εκεί και το ενδιαφέρον της. Όπως και εισαγωγικά εξήγησε π.χ. ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θωμάς Καμενόπουλος (απο τους πλέον μαχόμενους της δικηγορίας) ή ο Νικόλας Κανελλόπουλος (πρώην ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης, απο το Ινστιτούτο Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του ΕΟΔΔ) και εν συνεχεία αναλύθηκε πολυπρισματικά απο τους παρεμβαίνοντες της ημερίδας, η υπόθεση των προσφύγων και μεταναστών και η “διαχείρισή” τους είναι – και πρέπει να παραμείνει! – ένα ζήτημα με νομικές διαστάσεις και με άμεση διάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι διάφορες νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά κυρίως οι διοικητικές πρακτικές που εφαρμόζονται υπό ακραία πίεση (ιδίως τώρα, με την βαρύτατη αμφιλεγόμενη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας όπως πάει να την υλοποιήσει η Ελλάδα) δεν νοείται να χάσουν απο τα μάτια τους αυτήν την πτυχή. Είναι όμως ταυτόχρονα – και πρέπει να παραμείνει! – ένα ζήτημα με ανθρώπινο περιεχόμενο, με ανθρώπινη ταυτότητα για κάθε ένα από τους 52000 ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σήμερα στην Ελλάδα και για τις εκατοντάδες χιλιάδες που έως τώρα πέρασαν – και θα δούμε τι κρύβει το “αύριο”. Όσοι λοιπόν καλούνται να λειτουργήσουν ως εφαρμοστές των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης (και απόρριψης! και άρνησης!) ασύλου, απο δικηγόρους μέχρις εθελοντές υποστήριξης και απο συμμετέχοντες σε ΜΚΟ και δήμους και ποικίλες “δομές” που υπάρχουν και θα δημιουργηθούν, χρειάζεται την συνειδητοποίηση αυτή να την κουβαλάνε μέσα τους. μαζί με την σωστή γνωση των κανόνων και των διαδικασιών.
Οσον νωρίτερα αυτό γίνει αντιληπτό, τόσο καλύτερα! Οι διάφορες συζητήσεις για “Ευρωπαϊκή βοήθεια” και για ενίσχυση της δράσης των (διεθνών και ντόπιων) ΜΚΟ δεν πρέπει να μείνουν επιδερμικές/μηντιακές. Αλλά να προχωρήσουν. Να οριστικοποιηθούν. Το ότι ήρθαν λοιπόν πολλοί νέοι άνθρωποι – γιατί αυτοί θα λειτουργήσουν ως εφαρμοστές, όχι (είναι να ελπίζει κανείς) καρεκλοκενταυρικού βολέματος… – να ακούσουν και να μάθουν, ήταν πολυ ενθαρρυντικό. Ζητείται τώρα συνέχεια.
*Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου