analyst
Δεν προβλέπεται αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τις αγορές, αν και μάλλον κάνουν λάθος. Από την Ιαπωνία ίσως ξεκινήσει ένας συναλλαγματικός πόλεμος, με πρώτο σταθμό την Κίνα
.
του Ντένη Βιλιάρδου
Η άποψη μου είναι πως η Fed θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο της τον Ιούνιο, μολονότι οι επενδυτές δεν το θεωρούν πιθανόν. Αυτό έδειξε η τελευταία σύσκεψη της, αν και οι αγορές πιστεύουν πως τελικά θα τη μεταπείσουν. Η βεβαιότητα τους αυτή οφείλεται στο λεγόμενο «Greenspan-Put», σύμφωνα με το οποίο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 η αμερικανική κεντρική τράπεζα πλημμυρίζει με ρευστότητα το σύστημα, κάθε φορά που απειλείται με κραχ.
Το «Greenspan-Put» που γεννήθηκε τότε, συνεχίστηκε με το «Bernanke-Put» και σήμερα με το «Yellen-Put», αφού το 2015 η διοικητής ανέβαλλε δύο φορές την αύξηση των επιτοκίων, παρά το ότι την είχε προαναγγείλει. Εν τούτοις, αυτή τη φορά μάλλον θα εγκαταλειφθεί ο κανόνας, αν και τα οικονομικά στοιχεία της Αμερικής δεν είναι καλά. Εάν πράγματι συμβεί, θα υπάρξουν μεγάλες αναταραχές στα χρηματιστήρια και ειδικά στις αναπτυσσόμενες αγορές που είναι υπερδανεισμένες σε δολάρια.
Αυτό που όμως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το ιαπωνικό πείραμα επειδή, παρά τα αρνητικά επιτόκια, την αύξηση της ρευστότητας με την αγορά δημοσίου χρέους και τις μαζικές επεμβάσεις στο χρηματιστήριο εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας, το γεν ανατιμήθηκε. Έτσι απομακρύνθηκε ο στόχος του 2% πληθωρισμού που έχει τοποθετήσει, οπότε η Ιαπωνία απειλείται ξανά με αποπληθωρισμό και με μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης.
Λογικά λοιπόν οι επενδυτές περιμένουν ένα ακόμη πείραμα: τη ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο, όπως αποκαλείται, με τους τρόπους που έχουν ήδη παρουσιαστεί (κείμενο). Η Ιαπωνία μάλλον θα καταφύγει σε ένα τέτοιο δραστικό μέτρο επειδή, παρά το ότι η ανεργία είναι χαμηλή, οι μισθοί δεν αυξάνονται και, χωρίς τη αύξηση των μισθών, δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού 2%.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, το γεν θα υποτιμηθεί δραστικά, η Ιαπωνία θα εξασφαλίσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές και θα πυροδοτηθεί η αύξηση των χρηματιστηριακών δεικτών. Η επιτυχία βέβαια του πειράματος θα εξαρτηθεί από το εάν θα αυξηθεί η αγοραστική δυνατότητα των νέων, επειδή τότε μόνο θα αυξανόταν η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος και ο πληθωρισμός. Λογικά λοιπόν συστήνεται αφενός μεν η πώληση του γεν, αφετέρου η αγορά ιαπωνικών μετοχών με την ταυτόχρονη εξασφάλιση του κινδύνου υποτίμησης του νομίσματος (long στις μετοχές, short στο γεν).
Εάν υποτιμηθεί τώρα το γεν, θα ακολουθήσει το κινέζικο γουάν που είναι από καιρό υποψήφιο υποτίμησης. Η Κίνα δεν μπορεί ταυτόχρονα να απελευθερώσει την αγορά κεφαλαίων όπως σχεδιάζει, να διατηρήσει σταθερή την ισοτιμία του γουάν και να μειώσει τα βασικά επιτόκια. Ούτε βέβαια τη συμφέρει, αφού έχει μία υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα που την πιέζει να αυξήσει τις εξαγωγές της.
Αναζητάει όμως μία αφορμή για να μην κατηγορηθεί για χειραγωγημένη υποτίμηση, κάτι που θα μπορούσε να της προσφέρει η υποτίμηση του γεν. Φυσικά κάτι τέτοιο θα αύξανε τις αποπληθωριστικές πιέσεις στον υπόλοιπο πλανήτη, αφού τα κινεζικά προϊόντα θα γινόντουσαν φτηνότερα. Επομένως, θα ξεκινούσε ξανά ένας συναλλαγματικός πόλεμος, με άγνωστα αποτελέσματα.
Στον τομέα των μικρών εταιρειών τώρα (πηγή F&W), θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα η νορβηγική εταιρεία εκτροφής σολομού Bakkafrost. Η αιτία είναι το ότι αναπτύσσεται σταθερά και ραγδαία, ενώ κερδίζει επί πλέον από το μποϊκοτάρισμα της Ρωσίας εκ μέρους της δύσης (η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ και δεν συμμετέχει). Ο σολομός βέβαια που παράγει έχει επίσης μεγάλη ζήτηση στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ιαπωνία, στην οποία είναι το πιο αγαπημένο ψάρι.
.
.
Ο άγριος σολομός όμως δεν καλύπτει από καιρό τη ζήτηση, ενώ ακόμη και αυτός που εκτρέφεται πολύ δύσκολα συμβαδίζει με τη ζήτηση. Ακόμη χειρότερα, προκαλούνται συχνά επιδημίες, όπως πρόσφατα σε ορισμένους προμηθευτές από τη Νορβηγία και τη Χιλή, οπότε μειώνεται απότομα η προσφορά και αυξάνονται κατακόρυφα οι τιμές. Στα νησιά όμως Färöer που παράγει η Bakkafrost το δικό της σολομό δεν υπάρχουν επιδημίες, οπότε αυξάνονται οι πωλήσεις και τα κέρδη της (αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, οπότε είναι ο μοναδικός κίνδυνος της επιχείρησης).
Η επιχείρηση απασχολεί 1.000 εργαζομένους, έχει τζίρο περίπου 400 εκ. €, το νόμισμα των νησιών είναι η δανέζικη κορώνα που διατηρεί σταθερή την ισοτιμία της με το ευρώ, λόγω μίας ειδικής συμφωνίας της Δανίας με την ΕΚΤ, ενώ διαθέτει πολλά άλλα προϊόντα. Το πρώτο τρίμηνο του 2016 τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 61% στα 30 εκ. € περίπου (213 εκ. κορώνες Δανίας), η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της είναι εξαιρετικά ψηλή (35%), ενώ το ποσοστό των κερδών προ φόρων ήταν 38% το 2015.
Το μέρισμα της τοποθετήθηκε στο 3%, ενώ η τιμή της μετοχής της σε σχέση με τα κέρδη (Ρ/Ε), αν και έχει αυξηθεί πρόσφατα κατά 20%, κυμαίνεται μόλις στο 14. Λογικά λοιπόν θα συνεχίσει να είναι ανοδική, αφού οι προβλέψεις για το τζίρο της τα επόμενα χρόνια είναι της τάξης του 25%.
Κλείνοντας, είναι ενδιαφέρον το ότι, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία περιμένει μία επίθεση εκ μέρους τηςTesla, από το νέο μοντέλο της. Η μετοχή της αμερικανικής εταιρίας αυξήθηκε ξανά αυτή την εβδομάδα στα 220 $, ενώ ίσως αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη των επομένων ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου