Μεταρρυθμίσεις και χρέος «πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση» και να αποδεσμευθούν νέες δόσεις, αναφέρεται στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας. Με στόχο την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, πραγματοποιήθηκε το Euro Working Group της Τετάρτης μέσω τηλεδιάσκεψης. «Κάποια κινητικότητα» αλλά και ανοιχτά σημεία, διαπιστώνει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, στα ουσιώδη θέματα της διαπραγμάτευσης και τονίζει ότι τα μνημόνια κράτησαν όρθια την Ελλάδα
Την προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει του έκτακτου Eurogroup της Δευτέρας, 9 Μαΐου, αποτέλεσε το σημερινό Euro Working Group , το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή και στελεχών των τεσσάρων θεσμών, για το συνολικό πακέτο μέτρων και τον «εφεδρικό μηχανισμό».
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας, αναμένεται να προσέλθει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχοντας ήδη ετοιμάσει λίστα ποσοστικοποιημένων εφεδρικών παρεμβάσεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα λειτουργούν στη βάση αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών και όχι νομοσχεδίου που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Μεταρρυθμίσεις και χρέος στην ατζέντα του Eurogroup
Μεταρρυθμίσεις και χρέος «πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση» και να αποδεσμευθούν νέες δόσεις, αναφέρεται στην ατζέντα τουEurogroup της Δευτέρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, «η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επικείμενη συνάντηση Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε, Σαπέν, Τσακαλώτου, Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ για την προετοιμασία του Eurogroup της 9ης Μαΐου για την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επικείμενη συνάντηση Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε, Σαπέν, Τσακαλώτου, Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ για την προετοιμασία του Eurogroup της 9ης Μαΐου για την Ελλάδα.
Δεν υπάρχει πληροφορία για μια τέτοια συνάντηση αύριο ή τις επόμενες ημέρες μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στην Deutsche Welle. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως δεν έχουν γνώση κάποιας πρόθεσης για πρόσκληση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κινητικότητα αλλά και ανοιχτά σημεία, διαπιστώνει το Βερολίνο
«Έχουμε τη Δευτέρα μία επόμενη συνάντηση του Eurogroup. Έχουμε διαπιστώσει εδώ συχνά ότι στα θέματα ουσίας έχει υπάρξει τον τελευταίο καιρό κάποια κινητικότητα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να συμπληρώσει ότι «δεν έχουμε φθάσει ακόμα» στο τέλος, αφού «υπάρχουν ακόμα και ανοιχτά σημεία».
Η αξιολόγηση, πρόσθεσε, «δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα "Staff Level Agreement". Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας».
Όπως σημείωσε, υπάρχει μεν αυτή η ημερομηνία τη Δευτέρα, αλλά λόγω των εορτών δεν μπορούσαν να συμβούν και πολλά τις αμέσως προηγούμενες μέρες.
«Τα μνημόνια κράτησαν όρθια την Ελλάδα»
«H πολιτική Προγραμμάτων στην Ελλάδα φρόντισε ώστε το κρατικό και χρηματoοικονομικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολό τους να κρατηθούν όρθια- χωρίς αυτό το κράτος δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει συντάξεις, μισθούς και λογαριασμούς. Και την εναλλακτική δεν θα ήθελε κανείς εδώ να την φανταστεί», δήλωσε σχολιάζοντας έκθεση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Handelsblatt», σύμφωνα με την οποία λιγότερο από το 5% των πρώτων δύο πακέτων στήριξης κατέληξε στα κρατικά ταμεία.
«Αυτή η μελέτη δεν μας ενοχλεί καθόλου. Έχουμε εδώ συχνά μιλήσει για αυτό το θέμα, πιστεύω πριν από ένα χρόνο την τελευταία φορά. Υπό αυτή την έννοια, η μελέτη δεν είναι κάτι νέο. Αυτό που πέτυχε η πολιτική των Προγραμμάτων στην Ελλάδα είναι ότι αποφεύχθηκε μία άτακτη κρατική χρεοκοπία. Για αυτό ήταν αναγκαίο η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν.
«Οι πόροι των Προγραμμάτων υπηρετούν κατά κανόνα συνοπτικά τρεις στόχους: Πρώτον, κάλυψη του τρέχοντος ελλείμματος, δεύτερον, εξυπηρέτηση του χρέους και, εάν αυτό είναι αναγκαίο, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Αυτά δεν είναι κάτι νέο, αναφέρονται και σε όλα τα κείμενα των Προγραμμάτων», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ίδια, ο λόγος είναι ότι «μία αναπτυγμένη οικονομία χρειάζεται έναν χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος να μπορεί να χορηγεί δάνεια και να εξασφαλίζει έτσι την συνολική κυκλοφορία μεταξύ κράτους και οικονομίας». Υπό αυτή την έννοια, συνέχισε, η πολιτική Προγραμμάτων στην Ελλάδα φρόντισε ώστε το κρατικό και χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολό του να κρατηθεί όρθιο.
«Χωρίς αυτό, δεν θα ήταν π.χ. το κράτος σε θέση να πληρώσει συντάξεις, μισθούς και λογαριασμούς. Και την εναλλακτική δεν θα ήθελε κανείς εδώ να την φανταστεί», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα το 2012.
Όπως είπε, η εντύπωση ότι όλα έγιναν εις βάρος μόνο των φορολογουμένων δεν ευσταθεί. «Το "κούρεμα" χρέους των ελληνικών ομολόγων που ήταν στα χέρια ιδιωτών ήταν σημαντικό και έτσι εξοικονομήθηκαν και πόροι των Προγραμμάτων», κατέληξε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
tpp
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου