Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Τα συν και τα πλην του τρίτου μνημονίου ΙΙ

Νέα Πολιτική


του Μελέτη Μελετόπουλου*
Τα φορολογικά μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο δεν είναι καθόλου απλά, και η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους (με ρυθμίσεις, δόσεις, παρατάσεις προθεσμιών κλπ.) να απαλύνει τις επιπτώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να περάσει άμεσα από την Βουλή αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, στον τουρισμό από το 6,5% στο 13% (από τον Οκτώβριο), και σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά (από τον Οκτώβριο, και με εξαίρεση την άγονη γραμμή).
Εκτίμηση: τα μέτρα στην εστίαση ασφαλώς θα αποφέρουν έσοδα, το ύψος των οποίων όμως θα εξαρτηθεί από την ελαστικότητα ζήτησης, δηλαδή από το αν οι Έλληνες θα συνεχίσουν να πηγαίνουν σε εστιατόρια το Σαββατόβραδο ή αν θα προτιμήσουν να… μαγειρεύουν μακαρονάδες σπίτι τους. Ο τεράστιος ΦΠΑ στον τουρισμό πλήττει την διεθνή ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, αφού παραμένουμε στο ευρώ. Μόνη λύση είναι οι ξενοδόχοι να κρατήσουν χαμηλές τις τιμές, μειώνοντας το περιθώριο κέρδους τους. Η κατάργηση, τέλος, της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, δεν θα πλήξει μεν προορισμούς όπως η Μύκονος, όπου το ποτό κοστίζει μέχρι και 20 ευρώ, αλλά μπορεί να… οδηγήσει τον Καμμένο εκτός κυβέρνησης. 

Στο νέο μνημόνιο προβλέπεται επίσης αύξηση φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ (υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα 160 εκατ. ευρώ) και από το 33% στο 35% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (υπολογίζονται έσοδα 40 εκατ. ευρώ). Αυτά τα μέτρα πλήττουν μεν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά εκτιμώ ότι θα απορροφηθούν. 
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, που η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα καταργήσει και τώρα διατηρείται εσαεί. Είναι ένας δυσβάστακτος φόρος, και άδικος για τους μισθωτούς που κληρονόμησαν ένα ακίνητο. Πρόταση: να θεσπίσει η κυβέρνηση εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ ανάλογα με το εισόδημα. Η φορολογία των επιχειρήσεων θα αυξηθεί από 26% σε 29% (η αύξηση υπολογίζεται ότι θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 130 εκατ. Ευρώ). Αρνητικό μέτρο για την επιχειρηματικότητα και το εμπόριο, δεν μπορεί ο επιχειρηματίας να δουλεύει με συνέταιρο το κράτος, πρέπει η κυβέρνηση να βρει έναν τρόπο να το επαναδιαπραγματευθεί το φθινόπωρο.
Στο ασφαλιστικό θα ισχύσει σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών (εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία). Τα 62 χρόνια με 40 χρόνια προϋπηρεσίας ανεκτά, εφ’ όσον συνυπολογίζονται στρατιωτική θητεία και σπουδές.
Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται σταδιακή κατάργηση συνολικά μέχρι το τέλος του 2019. Ταυτόχρονα θα υπάρξει αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία και ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου. Η ενοποίηση των επικουρικών θετική, αν γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Στο εργασιακό θα εφαρμοστεί η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, θα καταργηθεί η αργία της Κυριακής, θα «ανοίξουν» τα κλειστά επαγγέλματα (τομείς φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων και οι θαλάσσιες μεταφορές). Δύσκολα μέτρα, λόγω αντιδράσεων. Η αργία της Κυριακής σαφώς ευνοεί τις πολυεθνικές και πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για αυτό και το επέβαλαν άλλωστε στην ελληνική κυβέρνηση.
Προβλέπεται επίσης εφαρμογή νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με σκοπό την επιτάχυνση του δικαστικού έργου και την μείωση του κόστους λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Αμήν!
Συνολικά: αν η κυβέρνηση κινηθεί ταχύτατα και εκμεταλλευθεί τα θετικά του μνημονίου (λίγα αλλά υπαρκτά), θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης με τους εταίρους και θα μπορέσει να επανέλθει με αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης το φθινόπωρο. Αν βυθιστεί σε απραξία και δεν προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τότε το φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολο.
* Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου