Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Τουρκική πρόκληση με Κρήτη με φόντο την κάλπη

Νέα Κρήτη


του Γιώργου Σαχίνη
Σχεδόν προφητικό αποδεικνύεται το δημοσίευμα στη "Νέα Κρήτη" την περασμένη εβδομάδα με τους νέους προκλητικούς χάρτες της Τουρκίας, από κορυφαίο Ινστιτούτο της γείτονος χώρας σε θέματα Στρατηγικών Μελετών, όπου το Καστελόριζο εξαφανιζόταν και η ΑΟΖ κατά την Τουρκία έφτανε νοτιοανατολικά της Κρήτης, περίπου στο σημείο όπου γίνεται λόγος για μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων και εντός τόσο των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ, όσο και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Δύο μέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, που συνιστά τέλος της κοινοβουλευτικής παντοδυναμίας Ερντογάν και κυρίως των προθέσεών του να μετατρέψει το καθεστώς σε απόλυτο σύστημα Προεδρικής Δημοκρατίας, με υπερεξουσίες για τον ίδιο, στη δημοσιότητα έρχονται χάρτες και στίγματα που δείχνουν νέες προκλητικές κινήσεις. Μάλιστα, οι κινήσεις αυτές συνδέονται ευθέως με το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, με την πρόκληση να φτάνει και πάλι στα ανατολικά της Κρήτης.
Ο στρατιωτικός αναλυτής (ταξίαρχος ε.α.) Χρήστος Μηνάγιας, με ανάρτησή του σε ιστότοπο στρατιωτικών θεμάτων (www.geostrategy.gr), υποστηρίζει μάλιστα ότι μια πιο προσεκτική ματιά στα στίγματα που δίνουν οι Τούρκοι περί θαλάσσιων ερευνών, εφόσον δεν τελούν εν γνώσει και έγκριση της Ελλάδας, συνιστούν μέχρι και παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων νοτιοανατολικά της Κρήτης.


Η ήττα Ερντογάν και το EXPLORA
Ο Ερντογάν, αν και το κόμμα του ήρθε πρώτο στις εκλογές για το κοινοβούλιο, στην ουσία έχασε τον απόλυτο κοινοβουλευτικό έλεγχο και η Τουρκία, ως φαίνεται, προκαλεί ανατολικά της Κρήτης με το σκάφος EXPLORA, θέλοντας για μια φορά ακόμη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της, που καταβύθισαν μέχρι και το χρηματιστήριό της!
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γεωγραφικής-Υδρογραφικής-Ωκεανογραφικής Διεύθυνσης των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της, στις 06-06-2015 (μία μέρα προ της κάλπης), το ιταλικό πλοίο ΟGS EXPLORA θα πραγματοποιήσει εργασίες πόντισης καλωδίου, από 01-06-2015 και μέχρι νεότερης ανακοίνωσης, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά και ανατολικά της Κρήτης, που ορίζεται από τα ακόλουθα σημεία, όπως φαίνεται και στο χάρτη 1:
36°11' 52'' Β, 028°40' 03'' Α
36°07' 34'' Β, 028°39' 17'' Α
36°00' 01'' Β, 028°36' 18'' Α
35°50' 20'' Β, 028°32' 89'' Α
35°17' 19'' Β, 028°28' 80'' Α
34°57' 34'' Β, 028°20' 72'' Α
34°43' 78'' Β, 028°08' 50'' Α
34°05' 11'' Β, 026°55' 75'' Α
34°01' 44'' Β, 026°51' 33'' Α
33°57' 31'' Β, 026°49' 70'' Α
33°49' 61'' Β, 026°50' 57'' Α
33°46' 41'' Β, 026°52' 74'' Α
33°42' 29'' Β, 026°58' 46'' Α
Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προηγούμενη δραστηριότητα του ιταλικού πλοίου OGS EXPLORA, το οποίο, μετά από τη ελληνική αντίδραση, σταμάτησε τις εργασίες πόντισης καλωδίου και αποχώρησε στις 24/02/2015.

Ο χάρτης 2
Ωστόσο, στις 28/02/2015, οι Τούρκοι, εμμένοντας στην παραβατική συμπεριφορά τους, ανακοίνωσαν μέσω NAVAREA III ότι το εν λόγω πλοίο θα πραγματοποιήσει την πόντιση καλωδίου στις περιοχές 1, 2 και 3 που φαίνονται παρακάτω στο Χάρτη 2.
Οι χάρτες αποκαλύπτουν τις προθέσεις της Άγκυρας.
Επίσης, από την ανάλυση του Χάρτη 2 διαπιστώνεται ότι, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν έχει συνηγορήσει για τη δραστηριότητα αυτή, τότε η Άγκυρα με την ανακοίνωση της 06ης/06/2015 όχι μόνο αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, αλλά διευρύνει ακόμη δυτικότερα την περιοχή πόντισης καλωδίου νοτίως της Κρήτης, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία σε επιπλέον 53 τετραγωνικά ναυτικά μίλια σε σχέση με την αντίστοιχη ανακοίνωση της 28ης/02/2015.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δέσμευσαν περιοχή ανατολικά της Ρόδου για πραγματοποίηση πυρών στις 11 και 12/06/2015.

Ανησυχία
Όπως γίνεται κατανοητό, η εν λόγω ενέργεια της Άγκυρας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για ενδεχόμενη εξαγωγή της κρίσης, δεδομένου ότι η Τουρκία εισήλθε σε μια περίοδο πολιτικοοικονομικής αστάθειας μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, με τους εθνικιστές να αυξάνουν τις έδρες τους στην τουρκική εθνοσυνέλευση κατά 50% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2011, τους Κούρδους να ξεπερνούν για πρώτη φορά το εκλογικό όριο του 10%, καταλαμβάνοντας 80 έδρες, και το κόμμα ΑΚΡ να αδυνατεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Προβληματισμός στην Αθήνα για τον κίνδυνο "εξαγωγής" της πολιτικής κρίσης
Το αποτέλεσμα της κάλπης στην Τουρκία δημιουργεί έντονο προβληματισμό και στην Αθήνα, καθώς η συνήθης πρακτική της Άγκυρας είναι, όταν αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, να τα εξάγει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και κυρίως με προκλητικές ενέργειες στην Αθήνα ή τη Λευκωσία. Με αυτό το ιστορικό δεδομένο η βαριά, αν και σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, ήττα του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν στρέφει ξανά το βλέμμα της Ελλάδας στη γείτονα με ζητούμενο το αν και πόσο θα επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Μεγάλος ηττημένος της εκλογικής αναμέτρησης είναι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Από τη μια υπάρχει το σενάριο, όσο και αν μοιάζει τραβηγμένο, της συμμετοχής σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας των εθνικιστών του ΜΗΡ. Παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα. Ειδικά αν η κατάσταση οδηγηθεί σε αδιέξοδο.  

Οι Κούρδοι
Από την άλλη, υπάρχει και ο αντίλογος. Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία οφείλεται στην είσοδο στη Βουλή του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που έλαβε το 13% των ψήφων και εκλέγει 79 βουλευτές. Η παρουσία του δημιουργεί μια επιπρόσθετη γέφυρα με την Αθήνα και τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, καθώς υπάρχει μια αμοιβαία συμπάθεια με το ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, υπάρχει ως προσωρινό δεδομένο η δέσμευση του ηγέτη του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς να μη συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε κυβέρνηση συνασπισμού. Όπως και αν έχει, ο προβληματισμός της Αθήνας είναι έντονος και λογικός και προέρχεται και από το γεγονός ότι, όπως διδάσκει το παρελθόν, σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας στη γειτονική χώρα η Ελλάδα και η Κύπρος προσφέρονται για την "εξαγωγή" της κρίσης.
Την ίδια ώρα, η εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα μάλλον δε λειτουργεί αποτρεπτικά σε ενδεχόμενες βλέψεις συγκεκριμένων πολιτικών ή στρατιωτικών κύκλων της Τουρκίας.

Οι νικητές
«Από αυτήν τη στιγμή έχει τελειώσει στην Τουρκία η συζήτηση περί προεδρικού συστήματος και δικτατορίας. Η Τουρκία γύρισε από το χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών, και μίλησε για νίκη των καταπιεσμένων και όσων εναντιώνονται στο σύνταγμα της χούντας και στο όριο του 10%, όπως και για «κοινή νίκη όσων λένε ότι οι Κούρδοι πρέπει να ζουν στη χώρα αυτή ως έντιμος λαός».

Ο ηττημένος
Μεγάλος ηττημένος της εκλογικής αναμέτρησης είναι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο μπορεί μεν να ήρθε πρώτο, έχασε όμως την αυτοδυναμία και πλέον αντιμετωπίζει την πρόκληση του σχηματισμού κυβέρνησης. Η πρώτη του κίνηση είναι να εξετάσει τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, έχοντας, πάντως, να αντιμετωπίσει μάλλον... απρόθυμους συμμάχους.

Ο Ερντογάν
Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα για τον Ερντογάν και για τα σχέδιά του να αυξήσει τις εξουσίες του προέδρου. Πολλοί θεωρούν ότι για το εκλογικό αποτέλεσμα ευθύνεται μεταξύ άλλων η αργή ανάπτυξη της οικονομίας, η έλλειψη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, καθώς και οι ανησυχίες για τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να αυξήσει τις εξουσίες του προέδρου.

«Υπευθυνότητα»
Ο ίδιος ο Ερντογάν ζήτησε «υπευθυνότητα» από όλα τα κόμματα, προκειμένου να διαφυλαχτεί η σταθερότητα στην Τουρκία. «Στη νέα αυτή διαδικασία, είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με την αναγκαία ευαισθησία και να υιοθετήσουν υπεύθυνη στάση για να διαφυλάξουν την ατμόσφαιρα σταθερότητας και εμπιστοσύνης, καθώς και τα δημοκρατικά κεκτημένα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου.
«Η άποψη του λαού μας βρίσκεται υπεράνω όλων. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα, τα οποία δεν επιτρέπουν σε κανένα κόμμα να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, θα εκτιμηθούν με νηφαλιότητα και ρεαλισμό από κάθε κόμμα», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέσσερις χριστιανοί εξελέγησαν στην εθνοσυνέλευση της Τουρκίας
Μετά από μακροχρόνια απουσία, η χριστιανική μειονότητα της Τουρκίας εκπροσωπείται πάλι στη Βουλή. Στις εκλογές της Κυριακής, οι οποίες έβαλαν ένα τέλος στις μονοκομματικές κυβερνήσεις του κυβερνόντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και οδήγησαν για πρώτη φορά κουρδικό κόμμα στη Βουλή, το HDP, εξελέγησαν τέσσερις χριστιανοί βουλευτές. Πιο συγκεκριμένα, με το κυβερνών ΑΚΡ εξελέγη ο Μαρκάρ Εσαγιάν, αρμενικής και τουρκικής καταγωγής, δημοσιογράφος στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Γενί Σαφάκ" στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Με το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελέγη η Σελίνα Ντογάν, επίσης στην Κωνσταντινούπολη. Η Ντογάν είναι αρμενικής καταγωγής και δικηγόρος στο επάγγελμα.  
Ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε δηλώσει ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα της Ντογάν στις αρχές Απριλίου ότι αυτή αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα προς τον κόσμο. «Δεν επιθυμούμε το διχασμό αυτής της κοινωνίας. Επιθυμούμε να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε μαζί», είπε.
Το κουρδικό HDP εξέλεξε δύο χριστιανούς βουλευτές, τον ένα στην Κωνσταντινούπολη και τον άλλο στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Οι Κούρδοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν.
Ο πρώτος, Γκάρο Παϊλάν, έχει αρμενική καταγωγή και στην επίσημη υποψηφιότητά του δηλώνει επάγγελμα προπονητής. Ο δεύτερος, Έρολ Ντόρα, είναι μέρος της ασσυριακής κοινότητας της Τουρκίας και ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.
Εκτός από τους χριστιανούς, με το HDP εξελέγησαν και δύο μέλη των Γιαζίντι: η Φελέκνας Ούκα από το Ντιγιάρμπακιρ και ο Αλί Αταλάν από το Μπατμάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου