Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Σε... "κατάργηση" του πετρελαίου θα προχωρήσει η Σαουδική Αραβία!

Νέα Κρήτη


Μικρός σεισμός, η δήλωση του πανίσχυρου Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου Άλι αλ Ναΐμι, πριν λίγες μέρες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, στο πλαίσιο του Business & Climate Summit 2015, στο Παρίσι, ο αλ Ναΐμι είπε ότι «στη Σαουδική Αραβία αναγνωρίζουμε ότι μία των ημερών, στο μέλλον, δεν θα χρειαζόμαστε τα ορυκτά καύσιμα».
«Δεν ξέρω το πότε, το 2040, το 2050 ή αργότερα. Κατά συνέπεια έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα να αναπτύξουμε ηλιακή ενέργεια» πρόσθεσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, του οποίου τα σχόλια σχετικά με τα επίπεδα προσφοράς πετρελαίου ταρακουνούν τις διεθνείς αγορές. «Ευελπιστούμε ότι μία από αυτές τις μέρες, αντί να εξάγουμε ορυκτά καύσιμα, θα εξάγουμε γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε, σε σχόλια που μετέδωσαν ο «Γκάρντιαν», οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και το Μπλούμπεργκ. Είπε επίσης ότι δεν θεωρεί πως οι χαμηλές, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθιστούν μη οικονομική λύση την επιλογή της ηλιακής ενέργειας: «Πιστεύω ότι η ηλιακή ενέργεια θα είναι πιο οικονομική από τα ορυκτά καύσιμα».
Είναι αυτό το σχέδιο φιλόδοξο; Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, πάνω από το 25% της παραγωγής πετρελαίου στη χώρα - περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - καλύπτουν τις εγχώριες ανάγκες και ήδη, από το 2012, μελέτη της Citigroup προέβλεπε ότι με τους τρέχοντες ρυθμούς αύξησης της ζήτησης εκεί, η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον πλανήτη, θα γινόταν καθαρός εισαγωγέας μέχρι το 2030.

Το σαουδαραβικό σχέδιο είναι κάποιας ηλικίας. Η κυβέρνηση είχε πριν τρία χρόνια, ανακοινώσει ότι σκόπευε να καλύπτει στο μέλλον, τις ανάγκες της κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λίγο αργότερα, γνωστοποίησε σχέδιο ηλιακής ενέργειας κόστους 109 δισ. δολαρίων. Τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε οκταετή καθυστέρηση υλοποίησης του σχεδίου. Και ο αλ Ναΐμι, συνόδευσε τα πρόσφατα σχόλιά του με την εκτίμηση ότι τα ορυκτά καύσιμα θα εξακολουθούν να κυριαρχούν στις εξαγωγές ενέργειας μέχρι το 2050.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του στο Παρίσι προκάλεσαν αίσθηση. «Η Σαουδική Αραβία στέλνει ένα ισχυρό σήμα σε όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και τις πετρελαϊκές εταιρείες ότι πρέπει να σχεδιάζουν από τώρα, για μια ενεργειακή μετάβαση» είπε ο Μαρκ Φούλτον, τέως επικεφαλής ερευνών για το κλίμα στη Deutsche Bank και σύμβουλος στην Carbon Tracker Initiative.
Με όποιες επιφυλάξεις κι αν υποδεχθεί κανείς τις δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου - στο παρελθόν, η Σαουδική Αραβία είχε πει ότι επιθυμεί να αποζημιωθεί για να κρατήσει τα πετρελαϊκά αποθέματά της στο υπέδαφός της - είναι αναντίρρητο γεγονός ότι συνιστούν μια ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να υπογραφεί διεθνής συμφωνία για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στη φετινή Σύνοδο για το Κλίμα που θα φιλοξενηθεί στο Παρίσι στα τέλη του χρόνου.
Στο συνέδριο προ ημερών στο Παρίσι, εταιρείες όπως η Ερμπάς, η Νεστλέ και η Ζίμενς είπαν πως η τιμολόγηση του άνθρακα είναι «σημαντικός οδηγός» για τις εταιρικές αποφάσεις και ότι θα πρέπει να συνοδευθεί από την κατάργηση κάθε επιδότησης χρήσης ορυκτών καυσίμων. Μία μέρα αργότερα, η Axa, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως διαχειρίστριες εταιρείες στοιχείων ενεργητικού, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε πώληση μετοχών εταιρειών γαιανθράκων, αξίας 500 εκατ. ευρώ.
Όχι άδικα, η υπ' αριθμόν ένα αξιωματούχος του ΟΗΕ για το κλίμα, Κριστιάνα Φιγκέρες δήλωσε ικανοποιημένη από το μέγεθος και το πλήθος των εταιρειών που συμμετείχαν στο Business & Climate Summit 2015, στο Παρίσι και το χαρακτήρισε «σημείο καμπής» στον διεθνή δημόσιο διάλογο για το κλίμα.
Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου