Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ο «κομήτης» του Grexit


Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τους πολιτικούς της συμφοράς, και τους ειδικούς των ΜΜΕ, θα περάσει από την Ελλάδα τον Απρίλιο ή το Μάιο. Αν όχι τον Μάιο, σίγουρα τον Ιούνιο. Η ουρά του, που είναι από δραχμοκυάνιο, θα προκαλέσει το θάνατο των Ελλήνων, εντός κι εκτός Ελλάδος, και μόνον αυτών. Οι τουρίστες δεν κινδυνεύουν.
Του Χρήστου Γιαννίμπα
Ο «κομήτης» του Grexit είναι ήδη πιο διάσημος από τον κομήτη του Halley, με τον οποίο έχει πολλές ομοιότητες όσον αφορά τις ανθρώπινες συμπεριφορές που αμφότεροι προκάλεσαν. Τους χωρίζουν 105 χρόνια αλλά είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι ο Grexit θα περάσει πολύ μακριά από την Ελλάδα. Από πού ασκώ αυτήν την βεβαιότητα; Από τον Albert Einstein.
Τότε, το 1910, τον ρώτησαν πως είναι βέβαιος ότι ο κομήτης του Halley δεν θα συγκρουστεί με τη γη. «Αν δεν συγκρουστεί τότε θα επιβεβαιωθώ. Αν συγκρουστεί κανείς δεν θα ζήσει για να πει ότι έκανα λάθος» ήταν η απάντησή του. Κάτι αντίστοιχο σας λέω κι εγώ. Αν δεν υπάρξει Grexit θα δικαιωθώ. Αν υπάρξει κανείς δεν θα μου πει ότι έκανα λάθος αφού δεν θα υπάρχει ευρωζώνη.

Στην περίπτωση του Halley και του Grexit ισχύει αυτό που είχε πει ο Μαρκ Τουέιν: «Η ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται, αλλά σίγουρα φτιάχνει ομοιοκαταληξίες». Το 1910 ο κομήτης Halley (όπως ονομάστηκε πολλά χρόνια αργότερα), είχε σκορπίσει τον τρόμο. Ειδικοί της συμφοράς, αστρολόγοι, μελλοντολόγοι και ειδήμονες των ΜΜΕ, προέβλεπαν το τέλος του κόσμου ενσπείροντας τον πανικό σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Το 1910 η Ελλάδα έφτανε μέχρι τον Όλυμπο. Μακεδονία, Θράκη, Κρήτη και πολλά νησιά ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας. Προσέξτε τώρα συμπτώσεις (;). Η Ελλάδα είχε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο στα οικονομικά της, χρωστούσε της μιχαλούς, προσπαθούσε να βρει το βηματισμό της, το γεωπολιτικό σκηνικό σε Βαλκάνια και Ευρώπη ήταν στην ανατολή της ανατροπής του, η Οθωμανική Αυτοκρατορία λίγο πριν την διάλυσή της.
Σε αυτό το σκηνικό εισήχθη στην Ελλάδα η ανησυχία και ο φόβος. Άλλη μια σύμπτωση με το Grexit που θυμίζω εισήχθη από την Αγγλία. Με τους Έλληνες να αντιμετωπίζουν προβλήματα και μύριες όσες έγνοιες (άλλη σύμπτωση αυτή), ο φόβος για τον κομήτη του Halley που θα συγκρουόταν με τη γη στις 5 Μαΐου (1910) μετατράπηκε σε πανικό.
Τότε, ήταν οι λιγοστές γνώσεις της αστρονομίας και αστροφυσικής που άφηναν μεγάλα περιθώρια αβεβαιότητας, επιτρέποντας έτσι τα σενάρια σύγκρουσης. Στις μέρες μας είναι η αβεβαιότητα των οικονομικών προβλέψεων που εύστοχα διατύπωσε ο Τζον Κ. Γκαλμπρέιθ: «Η μόνη λειτουργία των οικονομικών προβλέψεων είναι ότι κάνουν την αστρολογία να φαίνεται αξιοπρεπής».
Τότε, η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων διέψευδε τις ανησυχίες και τους φόβους, όπως στις μέρες μας με το Grexit. Μάταιος κόπος. Η λογική βρίσκεται σε δυσχερή θέση όταν έχει να αντιμετωπίσει την άγνοια. Σε ακόμα πιο δυσχερή θέση βρίσκεται όταν έχει να αντιμετωπίσει την «ακλόνητη αλήθεια» των ΜΜΕ. Πολύ περισσότερο αυτήν που εκφέρεται από τους αδαείς. 
Η «αλήθεια» των τότε και νυν «Πρετεντέρηδων» δεν χρειάζεται αποδείξεις. Αρκεί να είναι συλλογιστικά διατυπωμένη. Όπως η συλλογιστική του Ιάγου. Αφού η Δεισδαιμόνα μπόρεσε να ξεγελάσει τον πατέρα της, μπορεί να απατήσει και τον σύζυγό της κ.λπ. Ο Οθέλλος ανάμεσα στις δύο κρίσεις, την αληθινή (η Δεισδαιμόνα είναι αθώα) και τη λαθεμένη (αυτή είναι ένοχη), επιλέγει τη δεύτερη γιατί είναι συλλογιστικά διατυπωμένη. Αποδεδειγμένη με έναν λογικό συλλογισμό.
Τότε, γράφτηκαν στις εφημερίδες απίστευτα πράγματα για το επερχόμενο τέλος του κόσμου από τον κομήτη Halley. Τα τρομολαγνικά σενάρια είχαν την τιμητική τους με επακόλουθο τραγελαφικές καταστάσεις. Έγραφαν οι Καιροί (εφημερίδα της εποχής): «Πολλοί μάλιστα έφερον μεθ’ εαυτών μέσα εις καλαθάκια  και φούσκας οξυγόνου, το οποίον είχον φροντίσει να προμηθευθούν από την ημέραν εκ των φαρμακείων». Σιγά το τραγελαφικό του πράγματος. Εδώ με τον «κομήτη» Grexit προτρέπανε τον κόσμο να προμηθευτεί κολώχαρτα.
Ενδεικτικό και ένα ευτράπελο όπως το έγραψαν οι Καιροί: «Και άλλος με περισσοτέρας αστρονομικάς γνώσεις: Ο κομήτης τρέχει χίλιες φορές πειο γρήγορα από τον ηλεκτρισμό που φθάνει τον ήλιο σε μισό δευτερόλεπτο. Δεν το πιστεύετε; Κι όμως εγώ το διάβασα γραμμένο από έναν σοφό Αμερικανό αστυνόμο». Ο τότε συμπατριώτης μας μπορεί να θεωρηθεί και αφελής. Αντίθετα με το πανηλίθιο πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΕΤΕ, που σε έκθεσή του (την αναπαρήγαγαν τα ΜΜΕ) έγραφε με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού (ξανά, ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού), πόσο θα έχει η βενζίνα, η ασπιρίνη, τα μακαρόνια κ.λπ. όταν ο «κομήτης» Grexit συγκρουσθεί με την Ελλάδα.
Τότε, όπως και στις μέρες μας, υπήρξαν και καθηγητές που μόνο σοβαροί δεν ήταν. Από την εφημερίδα Χρόνος το περιστατικό. «Μεταξύ των συζητητών ήτο και ο δημοφιλής πολιτευτής Άργους κ. Πλατούτσας, επιμένων ότι δεν έχει να φοβηθή ο κόσμος τίποτε από τον κομήτην. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου κ. Κυπ. Στέφανος διερχόμενος εκείθεν σταματά και αποτεινόμενος προς τον κ. Πλατούτσαν του λέγει: Σπεύσε να εξομολογηθής. Ο κόσμος καταστρέφεται απόψε από τον κομήτην. Κύριε καθηγητά, απαντά ο κ. Πλατούτσας, από γενέσεως κόσμου ο Θεός δια να καταστρέψη την γην στέλλει πάντοτε σεισμούς και πλημμύρας. Τους κομήτες και τα άστρα τα κρατεί για στόλισμα εις τον ουρανόν. Δε καταδέχεται να τους στείλη εις την γην.»
Η σύγκρουση είχε «οριστεί» την Τετάρτη 5 Μαΐου 1910. Η εφημερίδα Χρόνος με τίτλο «Ο Ανόητος Τρόμος» έγραφε: «Ο πανικός ο οποίος κατέλαβε τον κόσμον από την σημερινήν συνάντησιν της Γης μετά της ουράς του κομήτου Χάλεϋ, οφείλεται πρωτίστως εις την επιπολαιότητα μεθ’ ης ωμίλησαν πολλοί αστρονόμοι της Ευρώπης και της Αμερικής περί της συστάσεως και της τροχιάς του αλήτικου άστρου, αλλ’ οφείλεται συγχρόνως και τις την αναγνωσματοποίησιν του φυσικού τούτου φαινομένου, την οποίαν απεπειράθησαν πολλαί εν Αθήναις και εν Ευρώπη εφημερίδες δια γνωστούς λόγους».
Στις μέρες μας, 105 χρόνια μετά, «δια γνωστούς λόγους» τα νεροπίστολα των ΜΜΕ κάνουν καθημερινή «αναγνωσματοποίησιν» τα φοβερά δεινά που θα επισυμβούν με τον «κομήτη» Grexit. Κυρίως όμως αυτά που συμβαίνουν με την τρομερή, φοβερή και «φονική πανδημία» του ΣΥΡΙΖΑ. Εν κατακλείδι, στους πολιτικούς της συμφορά και τα νεροπίστολά τους στα ΜΜΕ, αφιερώνω το χιουμοριστικό αφήγημα του Τίμου Μωραϊτίνη (Καιροί 7/5/1910) με τίτλο:
«Η Καταστροφή - Ρεπορτάζ ενός που Διεσώθη»
«Ήρχισε να ξημερώνη. Καταβάλλομεν προσπαθείας αγωνιώδεις να εγερθώμεν. Τέλος εγειρόμεθα και ευρισκόμεθα αμέσως εν μέσω ερειπίων, σωρών αμόρφων χωμάτων, ξύλων, πετρών πτωμάτων. Το θέαμα μας φέρει ίλιγγον. Εις το πλησίον καφενείον μία εικών προκαλούσα δάκρυα. Ένα γκαρσόνι έχει κοκαλώσει με το δίσκο στο χέρι. Έχει διασωθεί ένα τραπέζι με δυο καφέδες επάνω. Απροσδόκητος ευτυχία! Τους πίνουμε. Αλλ’ ο φίλος μου μορφάζει. Τον ήθελε βραστόν γλυκύν, ενώ ο διασωθείς καφές ήτο μέτριος.
Προχωρούμεν δια μέσου ερειπίων. Μετά δυο βήματα δεν γνωρίζομεν πού ευρισκόμεθα. Η πόλις είναι μέγας σωρός συντριμμάτων. Κάτω από ένα γυρμένον δένδρον ένα ζεύγος ενηγκαλισμένων. Ολίγο παρά κάτω ένας χωροφύλαξ με την σφυρίκτραν εις το στόμα. Τον δυστυχή! Τον εύρεν ο κομήτης καθ’ ην στιγμήν εσφύριζε… την δημοσίαν ασφάλειαν.
Πρώτην φοράν, μου λέγει ο φίλος μου, η αστυνομία κοιμάται μαζή με όλον τον κόσμον. Συνήθως εκοιμάτο ενωρίτερα».
ΥΓ. Πόσες συμπτώσεις των ημερών μας κι αυτών του 1910 μετρήσατε; Τι πρέπει να γίνει για να «ξεκολλήσουμε» από το 1910 και να βρεθούμε στο 21 αιώνα;

 Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου