Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Πιο επικίνδυνη για χρεοκοπία η Ελλάδα

imerisia

ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ «SOVEREIGN RISK» ΤΗΣ BLACKROCK
Η Ελλάδα είναι η χώρα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας σύμφωνα με τον δείκτη «Sovereign Risk» της BlackRock. Ο δείκτης συγκροτείται μέσω της ανάλυσης ποσοτικών μετρήσεων σε τέσσερις βασικές κατηγορίες. Το δημοσιονομικό περιθώριο (40%), την προθυμία αποπληρωμής (30%), την εξωτερική δημοσιονομική θέση (20%) και την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα (10%). Όπως σημειώνεται σε έκθεση που δημοσίευσε ο διεθνής οίκος τον Ιούλιο, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 η χώρα με την υψηλότερη πιθανότητα χρεοκοπίας είναι η Ελλάδα. Αμέσως μετά ακολουθούν η Βενεζουέλα, η Αίγυπτος, η Ουκρανία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία και η Ιρλανδία.

Στον αντίποδα, η Νορβηγία κατατάσσεται στην πρώτη θέση των χωρών με τον μικρότερο κίνδυνο χρεοκοπίας. Στη δεκάδα με τις πιο ασφαλείς για τους επενδυτές χώρες περιλαμβάνονται ακόμα η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ταϊβάν, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία.


Σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση για το «sovereign risk» η Βραζιλία υποχώρησε τέσσερις θέσεις εξαιτίας της αύξησης στο βραχυπρόθεσμο χρέος της χώρας, ενώ η Ρωσία έπεσε τρεις θέσεις λόγω της μείωσης της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και της πτωτικής αναθεώρησης τνν προοπτικών για την ανάπτυξη.

«Βουτιά» πραγματοποίησε η επίδοση της Αργεντινής, καθώς το ΔΝΤ μείωσε δραματικά τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τα hedge funds που έχουν αρνηθεί την αναδιάρθρωση χρέους το 2005 και το 2010.
Αναλυτικότερα στον παρακάτω σύνδεσμο βλέπετε την mini έκθεση της Black Rock για τον δείκτη "Sovereign Risk"
 BlackRock Sovereign Risk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου